Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Stichting Vitesse Betrokken toont sociale gezicht voetbalclub 17 februari 2011

door: Thomas van Zijl | 17 februari 2011

Om voetbalclub Vitesse in de regio Groot Arnhem een sociaal gezicht te geven, besloot de vereniging in 2006 de Stichting Vitesse Betrokken op te richten. Sindsdien maakt de organisatie grote stappen, met een succesvol supportersproject, activiteiten in de wijk en met ‘Scoren door Scholing’, een project waarin jongeren zonder daginvulling worden begeleid richting school, werk of een combinatie hiervan.

Vitesse Betrokken streeft met de activiteiten die worden georganiseerd altijd een doel na. ‘Dit doen we op basis van drie pijlers’, aldus Maurits Schraven, coördinator van de stichting Vitesse Betrokken, ‘Sportiviteit en respect, gezondheid en re-integratie en participatie.’ Op de eerste plaats zet de stichting zich in voor het supportersproject. Vitesse Betrokken geldt als aanspreekpunt voor alle fans met vragen, maar zoekt bijvoorbeeld ook de dialoog met supporters die balanceren op de rand van een stadionverbod. Schraven en zijn collega’s assisteren bij het opstellen van een bezwaarschrift, maar proberen allereerst de fan van nieuwe misstappen te weerhouden.

Op de tweede plaats zorgt de stichting ervoor dat Vitesse participeert in projecten in de wijk, bijvoorbeeld door aan te haken bij een initiatieven vanuit de wijk, school of bewoners. Op de derde plaats is er project Scoren door Scholing, waarbij de stichting samenwerkt met de gemeente Arnhem en ROC Rijn IJssel. Schraven: “Deelnemers - in de leeftijd tussen 17 en 23 jaar - krijgen tien weken lang les in sociale vaardigheden als presentatie en houding, maar zij worden ook voorgelicht over bijvoorbeeld financiën en drugsgebruik . In het supportershome van Vitesse krijgen deze jongeren een duwtje in de goede richting. Drie spelers van Vitesse fungeren als buddy en bouwen in die periode een vriendschappelijke band met deze jongeren op.”
 
De resultaten van met name het laatste project zijn duidelijk te meten: 85% van alle deelnemende jongeren heeft na Scoren door Scholing een baan of gaat weer naar school. Voor de andere projecten gelden minder harde indicatoren. Toch is Schraven ervan overtuigd dat de stichting ook daar het verschil kan maken. “Juist voetbal kan als voertuig gebruikt worden om jongeren te bereiken. Gecombineerd met onze innovatieve en creatieve denkkracht kunnen wij het op een andere manier doen en andere jongeren bereiken. Iedere jongere heeft talent en wij willen dat juist ontwikkelen en benutten. Onze voetballers worden hierin als rolmodel gebruikt.”

De aanpak van Vitesse Betrokken lijkt dus te werken. De stichting kan voorlopig dus blijven rekenen op een financiële bijdrage van de voetbalclub, ondersteuning van onder meer een woningcorporatie en subsidie van de gemeente Arnhem. Schraven: “De projecten draaien op volle toeren en er komen wellicht nieuwe activiteiten bij die we aankunnen, nu we van drie naar vier medewerkers gaan.”

Vitesse is bepaald niet de enige maatschappelijk betrokken voetbalclub van Nederland. De Arnhemmers overleggen regelmatig met andere betaald voetbal organisaties om projecten te evalueren en mogelijke knelpunten weg te nemen. “Op het veld zijn we concurrenten, daarbuiten kunnen we elkaar ondersteunen aangezien alle verenigingen hun eigen verzorgingsgebied hebben”, geeft Schraven aan. “Zo heeft NAC al enkele jaren een goedlopende Street League, waar veel jongeren aan de wijk aan meedoen. Zulke initiatieven krijgen bij andere clubs navolging. Vitesse kijkt daarbij zelfs naar streekgenoot en aartsrivaal NEC. Schraven: “Er is niets mis met gezonde concurrentie, maar door op dit niveau normale betrekkingen met elkaar te onderhouden stellen we ook een voorbeeld aan de supporters. Rivaliteit is geen probleem, maar uiteindelijk streven we allemaal hetzelfde maatschappelijke doel na.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst