Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Sportpas brengt sportverenigingen en hun doelgroep bij elkaar 30 augustus 2012

door: Thomas van Zijl | 30 augustus 2012

Het gemeentelijke sportaanbod is vaak zo divers en onoverzichtelijk dat het met name voor kinderen lastig is om een keuze te maken. De Sportpas probeert als verzamelpunt voor sport, cultuur en bewegen alle informatie bijeen te brengen en ervoor te zorgen dat het kind de sport kiest die het beste bij hem past.

Op de site www.sportpas.nl staan meer dan honderd sporten in woord en beeld omschreven. Bezoekers - vooral kinderen - die aan de hand daarvan enthousiast raken, kunnen door middel van kennismakingscursussen kijken of de sport ook echt iets voor hen is. Voor de meer dan gemiddelde twijfelaar biedt www.sportkeuzewijzer.nl wellicht uitkomst. Kinderen ontvangen het resultaat van de test in hun mailbox. “Wij proberen sportverenigingen en hun voornaamste doelgroep – kinderen – bij elkaar te brengen”, zegt Erik Holtman van Sportscan, het advies- en onderzoeksbureau dat de pas ontwikkelde. “Dit initiatief is in lijn met andere projecten waar wij mee bezig zijn. Onze doelstelling is door middel van verschillende interventies zoveel mogelijk kinderen te laten bewegen. ‘Kies voor Hart en Sport’ en ‘Lekker fit!’ zijn naast de Sportpas andere succesvolle project die daaraan bijdragen.”

De Sportpas leunt op een digitale basis - de site vervult immers een centrale rol - met als belangrijkste aanjager de gemeente die verantwoordelijk is voor de invulling. Holtman: “De Sportpas wordt op maat gemaakt. Dat kan ook niet anders, want hoe de site eruit ziet is afhankelijk van het aanbod dat nu eenmaal overal anders is. De gemeente betaalt voor de licentie om de naam en het product te mogen gebruiken, daarna nemen zij de regie over.” Sportverenigingen die optimaal willen profiteren van de site doen er dus goed aan de gemeente op de hoogte te houden van nieuwe cursussen en kennismakingsmomenten voor toekomstige leden. “Kinderen kunnen zich daar via de site voor aanmelden. Hun persoonlijke profiel maakt het ook mogelijk er vriendjes en vriendinnetjes voor uit te nodigen.”

De kosten die verbonden zijn aan de sportpas - zowel voor de site als de persoonlijke pas die iedere gebruiker krijgt - zijn voor rekening van de gemeente. Verenigingen, ouders, kinderen en scholen krijgen gratis toegang. Ook de kennismakingscursussen zijn vaak kosteloos te bezoeken, enigszins afhankelijk van sport en type activiteit. Holtman: “De Sportpas biedt een volledig overzicht van alle sporten in de regio. Dat maakt dit initiatief uniek. Inschrijven is niet vrijblijvend, want het is absoluut de bedoeling dat kinderen er ook echt gebruik van maken. Wel hoort het laagdrempelig te zijn en voor iedereen op te staan. De kosten blijven dus beperkt. Sportpas is ook prima in te zetten door gemeenten die gezamenlijk hun aanbod zichtbaar willen maken. Denk aan een overzicht met inschrijfmogelijkheden van wandeltochten in de Betuwe, alle fietstochten in Drenthe, alle beachvolleybaltoernooien langs de kust etc. Ook middelbare scholen die Sportoriëntatie en Keuze aanbieden maken gebruik van sportpas.nl.”

De basisschool vervult een belangrijke functie in het programma. Leerkrachten kunnen via de site de inschrijvingen van hun leerlingen volgen en groepen inschrijven voor schoolsporttoernooien. Bovendien is school de plek om sporten onder de aandacht te brengen en de flyer van de Sportpas te verspreiden. “Deze groep kinderen is heel belangrijk. Wie op jonge leeftijd regelmatig sport, blijft dat vaak doen., dus is het essentieel dat we van hen geen afhakers maar aanhakers maken.” De via de Sportpas aangeboden kennismakingscursussen resulteren in ongeveer elf procent van de gevallen in een direct lidmaatschap van een sportvereniging. Dat cijfer is duidelijk, maar zegt niet alles. Holtman: “Opvallend is dat van alle kinderen die ergens een keer een proefles meemaken, liefst 27% op latere leeftijd terugkomt. Bijvoorbeeld omdat het net niet is gelukt om bij de voetbalclub door te dringen tot de selectie en meedoen aan atletiek die ene keer toen, toch wel erg leuk was. Dat gebeurt dus in ruim een kwart van de gevallen. Ga eens na hoeveel dat is!”

Meerdere gemeenten gebruiken de Sportpas. Kampen ging al eerste om, daarna volgden onder andere Amersfoort, Harderwijk, Coevorden en Vlaardingen. In andere plaatsen draait op dit moment een proef. “De grootste gemeente van Nederland qua oppervlakte start in januari: Súdwest-Fryslân. Nu hopen op net zoveel enthousiasme bij de grootste gemeenten van Nederland als het om inwonersaantallen gaat.”

Voor meer informatie: www.sportpas.nl en www.sportkeuzewijzer.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst