Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Campagne ‘Join the table’ benut WK voor tafeltennispromotie 14 april 2011

door: Leo Aquina | 14 april 2011

Van 8 tot en met 15 mei a.s. zit heel Azië aan de buis gekluisterd voor het WK tafeltennis in het Rotterdamse Ahoy’. In landen als Japan, Korea en vooral China is tafeltennis een van de grootste sporten, maar in Nederland is de sport relatief klein. Onder het WK-motto ‘Join the Table’ zette de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) een breedtesportprogramma op om de sport onder de aandacht van een breder publiek te brengen. “Doel is het WK te benutten als springplank om nieuwe doelgroepen te bereiken”, zegt John Gabriëlse, programmamanager van de breedtesportcampagne bij de NTTB.

Subsidie en contributieverhoging
De tafeltennisbond kreeg subsidie van het ministerie van VWS om met het breedtesportprogramma ‘Join the Table’ de maatschappelijke spin-off van het WK te vergroten. De NTTB richtte zich op een aantal specifieke doelgroepen. “Er worden drie groepen bediend vanuit de VWS-subsidie: gehandicapten, bedrijven en Aziaten, specifiek de Chinese gemeenschap in Nederland”, aldus Gabriëlse. “Het subsidiegeld is voornamelijk besteed aan communicatiemiddelen, posters, folders, websites, sociale media, maar ook aan clinics.” Daarnaast heeft de bond de contributie verhoogd en daarmee wordt het programma ‘Table Stars’ gefinancierd, om meer kinderen aan te trekken tussen de zes en de tien jaar.” Bij Table Stars doorlopen kinderen zes stations: mikken, voetenwerk, balanceren, effect, jongleren, overspelen. Voor iedere oefening mogen zij een sticker op een diploma plakken. Het programma wordt afgesloten met een ‘Rondje om de Tafel'. “Zo komen de kinderen spelenderwijs in aanraking met tafeltennis. We werken nauw samen met scholen om de kinderen te bereiken”, vertelt Gabriëlse.

Ook bij de drie doelgroepen van ‘Join the Table’ werkt de NTTB samen met andere partijen. “Als het gaat om de gehandicapten doen we veel met NOC*NSF, maar ook met bijvoorbeeld Sportsupport in Rotterdam en met Educatie Centrum Rijndam in Rotterdam. Bij de Chinezen werken we samen met de ambassade, met de Chinese sportfederatie en met GoGoDutch, een website voor Chinese expats in Nederland. Dankzij die partijen kunnen we de doelgroepen bereiken. Voor het bedrijvenprogramma doen we veel met Sport & Zaken en met NISB.

Hockeybond
Waarom heeft de NTTB specifiek gekozen voor gehandicapten, bedrijven en Chinezen als doelgroep? “Deels is dat gewoon een keuze. Je kunt nu eenmaal niet iedereen bereiken. Natuurlijk hebben we ook gekeken naar de kansen. Aziaten in Nederland, dat ligt natuurlijk voor de hand omdat tafeltennis enorm groot is in China”, zegt Gabriëlse De keus voor kinderen tussen de zes en de tien jaar was heel bewust. “Op die leeftijd kiezen de meeste kinderen definitief welke sport ze gaan doen, dus als je kinderen in die categorie kunt bereiken, kun je ze lang vasthouden.” Gabriëlse wil echter niet concurreren met andere sporten. “We moeten elkaar daarin versterken. Wij hebben als tafeltennisbond bijvoorbeeld een heel leuk samenwerkingsverband met de hockeybond.”

De Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) helpt de NTTB met het promoten van het WK. “Zij hebben veel ervaring met grote evenementen en ze hebben een enorm zakelijk netwerk”, legt Gabriëlse uit. In de maanden maart en april worden met hulp van de NTTB op veel hockeyclubs tafeltennistoernooien in de kantine georganiseerd. De winnaars daarvan spelen tijdens het WK in Ahoy’ om de titel ‘beste tafeltennissende hockeyer 2011'. “Prachtig om te zien hoe allerlei hockeyclubs nu tafeltennistoernooien organiseren. Dat is geweldig out-of-the-box-denken van de hockeybond. Zij denken veel na over hoe ze kunnen leren van andere sporten. Bijvoorbeeld hoe ze tafeltennis kunnen integreren in de hockeytraining. In die sport worden natuurlijk steeds meer eisen gesteld aan wendbaarheid en reactievermogen.”

Het WK als startpunt
NTTB-voorzitter Ronald Kramer zei in december tegen Sport Knowhow XL dat de breedtesportcampagne na het WK nog niet afgelopen zou zijn. “Het WK is voor de deelnemers vaak het eindpunt van een heleboel activiteiten, maar voor de NTTB is het juist een springplank naar de toekomst. De breedtesportcampagne - waaraan de leden van de NTTB zelf ook drie euro per jaar bijdragen - wordt na het WK doorgezet”, aldus de preses destijds. Hoe geeft de NTTB daar vorm aan? “We blijven gebruik maken van de contacten die we hebben opgebouwd om nieuwe leden naar ons toe te trekken en we blijven clinics geven om te laten zien hoe leuk het spelletje is”, zegt Gabriëlse. Wanneer is ‘Join the Table’ geslaagd? “Als we bij elk breedtesportevenement op het WK een paar honderd mensen in de hal lopen die plezier in dat spelletje hebben. Het gaat ons om het versterken van de beleving van de sport. Dan komt de spin-off in de vorm van nieuwe leden vanzelf. We hebben wel een kwantitatieve doelstelling, maar ik wil er nu geen cijfer aanhangen. Aan het eind van het jaar evalueren we de campagne, want we moeten de contributieverhoging natuurlijk ook kunnen verantwoorden naar de leden toe.”

Voor meer informatie: www.jointhetable.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst