Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Bridge sinds WK verder af van imago van bedaarde ouderensport 1 december 2011

door: Roelof Jan Vochteloo | 1 december 2011

De Nederlandse Bridge Bond kijkt vol tevredenheid terug op het WK Bridge voor landenteams, dat het eind oktober in Veldhoven organiseerde. Vanwege de sportieve en organisatorische prestaties spreekt NBB-directeur Gijs van der Scheer van een ‘dubbelslag’.

Betere sportieve resultaten had de bond zich vooraf niet kunnen wensen. Het mannenteam werd voor het eerst sinds 1993 weer wereldkampioen, door in de finale het tweede team van de Verenigde Staten te verslaan (300-255). De Nederlandse vrouwen wisten ook het podium te behalen. Zij wonnen brons, achter Indonesië en kampioen Frankrijk. Van der Scheer: “Aan de voorrondes deden zo’n zeventig teams mee, waarvan er twintig naar de eindronde in Nederland kwamen. Daar zitten dan ook de grote landen als Amerika, China en Japan bij. We hoopten zowel met de mannen als de vrouwen in de top tien te eindigen, maar omdat de top dicht bij elkaar zit, was het vooraf erg moeilijk om daar iets over te kunnen zeggen. Dat de mannen wonnen en de vrouwen brons haalden, is een fantastisch extraatje. Het verhoogt ook de marktwaarde van de Nederlandse topspelers.”

In eerste instantie zou het toernooi niet in Nederland, maar in Marokko gehouden worden. Anderhalf jaar geleden gaf Marokko de opdracht terug aan de wereldbond en mede dankzij de financiële bijdrage van de gefortuneerde bridgeliefhebber Hans Melchers stelde de NBB zich kandidaat voor de organisatie, die het al spoedig kreeg.

Bridgeplaza
In een column op Sport Knowhow XL schreef Camiel Overgaauw vooraf over het WK: ‘Brabantse gezelligheid, innovatie en wereldtop zijn de trefwoorden.’ Het derde trefwoord spreekt voor zich op een WK, over de andere twee trefwoorden geeft Van der Scheer tekst en uitleg: “Het Bridgeplaza - een centraal plein vol winkels en catering - was wel typerend voor de Brabantse gezelligheid. Op beeldschermen konden toeschouwers de standen van de wedstrijden volgen. Hiervoor hebben we uitstekend samen kunnen werken met het NH Conference Centre Koningshof. Het was de eerste keer dat er bij het WK zo’n plein was en het is enorm aangeslagen. De wereldbond wil het nu ook bij de volgende grote toernooien gaan doen.”

En dan over ‘Innovatie’. Voor de geïnteresseerden die niet zelf in Veldhoven aanwezig waren had de bond - met steun van het ministerie van VWS - een virtueel sportstadion ontwikkeld. Op internet kon iedereen die wilde de wedstrijden live volgen en ander beeldmateriaal checken. “Net als met het Bridgeplaza waren wij de eersten die dit zo organiseerden en ook dit initiatief is enorm aangeslagen. Soms waren er wel 50.000 bezoekers tegelijkertijd online. Met initiatieven zoals het Bridgeplaza en het virtuele sportstadion hebben we ook ingezet op het intern vernieuwen van de bridgewereld. Vooral de technologische ontwikkelingen maken de bridgesport extra kansrijk in de 21e eeuw.”

Imago
Met meer dan 115.000 leden aangesloten bij de bond is bridge de vierde teamsport van Nederland. De NBB had voor de WK-organisatie een budget van 1,3 miljoen euro. “We zijn nog wat zaken aan het afwikkelen, maar we gaan quitte draaien. Daarmee is dan ook meteen de aftrap van onze imagocampagne betaald.” Het opnieuw vaststellen van het imago van bridge was namelijk één van de doelen die de NBB zich met de het organiseren van het WK had gesteld. Daarvoor schakelde het de hulp van een communicatiebureau in.

“Het imago bij niet-bridgers is toch dat bridge een bedaarde ouderensport is, terwijl mensen die zelf bridgen weten hoe verslavend leuk het is en hoe je geest aan scherpte wint. Het feit dat ouderen vanwege hun leeftijd niet voor een beweegsport maar voor bridge kiezen, hoeft niet uit te sluiten dat jongeren verknocht kunnen raken aan de sport. Het WK was een aanjaagpunt en nu moeten we onze plannen verder uitrollen. We hebben in ieder geval veel publiciteit gekregen, vooral omdat de Nederlandse mannen het toernooi wonnen. Wie weet zijn we over een aantal jaren de derde teamsport van Nederland.”

Voor meer informatie: www.bridge.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst