Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Model berekent de waarde van sportaccommodaties in de wijk 10 februari 2011

door: Babette Dessing | 10 februari 2011

Stel een gemeente twijfelt tussen het aanleggen van een nieuwe multifunctionele sporthal of de aanleg van een Cruyff Court. Bij het maken van deze keuze is het belangrijk om van te voren te weten wat voor impact een dergelijke sportaccommodatie zal hebben op de wijk. De Stichting InnoSportNL en een aantal woningbouwcorporaties zagen dat er een duidelijke behoefte bestond om de waarde van sport voor sportparticipatie en de omgeving te kunnen berekenen. Daarom ontwikkelde InnoSportNL in samenwerking met partners een rekenmodel om de waarde van sport in de wijk te bepalen.

Om in te kunnen schatten wat sportaccommodaties precies voor een wijk betekenen, riepen Amsterdamse woningbouwcorporaties een paar jaar geleden de hulp van InnoSportNL. “In 2008 hebben we zodoende een instrument laten ontwikkelen dat voor de gemeente Amsterdam de sport-wijkwaarde in een paar seconden kan voorspellen”, vertelt Cees Verhoef, programmamanager Sportstimulering en Sportfaciliteiten bij InnoSportNL. Met het rekenmodel ‘De waarde van sport in de wijk’ - dat nu drie jaar operationeel is - kan de impact van bijvoorbeeld een Cruyff Court met één druk op de knop worden bepaald.

InnoSportNL heeft bij de ontwikkeling van het instrument samengewerkt met kennisbedrijf FluX, dat verantwoordelijk is voor de computersimulatie. Verhoeft legt uit: “Het model maakt gebruik van een simulator. Zo kan je bijvoorbeeld een voetbalaccommodatie met een aantal velden in een wijk projecteren en vervolgens voorspellen wat de waarde daarvan voor het omliggend onroerend goed in de buurt is én wat de invloed zal zijn op de sportparticipatie. De output hangt dus af van juiste input van de actuele situatie. Belangrijk daarbij is wel dat de gegevens zoveel mogelijk worden ingevuld. Zoals de omvang, capaciteit en welke sport er wordt beoefend.”

Door het instrument kunnen gemeenten op een eenvoudige wijze de economische en maatschappelijke waarde van sportfaciliteiten in woonwijken voorspellen. Volgens Verhoef kan dat belangrijke gevolgen hebben voor het denken van stadsplanologen en projectontwikkelaars. “In Amsterdam is intussen gebleken dat een sportaccommodatie een positieve werking heeft op de sportparticipatie. Hierdoor is de leefbaarheid verbeterd en is de waarde van het vastgoed gestegen. Hierdoor merken we dat woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars in tegenstelling tot wat voor 2008 gebeurde, eerder kiezen voor een sportaccommodatie dan voor een woonblok. Een sportaccommodatie verhoogt immers de waarde van de wijk en dus worden huizen meer waard.”

Sportatlas
InnoSportNL had de droom om het rekenmodel door middel van vervolgproject(en) uit te breiden naar landelijk niveau. Verhoef: “Op die manier zouden we een goed beeld krijgen van sportaccommodaties en de sportparticipatie in Nederland, en ook welke gemeente er goed voor staat en waar nog het één en ander kan gebeuren.” Tot op heden is echter alleen de gemeente Rotterdam met het instrument aan de slag gegaan. “We weten dat FluX nu bezig is om het project daar uit te voeren. Hopelijk slaat het in Rotterdam net als in Amsterdam goed aan.”

InnoSportNL brengt het instrument nu onder bij Stichting Sportatlas NL, die zich als doel heeft gesteld om een database aan te leggen met alle sportaccommodaties in Nederland. In samenwerking met Sportservice Zuid-Holland, Arko Sports Media, het W.J.H. Mulier Instituut en InnoSportNL probeert Sportatlas de komende tijd 99 procent van alle accommodaties in beeld te brengen. “En dan hebben we het niet alleen over de binnensportaccommodaties en sportvelden, maar ook over zwembaden, fitnesscentra en buitenruimtes, zoals trimbanen. Het door ons ontwikkelde instrument is voor Sportatlas dan ook zeer interessant en het wordt één van hun nieuwe diensten”, zegt Verhoef tot besluit.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst