Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Hockeybond en Wielrenunie starten samen wielerpilot 9 februari 2012

door: Leo Aquina | 9 februari 2012

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) starten in maart een pilotproject om hockeyers op de racefiets te krijgen. Daarmee gaat de hockeybond opnieuw de samenwerking aan met een andere sport. Vorig jaar kreeg de hockeybond ook al bijna de helft van alle Nederlandse hockeyverenigingen aan het tafeltennissen.

Het tafeltennisproject kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Tafeltennis Bond NTTB. “We hebben onze verenigingen aangeboden een tafeltennistafel in het clubhuis te zetten als zij zelf een tafeltenniscompetitie zouden organiseren. De winnaars van die toernooien mochten deelnemen aan een toernooi op het WK tafeltennis van 2011 in Ahoy’. Daarbij werden de winnaars in vijf categorieën gekroond tot ‘beste hockeyende tafeltennisser”, vertelt Jelle Sprée van de hockeybond. “Het was een groot succes. Er deden in totaal 136 van de 319 verenigingen aan mee.” Het succes smaakte naar meer en voortbordurend op de gedachte om de sporthorizon te verbreden kwamen de KNHB en KNWU op de gedachte om samen een pilot te starten. “Het komt voort uit de gedachte van het Olympisch Plan 2028. Hoe kunnen we de sportparticipatie in Nederland verhogen? Een van de manieren is samenwerking tussen de verschillende sportbonden. Als hockeybond krijgen we hier niet direct meer leden door, maar het verbreedt wel het sportaanbod van een vereniging. De doelgroep van hockeyverenigingen bestaat uit hockeyers en hun relaties, familie en vrienden. Die laatste groep hopen we te binden met alternatieve activiteiten.”

De KNHB maakt bij de wielrenpilot gebruik van KNWU-gecertificeerde trainers. Vanaf 3 maart tot en met 28 april gaan zij iedere zaterdag bij drie hockeyverenigingen met een groep van 20-25 hockeyers een trainingsrondje van 50-70 kilometer rijden op de racefiets. “Bij iedere hockeyvereniging zijn mensen die graag op de racefiets stappen, maar wielrennen gebeurt natuurlijk veel in ongeorganiseerd verband”, aldus Sprée. “Op deze manier hopen we daar een beter beeld van te krijgen.” Deelname aan de pilot kost vijf euro. Hiervoor krijgen de deelnemers een proeflidmaatschap van de KNWU tot het einde van het jaar. Hierdoor zijn ze tijdens de pilot, maar ook daarbuiten in trainingen en wedstrijden het gehele jaar verzekerd.

De drie deelnemende verenigingen zijn LOHC uit Leiden, de Tegelse Hockeyclub en de Apeldoornse Mixed Hockey Club. Die verenigingen zijn niet toevallig geselecteerd. “Leiden is sowieso al erg actief met een aanbod van meer dan alleen hockey en van de voorzitter van THC weten we dat het een fanatieke wielrenner is. Apeldoorn hoorde in de wandelgangen van dit project en meldde zich zelf aan”, vertelt Sprée, die nog niet kan zeggen of er net als bij de samenwerking met de tafeltennisbond een vervolg op de wieleractie komt met een bezoek aan het WK wielrennen. Die wedstrijd wordt dit jaar immers in Nederland gereden. “We hopen wel nog iets te kunnen doen met een clinic op de Cauberg of zo, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor.”

Voor de hockeybond houdt de samenwerking met andere sporten niet op bij hockey en wielrennen. De hockeybond staat overal voor open en er wordt ook al hardop nagedacht over een manier om ‘iets’ met het EK roeien te doen, dat in 2014 op het programma staat in Amsterdam. In datzelfde jaar organiseert de KNHB zelf het dubbele WK hockey in het stadion van ADO Den Haag. Daarbij knoopt de hockeybond ook een relatie aan met het voetbal.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst