Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Indoor Skydiven, parachutespringen in een tunnel 2 december 2010

door: Leo Aquina | 2 december 2010

Je stapt in een verticale koker van ruim vierenhalve meter breed en je blijft drijven op de lucht. Dat is Indoor Skydiven. In Roosendaal staat de enige indoorskydivetunnel van de Benelux en daar werden op zondag 28 november jl. de eerste Nederlandse kampioenschappen indoorskydiven gehouden. In totaal streden 75 deelnemers verdeeld over achttien teams om de titels. Het Belgische NMP-PCH Hayabusa ging de geschiedenis in als de eerste winnaar van het toernooi.

“Normaal doe je het buiten”, zegt Robert Ros van Indoor Skydive Roosendaal. “Je springt uit een vliegtuig met een parachute op je rug, dan heb je een vrije val tot je de parachute opentrekt. Dat gedeelte van de vlucht simuleren wij hier.” In de windtunnel wordt lucht naar boven geblazen. “Er is een deuropening en als je erin stapt, blijf je op de lucht drijven. Het gevoel is identiek aan een echte vrije val.”

De windtunnel in Roosendaal staat er inmiddels vier jaar, maar wedstrijden zijn er nooit eerder georganiseerd. “Wij hebben hier een commerciële windtunnel. Je moet denken aan bedrijfsuitjes, feestjes, dat soort dingen. Maar er trainen ook professionele teams, vanuit defensie bijvoorbeeld. Het idee voor de wedstrijd is eigenlijk ontstaan op een bierviltje”, zegt Ros. In het Engelse Bedford wordt wel al langer een jaarlijkse Indoor Skydivewedstrijd gehouden, de World Challenge. “Dat is het officieuze wereldkampioenschap”, aldus Ros. “Omdat wij de enige windtunnel zijn in de Benelux, hebben we er het Open Nederlands Kampioenschap van gemaakt. De complete Europese top was aanwezig en we willen er een jaarlijks evenement van maken.”

Indoor Skydiven is ontstaan in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het is eigenlijk een militaire uitvinding, als training voor parachutisten”, legt Ros uit. “Van daaruit heeft het zich verder ontwikkeld. Indoor Skydiven is veel efficiënter dan outdoor. Als je buiten een goede dag hebt, met goed weer, kan je tussen de twaalf en veertien sprongen maken. Tijdens een sprong heb je een vrije val van maximaal één minuut. Op een hele dag is je maximale trainingsduur dus hooguit een klein kwartier. Bij ons traint bijvoorbeeld NMP-PCH Hayabusa, het Belgische defensieteam, twee tot drie uur op een middag. Die ploeg is vorig jaar wereldkampioen outdoor geworden in Rusland.”

Indoor Skydive Roosendaal trekt ongeveer 35.000 à 40.000 bezoekers per jaar. De meeste bezoekers komen eenmalig. Een grote sport is Skydiven niet. “In totaal staan er ongeveer 2.200 parachutisten ingeschreven bij de KNVvL, de overkoepelende organisatie voor alle luchtsporten in Nederland”, zegt Ros. “Maar het is wel een serieuze sport. De professionele wereldtop traint heel vaak in windtunnels en het niveauverschil ten opzichte van liefhebbers is enorm.” Bij het Indoor Skydiven draait het allemaal om het maken van figuren in de lucht. Op het Open NK werd gestreden in de FS4-klasse. Daarin maken teams van vier personen formaties. “Het gaat vooral om de overgangen, hoe ga je van A naar B. Coördinatie en snelheid zijn belangrijk. Op het Open NK hebben we officiële juryleden van de KNVvL”, legt Ros uit. “De juryleden hebben het in Roosendaal een stuk makkelijker dan tijdens outdoorwedstrijden. “Dat komt door de glazen koker. Juryleden staan er met hun neus bovenop en ze kunnen alles perfect zien. Buiten is dat veel moeilijker. Dan zie je alleen mensen die landen aan een parachute en een cameraman neemt de beelden op basis waarvan de jury cijfers toekent.”

De televisiestations staan nog niet in de rij voor het Open NK Indoor Skydiven, maar Ros hoopt daar verandering in te brengen. Om echt groot te worden moeten er meer plaatsen komen waar de sport kan worden beoefend. Op dit moment zijn er in Europa zeven centra. “Er bestaan her en der wel plannen om nieuwe windtunnels te bouwen, met name in Oost-Europa, maar het is duur. Wij waren om en nabij de zeven miljoen euro kwijt als begininvestering. En dan hebben we het nog niet eens over de stroomkosten om de tunnel draaiend te houden. Wij verbruiken jaarlijks 2,6 miljoen kilowattuur, daar kun je ongeveer duizend gezinnen er jaar mee bedienen. Maar we gebruiken wel groene stroom, dus op dat gebied doen we het wel verantwoord.”

Ros doet er alles aan om aandacht voor de sport te genereren, zo is Indoor Skydive Roosendaal terug te vinden op Facebook en Twitter. “Het is nog relatief onbekend, maar Indoor Skydiven is perfect in beeld te brengen en we grijpen alles aan om meer bekendheid te krijgen.”

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst