Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Sponsit moet orde brengen in sponsorchaos bij sportverenigingen 14 juni 2012

door: Lennart Bloemhof | 14 juni 2012

Ze kwamen het vaak tegen bij plaatselijke sportverenigingen: onoverzichtelijke Excel-bestanden, slordig onderhouden sponsorcontacten of sponsorgegevens die verloren gingen na een bestuursoverdracht. Het motiveerde de drie Utrechters Arnout Luitse, Just van den Broek en Pim Veelders om sportverenigingen te helpen met het ordenen van sponsorzaken via hun website Sponsit.

“Het was allemaal redelijk chaotisch”, zegt Luitse over zijn ervaringen als sponsormanager bij sportverenigingen. Sponsit is een voortvloeisel uit een ander initiatief dat Luitse en Van den Broek lanceerden in 2010: ‘Het Sponsorkan-toor’, een bedrijf dat sportverenigingen adviseert en ondersteund met het sponsorbeleid.

“We gingen echt bij de vereniging langs om onder andere de werving voor ze uit te voeren”, vertelt Luitse. Ruim twee jaar brachten Luitse en Van den Broek door bij sportverenigingen om sponsorzaken te regelen. Die intensieve aanpak verschilt sterk met Sponsit, een website waar sportverenigingen zich kunnen aanmelden en vervolgens zelf een online overzicht kunnen creëren in werving en beheer van sponsors.

In de praktijkomgeving ontdekten de initiatiefnemers van Sponsit dat er een brede behoefte was bij sportorganisaties aan een overzichtelijke sponsoringadministratie. “Maar we merkten het ook in ons eigen systeem”, benadrukt Luitse. “We werkten namelijk met dezelfde middelen als die verenigingen en mistten zelf ook een dergelijk systeem”. Luitse en Van den Broek namen contact op met IT-expert Pim Veelders en de drie ontwikkelden een online werkplek voor werving en beheer van sponsorzaken.

Gratis account 
Verenigingen kunnen een gratis account aanmaken op de Sponsit-website en kunnen daarmee informatie van maximaal 25 contacten bijhouden. Als de vereniging behoefte heeft aan een groter pakket moet een maandbedrag worden betaald. Dat bedrag varieert van minimaal tien euro tot het maximale pakket van vijftig euro per maand.

“We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden voor kleine verenigingen”, verklaart Luitse de gratis toegang tot de website. De ondernemer is overtuigd van het belang van een goede sponsorhuishouding bij een sportverenging, hoe klein de organisatie ook is. Bij bestuursoverdrachten gaat bijvoorbeeld vaak veel sponsorinformatie verloren volgens de initiatiefnemers. Met Sponsit hebben nieuwe bestuurspersonen meteen een bijgewerkt overzicht van alle sponsorzaken.

Volgens Luitse is sponsoring veeleisend voor sportverenigingen. “Het moet goed worden bijgehouden. Dat is lastig voor vrijwilligers, die vaak hun gewone werk ernaast doen. Als een vrijwilliger dan ook nog eens door een slechte sponsorhuishouding bijvoorbeeld een potentiële sponsor dubbel benadert, wordt het een stuk minder leuk voor die persoon om sponsoren te werven. Als je de zaken als vereniging goed op orde hebt staat dat een stuk professioneler naar de sponsoren toe, blijven ze langer, en is het gewoon leuker voor vrijwilligers om te doen.”

Trots
Drie maanden na de lancering van Sponsit zijn de initiatiefnemers tevreden met de ontwikkeling van hun website. Inmiddels zijn er meer dan 150 gebruikers geregistreerd, die uiteenlopen van hockey-, basketbal- en voetbalverenigingen tot stichtingen. Meest opvallende naam is de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo), die heeft besloten om haar sponsoren te managen via de website.
 
“Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Luitse over de aanmelding van de Nevobo, “maar het allerleukste zijn de positieve reacties die we krijgen. Dat bevestigt ons idee dat er behoefte was aan een dergelijk systeem.” De drie ondernemers werken fulltime aan de website en zijn trots op hun initiatief, dat ze net als ‘Het Sponsorkantoor’ vanuit eigen observatie hebben opgezet. Dat eerste initiatief staat inmiddels op een “lager pitje”.

Luitse: “Het Sponsorkantoor bestaat zeker nog, maar op dit moment richten we alle pijlen op Sponsit. Voor Het Sponsorkantoor moesten we bij elke vereniging langs en dat kostte veel meer tijd, met Sponsit kunnen we veel meer verenigingen ondersteunen. Toch geven we nog wel eens workshops voor Het Sponsorkantoor. Laatst bijvoorbeeld nog voor de gemeente Enschede, en we ondersteunen nog een paar organisaties.”

De eerste maanden voor Sponsit zijn succesvol verlopen en Luitse kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “Waar we volgend jaar staan? Ik hoop dat we dan meer dan duizend gebruikers hebben, maar het liefst gewoon zoveel mogelijk.”

Voor meer informatie: www.sponsit.nl

« terug

Reacties: 1

-
14-06-2012
Wat een uitmuntend idee! Niet alleen kleine sportverenigingen met hun keukentafel management hebben last van deze problematiek! Ook bij grotere organisaties speelt dit. Veel succes! Kees Renzenbrink docent sportmanagement

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst