Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

‘Zes gouden plakken voor Nederland op Spelen in Londen’ 19 april 2012

door: Leo Aquina | 19 april 2012

Als de Olympische Spelen morgen worden gehouden, wint Nederland zes gouden medailles, vijf maal zilver en zeven maal brons. De Infostrada Sports Group ontwikkelde de afgelopen jaren een Virtual Medal Table, op basis waarvan de medaillekansen per Olympisch medaille-evenement in kaart worden gebracht. De ranglijst wordt maandelijks geüpdate met de laatste sportuitslagen. “Vorige maand stond Epke Zonderland nog op een bronzen medaille, maar momenteel staat hij op zilver”, vertelt Simon Gleave. Met nog honderd dagen te gaan voor de Spelen verschijnt de Virtual Medal Table vanaf deze week ook in de Nederlandse media.

Het sportmediabedrijf in Nieuwegein berekent de Virtual Medal Table op basis van de uitgebreide en actuele uitslagendatabase die het voor alle 302 olympische medaille-evenementen bijhoudt. De Infostrada Sports Group heeft een wiskundige methode ontwikkeld, waarmee het uitslagen analyseert en op basis daarvan wordt per evenement maandelijks een ranglijst gepresenteerd. Bij elkaar opgeteld leiden die ranglijsten tot de Virtual Medal Table. “We kijken naar een periode van vier jaar vanaf Olympische Spelen in Beijing en we nemen alle wedstrijden op mondiaal niveau in ogenschouw, zoals wereldbekers en WK’s. Er moet sprake zijn van een soortgelijk deelnemersveld als op de Spelen zelf. Hoe zwaar bepaalde evenementen meetellen, hangt af van verschillende factoren: hoe recent is de uitslag en hoe belangrijk was de wedstrijd?” De Virtual Medal Table kijkt naar 299 van de 302 Olympische medaille-evenementen. “Het dames-, heren- en gemengd dubbel in het tennis kunnen we niet doen omdat tennissers in de toernooien op wereldniveau niet per se spelen met een partner uit hetzelfde land. Daar kunnen we voor een olympische ranglijst dus geen analyse van maken.”

De Infostrada Sports Group neemt uitsluitend sportuitslagen mee in de analyse. Er zijn anderen die bij het analyseren van medailletabellen op de Spelen ook kijken naar extrasportieve factoren zoals Bruto Nationaal Product en inwoneraantal van een land. De Canadese professor Daniel Johnson heeft een formule ontwikkeld op basis van dergelijke factoren. “Ik heb dat soort modellen gezien en het is een interessante manier om ernaar te kijken”, aldus Gleave. ”Het ligt ook voor de hand dat rijke landen het over het algemeen beter zullen doen in medailleklassementen, omdat er meer geld is om in sport te investeren. Wij kijken echter alleen naar de sport zelf, dat is onze business. Er is nog een ander verschil tussen de berekening van Johnson en die van ons. Zijn model is statisch, het is één voorspelling met het oog op de Spelen. Ons model is dynamisch, de ranglijst fluctueert aan de hand van de meest recente sportuitslagen en op die manier kan je ook de ontwikkeling volgen.”

Sceptici zullen zeggen dat uitslagen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Sportuitslagen zijn toch per definitie onvoorspelbaar? “Dat is voor de romantici onder ons”, lacht Gleave. “De resultaten over de afgelopen vier jaar zijn een goede indicator voor de komende Spelen. We hebben ons model ook getest met alle gegevens over de vierjarige periode van de Spelen van 2004 in Athene tot en met de Spelen van Beijing in 2008 en we kwamen erg dicht in de buurt van de werkelijke uitslagen. Natuurlijk hou je altijd verrassingen, dat is de charme van de sport.” De diskwalificatie van Usain Bolt op het afgelopen WK atletiek was een van die verrassingen. In hoeverre beïnvloedt dat de Virtual Medal Table? “Die uitslag doet net als alle uitslagen mee in de berekeningen. Bolts kansen gaan daardoor achteruit. Het is een objectieve berekening op basis van uitslagen. Als je de uitslagen over vier jaar berekent, is dat ook maar één enkele uitslag.” Om de ontwikkeling in individuele medaille-evenementen te laten zien, geeft Gleave Tom Boonen als voorbeeld. “Dankzij zijn zeges in de E3-prijs en Gent-Wevelgem klom hij op de ranglijst van maart naar een bronzen medaille in de olympische wegrace. Daarmee stak hij de Australiër Matthew Goss voorbij.” De zeges in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix geven Boonen in april waarschijnlijk opnieuw een hogere plek op de ranglijst.”

De Infostrada Sports Group verkoopt de Virtual Medal Table internationaal aan diverse klanten en in Nederland zorgt Ernst & Young dat diverse media er gebruik van kunnen maken. In andere landen kunnen mediapartijen recht op exclusiviteit kopen. Klanten zijn onder meer The Times in Groot-Brittannië, USA Today in de Verenigde Staten en News Limited in Australië, dat onder meer The Australian en The Herald uitgeeft. Voor The Times berekent de Infostrada Sports Group bovendien een extra ranglijst waarop Groot-Brittannië twintig procent voordeel krijgt. “Daarmee willen ze het thuisvoordeel in de berekening meenemen”, aldus Gleave. Daarnaast doet de Infostrada Sports Group voor The Times iedere maand een extra analyse van de data. “Zo hebben we de medailles bijvoorbeeld een keer uitgesplitst per sport. In 2008 had Nederland zestien medailles (zeven goud, vijf zilver en vier brons) en die werden gewonnen in acht takken van sport. In totaal werd 31 procent van die medailles gewonnen in het judo. In de virtuele ranglijst voor 2012 staat Nederland momenteel op achttien medailles (zes goud, vijf zilver en zeven brons) en dat is opnieuw in acht verschillende sporten. Judo is nog steeds hofleverancier, maar het aandeel is kleiner: 22 procent.”

Zoals het er nu voorstaat, eindigt Nederland volgens de Virtual Medal Table op de veertiende plaats in het medailleklassement. De zes gouden medailles zijn voor: Marianne Vos in de wegwedstrijd bij het wielrennen, dressuur individueel (Adelinde Cornelissen) en team, Dorian van Rijsselberghe (windsurfen), zeilster Marit Bouwmeester (laser) en de Nederlandse zwemdames (4x100 meer vrije slag). Een plaats in de toptien van het medailleklassement is daarmee binnen bereik. “Als Nederland drie zilveren medailles omzet in goud, kan dat zomaar”, aldus Gleave.

Voor meer informatie: www.infostradasports.com
« terug

Reacties: 3

-
19-04-2012
De bal is rond, het water woelig. En o ja, er zijn nog tegenstanders ook, en scheidsrechters. Leuk van statistieken is bovendien het bestaan van uitbijters. Gelukkig maar, anders hoefde ik helemaal nooit meer naar sport te kijken. Nu we het er toch over hebben; heeft iemand zich ooit afgevraagd wat het nut is van een plaats bij de eerste tien? Alleen een rechtvaardiging achteraf van het beleid van NOCNSF? En als we die tiende plaats NIET halen, wat is dan de conclusie? O ja, natuurlijk, dat er meer geld naar de sport moet om die tiende plaats te halen. Heeft de Nederlandse sport er dus meer aan als we die tiende plaats niet halen? Fijne dag, Roel Mazure
-
19-04-2012
Nu zit Nederland meestal al tussen de 10e en 20e plaats, dus is het toch niet zo vreemd om te streven naar een plek in de Top-10 ? En worden we dan bijv. 14e, dan is dat heus niet verkeerd. Bij > 95% van de sprongen van een hoogspringer gaat de lat eraf en toch legt elke hoogspringer de lat altijd weer net ietsje hoger dan wat hij al bereikt heeft. Anders wordt hij nooit beter. Dus die Top-10 ambitie, daar is echt niks mis mee. Overigens mis ik nog wel een zeer reële kans op nog een 7e gouden plak: van Ranomi Kromowidjojo ! JvT, H'sum.
-
19-04-2012
Natuurlijk JvT, een essentie van sport is het streven naar hoger. Prima! Maar het is een beetje raar om een top-10 plaats als argument te gebruiken voor investeringen in topsport. Wnat een top10 plaats zegt verder helemaal niets, heeft geen enkele betekenis, betekent geen kwalificatie voor een volgende ronde, is slechts het voorportaal voor een streven naar de top-9.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst