Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Sporttoernooien brengen de Europese jeugd samen 6 oktober 2011

door: Thomas van Zijl | 6 oktober 2011

Het lijkt nog ver weg, maar voetbalclubs die rond Pasen en Pinksteren willen mee doen aan (internationale) toernooien, doen er goed aan zich nu al te oriënteren, want de brochures vallen al op de mat. De kans dat zij dan uiteindelijk deelnemen aan een evenement dat georganiseerd wordt door Euro-Sportring is behoorlijk groot. Het bedrijf is de drijvende kracht achter 150 toernooien per jaar in heel Europa.

De geschiedenis van Euro-Sportring gaat al ver terug. In de jaren vijftig van de vorige eeuw stond George Oudt aan de wieg van een tafeltennis-uitwisseling tussen Nederland en Duitsland. De oprichter van Euro-Sportring had voor ogen om het contact tussen landen te verstevigen en sport als middel in te zetten. Die missie wordt later geformuleerd als het op het sportveld samenbrengen van de jeugd van Europa. Omdat de bonden zich kunnen vinden in die doelstelling kan de dan net opgerichte stichting al direct rekenen op sympathie van belangrijke sportbestuurders. Dat netwerk komt nog altijd van pas, zegt Hans Castelijns, die vanuit het hoofdkantoor in Baarn de Nederlandse zaken voor Euro-Sportring behartigt. “Zonder de juiste adressen en ledenbestanden van clubs wordt het voor ons lastiger om efficiënter te opereren. We hebben de bonden hard nodig.”

De stichting, die zich na het tafeltennis van de beginjaren vooral is gaan richten op voetbal en handbal omdat daar een grotere vraag naar was, heeft agenten in verschillende landen. Zij zijn verantwoordelijk voor het benaderen van clubs in hun regio. Castelijns: “In Nederland benaderen wij bijna iedere club, in andere landen ligt dat anders. In dunbevolkte gebieden - waar weinig behoefte is aan internationale toernooien - is het zonde van het papier om een grote campagne op te zetten. Wij kunnen rekenen op de kennis van onze lokale mensen, zodat we de juiste afweging kunnen maken.” Overigens komt het ook voor dat clubs niet wachten op een voorstel van Euro-Sportring, maar de stichting zelf benaderen. Castelijns verwacht dat de jarenlange ervaring van en met de stichting daar een belangrijke rol in speelt.

Die stichting is de toernooien in de loop van de tijd wel anders gaan invullen. In de vroegere jaren waren deelnemers te gast bij leden van de ontvangende club, nu kunnen zij afhankelijk van het budget kiezen voor overnachtingen in hotels, appartementen of gemeenschappelijke gebouwen als scholen. Ook het aanbod is gegroeid. Richtte Euro-Sportring zich voorheen in de eerste plaats op de jeugd, nu worden ook specifieke meisjestoernooien en evenementen voor senioren georganiseerd. Castelijns: “Het komt zelfs voor dat we een handbal- en voetbaltoernooi kunnen combineren, al is dat een zeldzaamheid. Zoveel maakt het ook niet uit, als er maar voor iedereen een mogelijkheid bestaat betaalbaar plezier te beleven aan sport.”

Meer informatie: www.euro-sportring.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst