Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

“Gehandicaptensport is interessant geworden voor sponsors” 29 september 2011

door: Roelof Jan Vochteloo | 29 september 2011

Eén procent van de in Nederland geregistreerde sporters heeft een handicap. Om deze reden vraagt Fonds Gehandicaptensport sportsponsors één procent van hun sponsorbudget aan de gehandicaptensport te besteden. Het concept 1% FairShare loopt sinds eind 2007 en haalt nu jaarlijks meer dan 1,1 miljoen euro binnen. Begin september mocht directeur Nike Boor ook BDO Accountants & Adviseurs als 1% FairShare-partner verwelkomen.

“Het zou toch zo moeten zijn dat sportsponsors automatisch iets extra’s doen voor de gehandicaptensport.” Mede naar aanleiding van deze opmerking van Jan Driessen (Aegon) vroeg Fonds Gehandicaptensport vier jaar geleden een groep experts om de gehandicaptensport aan een uniek sponsorconcept te helpen. Voorzitter van het comité was Uri Coronel en de andere experts waren Frank van den Wall Bake, Fons van Westerloo, Dolf Segaar, Cees de Jong en Herbert Samson.

Vastgesteld werd dat van de vijf miljoen sporters die bij het NOC*NSF aangesloten zijn, één procent een handicap heeft. Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport: “Het totale sponsorbudget bedroeg in 2007 zo’n 800 miljoen euro. Met één procent daarvan zou de gehandicaptensport met één collectieve sponsorregeling op de kaart kunnen worden gezet.” 1% FairShare werd eind 2007 gelanceerd en won een jaar later de SponsorRing voor het meest innovatieve sponsorconcept. Inmiddels bijna vier jaar na de introductie hebben 34 partners zich aan het concept verbonden. Qua sponsorgelden staat de teller nu op meer dan 1,1 miljoen euro per jaar. Boor: “De gehandicaptensport is als collectief interessant geworden voor sportsponsors. Dat was vroeger ondenkbaar.”

Boor constateert dat de meeste bedrijven het geld besteden aan activiteiten die aansluiten bij het bestaande sponsorbeleid. Hij komt met enkele voorbeelden: “ABN AMRO heeft het rolstoeltennis geïntegreerd in het WTT-toernooi in Ahoy. En een nieuwe partner als KPN heeft de Schaatsvriendendag omarmd; op die dag mag een gehandicapte sporter vier vrienden uitnodigen om samen te gaan sporten. De hoofdsponsor van de KNSB draagt hiermee uit hartsponsor van alle schaatsers te zijn. Rabobank, Aegon en de VriendenLoterij zijn hoofdsponsor van Special Olympics Nederland en ook zij dragen dit actief uit.”

Sinds begin september staat ook BDO Accountants & Adviseurs op het lijstje van 1% FairShare-partners. Bram Broess, bij BDO verantwoordelijk voor sponsoring: “Met Ajax en de KNHB sponsoren we al de top- en de breedtesport en om de achterstandspositie van gehandicaptensport in Nederland te verbeteren doen we mee aan 1% FairShare.” BDO zet specifiek in op de arbitrage van gehandicaptensporten, waaronder rolstoelhockey. Op het terrein van de Utrechtse hockeyvereniging MHC Fletiomare kreeg Frank van den Wall Bake dan ook symbolisch een eerste scheidsrechtersshirt overhandigd. Broess: “Sinds 2009 zijn we shirtsponsor van de KNHB-bondsscheidsrechters, dus deze vorm van sponsoring sluit daar mooi op aan. Verder heeft arbitrage natuurlijk een link met onze dienstverlening: een scheidsrechter let op de regels in het veld, BDO let op de regels in de zakelijke wereld.” Broess geeft aan dat het 1% FairShare-contract is afgesloten voor een periode van drie jaar, maar de woordvoerder laat niets los over de hoogte van het sponsorbedrag.

Naast het succesvolle 1% FairShare lanceerde Fonds Gehandicaptensport onlangs het concept 1€ FairCare. Boor: “Bedrijven die zich richten op mensen met een handicap en chronisch zieken investeren in het stimuleren van de gehandicaptensport, naar rato van het aantal cliënten met een handicap. Dat betekent dus een investering van een euro per cliënt. Inmiddels zijn er zes partijen die een intentieverklaring hebben getekend.”

Voor meer informatie: www.fondsgehandicaptensport.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst