Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Marathon schaatsen? Je kan altijd nog naar Argentinië! 27 oktober 2011

door: Thomas van Zijl | 27 oktober 2011

In Nederland vriest het zelden hard en lang genoegt om de ‘tocht der tochten’ te kunnen organiseren. Omdat fanatieke marathonschaatsers niettemin minstens één keer per jaar willen deelnemen aan een race over 200 kilometer, wijkt de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee, al 25 jaar uit naar Oostenrijk. Dat jubileum wordt in 2013 luister bijgezet met een schaatsreis naar… Argentinië.

Het is niet de eerste keer dat de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee exotische oorden opzoekt. In 2001 bezocht een groot gezelschap Japan, zes jaar later stond Mongolië op het programma. De hang naar avontuur is voor een deel toe te schrijven aan voorzitter Toine Doreleijers, die een verleden heeft in de reisbranche. Toch benadrukt ook hij dat de vereniging altijd gefocust zal blijven op het evenement in Oostenrijk. “Dat is ons kindje, het is een eer dat wij daar in navolging van Aart Koopmans - de oprichter van de Alternatieve Elfstendentocht - zorg voor mogen dragen.” Doreleijers plaatst de reis dan ook in het juiste perspectief. “Het is een kers op de taart, maar er gaan hooguit een paar honderd mensen mee naar Argentinië. De Weissensee wordt tijdens het evenement door ongeveer zesduizend Nederlanders bezocht.”

Al staat Oostenrijk duidelijk op de eerste plaats, er is al lang nagedacht over het schaatsavontuur in Latijns-Amerika. Deelnemers zullen de ijzers onderbinden in El Calafate en Ushuaia, één van de zuidelijkste steden ter wereld. Toch is Doreleijers niet bang dat het aan ijs zal ontbreken. “Wie een skireis boekt naar Oostenrijk is ook niet zeker van sneeuw. De vraag is alleen of het een beetje schrapen is, of dat het met bakken uit de lucht komt. Zo is het in Argentinië ook. Vergeet niet dat wij in onze zomer gaan, dan is het daar winter.” De voorzitter van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee houdt er wel rekening mee dat de tochten ingekort zullen worden. “Een race van twee keer honderd kilometer is zeker een optie als de omstandigheden barbaars blijken te zijn. Veiligheid gaat boven alles.”

De schaatsliefhebbers die in 2013 meegaan zullen er een flinke dobber aan hebben om de liefde voor de sport over te brengen op de Argentijnen, maar Doreleijers wil wel een voorzichtige poging wagen. “Er is al contact met lokale schaatsclubs die wel degelijk bestaan. Inline-skaten - zeer verwant met wat wij doen - is er erg populair. Bovendien komen wij Nederlanders met een Argentijnse prinses natuurlijk niet helemaal als een vreemde binnen.” Reclame maken voor het schaatsen is echter niet het hoofddoel. Het gaat de deelnemers veel meer om het gevoel van ‘erbij zijn’. Doreleijers: “De trip naar Mongolië was onvergetelijk. Hoe wij daar met onze tenten stonden aan het meer op grote afstand van de dichtstbijzijnde stad, in een totaal onherbergzaam gebied, staat mij nog altijd voor de geest. In Argentinië zijn we minder ver van de bewoonde wereld, maar schaatsen bij de poorten van Antartica moet wel iets bijzonders zijn.”

Voor meer informatie www.weissensee.nl. Om je voor de tocht naar Argentinië op te geven: argentina@weissensee.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst