Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

LONDON CALLING 2012, portretten van sporters in training 2 februari 2012

door: Leo Aquina | 2 februari 2012

Tijdens de Olympische Spelen zijn alle schijnwerpers op hen gericht, maar in de aanloop naar het moment suprême doen de sporters het echte werk. Lizette van der Kamp wil juist die weg er naartoe laten zien. De fotografe heeft zelf drie jaar op internationaal niveau geroeid. “Ik weet wat het is om onwijs af te zien, niet alleen in de wedstrijd zelf maar ook in trainingen.” Van der Kamp begon twee jaar geleden met het fotograferen van sporters op weg naar hun Olympische droom. Onder de titel LONDON CALLING2012 hoopt zij rond de Spelen een boek uit te kunnen geven met verzamelde portretten.

Het idee voor LONDON CALLING ontstond in Los Angeles. Daar maakte Van der Kamp twee jaar geleden kennis met de Amerikaanse oud-roeier Brad Alan Lewis. “Hij vertelde over de aanloop naar de Olympische Spelen van 1980 in Moskou en de Amerikaanse boycot. Hoe boos de sporters waren toen zij de dupe werden van een politieke kwestie. Lewis is toen vier jaar langer doorgegaan met roeien om er op de Spelen van 1984 in Los Angeles wel bij te zijn en daar won hij goud. Voorafgaand aan die Spelen fotografeerde Annie Leibovitz een aantal Amerikaanse sporters.” In 1996 maakte Leibovitz in opdracht van het Amerikaanse Olympisch comité het beroemd geworden fotoboek ‘Olympic Portraits’ met foto’s van de Amerikaanse atleten in de aanloop naar Atlanta, waar de Spelen hun honderdste verjaardag vierden. Van der Kamp: “Dat boek inspireerde mij om een soortgelijke serie te maken van Nederlandse sporters in de aanloop naar Londen.”

Van der Kamp begon met het fotograferen van sporters in het kader van een project aan de fotoacademie in Amsterdam, waar zij na haar studie werktuigbouwkundige in Delft een jaar studeerde. Zij maakte een kalender met foto’s van het eerste damesteam van de basketbalvereniging DAS uit Delft. Haar olympische project begon met roeister Sytske de Groot. “Zij maakte in die tijd net deel uit van de Holland Acht en ik kende haar via mijn eigen roeivereniging. Ik heb haar geportretteerd en daarna ben ik op zoek gegaan naar meer sporters om te fotograferen.” Inmiddels heeft Van der Kamp niet alleen roeiers, maar ook boksers, schermers, waterpolosters, dressuur, wielrenners, beachvolleyballers, een surfer, atleten en judoka’s voor de camera gehad. Veel sporters leven nog in onzekerheid over hun Olympische deelname. Zevenkampster Remona Fransen moet zich bijvoorbeeld nog kwalificeren en judoka Anicka van Emden viel vorig week al af omdat de judobond in haar gewichtscategorie concurrente Elisabeth Willeboordse naar Londen stuurt. Van der Kamp: “In het boek LONDON CALLING 2012 zoals ik dat voor ogen heb, wil ik ook de portretten van de afvallers laten zien. Het gaat om de weg er naartoe, het harde werken achter de schermen.”

Van der Kamp hoopt zoveel mogelijk sporters voor de camera te krijgen, maar compleet wordt de verzameling waarschijnlijk niet. “Ik heb een volledige baan en dit project doe ik ernaast, dus de tijd is schaars. Bovendien is het zo vlak voor de Spelen niet altijd even makkelijk meer om sporters bereid te vinden mee te werken. Veel sporters worden afgeschermd door hun management”

Van der Kamp hoopt net als Leibovitz samen te kunnen werken met NOC*NSF om à la Leibovitz een reeks Olympische portretten te maken: “Dat zou de nodige deuren openen en wellicht is het een opstap naar een compleet fotoboek in de aanloop naar de Spelen van 2014 en 2016.”

Voor meer informatie: klik hier
« terug

Reacties: 1

-
05-02-2012
Lizette vd kamp maakt fantastisch mooi fotos van deze topsporters! Petje af!!!!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst