Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Fitlight Trainer geschikt voor zowel dummies als toppers 26 april 2012

door: Fleur de Bruijn | 26 april 2012

Als topsporter moet je een beetje gek zijn, zeggen topsporters vaak zelf. Ze geven alles op om het hoogste doel te bereiken. Joris van Soerland (39) was zo’n ‘gek’, hij leefde voor het badminton en nam deel aan de Olympische Spelen. Nu - zestien jaar later - is Van Soerland bezig een ander doel te bereiken: Nederland veroveren met de Fitlight Trainer.

De Fitlight Trainer is een innovatie voor doelgerichte trainingen op het gebied van snelheid, coördinatie en reactievermogen. Opmerkelijk is dat vorderingen van de sporter op het gebied van snelheid en reactievermogen worden bijgehouden door een tablet. Resultaat is dus direct te zien. De Fitlight Trainer lijkt een heel klein beetje op een spelletje van een populaire spelcomputer waarmee je met bewegingen kunt spelen, het is daarmee een leuke speelse manier van trainen voor jong en oud.
 
Spelcomputer
De Fitlight Trainer is dus een trainingsapparaat, maar niet in de klassieke zin van het woord. Touwen en gewichten ontbreken. De Fitlight bestaat uit lampen, minimaal vier en maximaal 32. De lampen zijn draadloos en kunnen op willekeurige afstand van elkaar op de grond, de muur of bijvoorbeeld op doelpalen geplaatst worden. De lampen lichten één voor één op en het is de bedoeling dat je de lamp uittikt. De lamp gaat uit als je er bijvoorbeeld met je hand over de lamp beweegt. De lamp hoeft overigens niet met je hand uitgemaakt te worden, het kan ook met een de voet, een racket, een hockeystick of een bal. De bewegingssensor die in de lamp verwerkt is, zorgt ervoor dat de lamp uitgaat en vervolgens een andere lamp oplicht. Alles wordt in het tablet ingevoerd en vastgelegd. Van Soerland: “Als ik het zo uitleg klinkt het niet zo spannend, maar je moet het gewoon zien. Net als bij spelcomputers worden mensen bloedfanatiek om de lampen zo snel mogelijk uit te krijgen. Ze zien meteen of ze sneller zijn dan de vorige keer. Dat maakt dat je plezier hebt, terwijl er echt hard getraind wordt”.

Handbal
De voorloper van de Fitlight Trainer werd met name gebruikt in het handbal, een sport waarbij de oog-handcoördinatie van de sporter een doorslaggevende factor is. Van Soerland kwam met een fitlight-systeem in aanraking toen een handbalcoach hem erover vertelde bij het Amstelveens Sportbedrijf, waar Van Soerland ook werkt. De Deense bedenker ontwikkelde een nieuwe versie die voor alle mogelijke sporten toepasbaar is. De grootste verschillen in het nieuwe model zijn de LED-lampen en het feit dat de lampen draadloos zijn. Begin dit jaar is de Fitlight Trainer 2.0 in productie genomen en bij Van Soerland Sport staan de eerste bestellingen al klaar.

Fysiotherapeuten
De Fitlight is naast de verschillende sporten ook zeer goed te gebruiken door fysiotherapeuten. Het apparaat is goed te gebruiken in het revalidatietraject van een patiënt. Het kan zowel in het begin van de revalidatie gebruikt worden (waarin je traint op stabiliteit en coördinatie) en tevens in de late fase van revalidatie (explosieve kracht en snelheid). Het is dus zeer toepasbaar binnen de hersteltraining van een patiënt. Daarnaast is het een leuke en afwisselende manier om met een patiënt te trainen.

Van Soerland werd in 1999 Nederlands kampioen badminton en deed mee aan de Olympische Spelen. Vreemd is het dan ook niet dat hijzelf eerst het apparaat uitvoerig getest heeft in badmintontrainingen met zijn eigen pupillen. Spelers - en inmiddels ook andere trainers - reageerden enthousiast.

Fitlight-light
De Fitlight Trainer wordt geleverd in een koffer waarin de acht lampen en de tablet - waarin de trainingsschema’s ingesteld kunnen worden - zijn opgeborgen. De is tevens de oplader om de lampen op te laden. Deze kunnen vier uur gebruikt worden. Omdat het koffertje maar vier kilo weegt, kunnen trainers de Fitlight prima meenemen naar verschillende sportaccommodaties.

Van Soerland is blij dat hij het apparaat eindelijk in huis heeft, want potentiële kopers moeten het apparaat kunnen zien, wil hij ze kunnen overtuigen. Zie dus vooral ook het YouTube-filmpje hieronder.

Voor meer informatie: www.fitlighttrainer.nl

« terug

Reacties: 5

Dorien Goubert
05-07-2019

Beste

Ik had graag de prijs van een fitlight ontvangen.

Alvast bedankt.

mvg

Raoul Polnaja
10-07-2019

Ik zou graag een brochure met een prijzenlijst willen ontvangen.

Grt. Raoul Polnaja

Peter Hopstaken
10-07-2019

Iemand vroeg ook al telefonisch om een prijslijst. Een artikel krijgt 7 jaar (!) na publicatie zelden zo veel reacties, het lijkt wel een gecoördineerde actie. Enfin, als je de link onderaan het artikel volgt stuit je op een zwarte pagina. Dus dat schiet niet op. Googlen op 'fitlighttrainer' levert o.m. dit artikel op, bij Nijha kunnen jullie vast een prijslijst opvragen > https://www.nijha.nl/nl/expertisecentrum/kennisbank/producten-uitgelicht/sport-en-spelmaterialen/fitlight-trainer/?gclid=EAIaIQobChMI0buF9Iqq4wIVB-h3Ch11lATvEAAYASAAEgLEGfD_BwE

Succes ermee.
 

Tom Cozijnsen
26-11-2020

Wat zijn de kosten? Kan ik hiervoor een offerte krijgen? 

Peter Hopstaken, hoofdredacteur Sport Knowhow XL
26-11-2020

@ Tom Cozijnsen: zie de reactie gedateerd 10-07-2019 boven jouw reactie. Succes ermee

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst