Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

“Glice? De derde revolutie in de schaatswereld!” 4 november 2010

door: Yvette van Toorn | 4 november 2010

‘Entrepreneurial innovator’ Eric Sinnema stelt dat wij als schaatsland niets weten over ijs. We hebben er bijvoorbeeld nooit onderzoek naar gedaan. Sinnema wel, en vervolgens ontwikkelde hij ‘Glice’: een schaatsbaan van kunststof, te gebruiken bij alle weersomstandigheden.

Eric Sinnema vertelt enthousiast over zijn uitvinding: “Ik kwam in 2005 in contact met ontwikkelaars van synthetisch ijs uit de Verenigde Staten. Zij hadden een ijsvorm ontwikkeld die ideaal was voor ijshockey waar je veel kleine slagen maakt. Die vorm was echter niet ideaal voor de schaatsvorm waar wij zo’n fan van zijn in Nederland, het maken van lange slagen.”

En de Verenigde Staten wilde niet speciaal ook voor speedskating een baan ontwikkelen, want het gangbare schaatsen is daar niet zo populair.

“Toen de VS dat niet wilde dacht ik: dan doe ik het zelf wel. Ik heb de basis van het synthetische ijs doorrontwikkeld met nano-technologie. Uiteindelijk is het gelukt en heb ik het ‘Glice’ genoemd. Het is geweldig geschikt om kinderen weer het ijs op te krijgen. Het heeft een hoge fun-factor en het is uitdagend.”

Topsport
Toch is Glice nog niet uitontwikkeld, want het is nog niet geschikt voor de topsport. Daar is Sinnema nog mee bezig: “We zijn in een ver stadium, maar nog niet klaar. We hebben al wel de snelste inlinebaan ooit klaar! Dat is alvast een opstapje voor de topschaatsers. Zij hebben er baat bij als ze het hele jaar kunnen trainen. Nu kan dat niet en stappen ze in april op de racefiets. Op deze inlinebaan kunnen schaatsers nu de techniek blijven trainen.”

Dat Glice een lang verwachte droom is in de schaatswereld en met open armen ontvangen wordt, blijkt wel uit de woorden van voormalig KNSB-directeur Huub Stammes. Sinnema: “Hij noemde Glice schaatsbaansystemen ‘de derde revolutie in de schaatswereld’. Ik ben daar erg trots op!”

IJshockey op een prikslee
Niet alleen het langebaanschaatsen profiteert van de uitvinding en ontwikkeling van Glice. “NOC*NSF kwam naar mij toe, omdat ze van Sledge hockey dé paralympische sport van Nederland willen maken. Dat is een vorm van ijshockey, maar dan op een prikslee. Sinds 1994 is het een Paralympische sport. Het probleem waar NOC*NSF tegenaan liep was dat de atleten pas in een ijshal terecht konden op onmogelijke tijden”, vertelt Sinnema. Voor deze sport heeft Sinnema dus ook een baan ontwikkeld, op basis van dezelfde techniek. Het probleem was alleen dat de baan er wel was, maar nog geen hal. Ook daar had Sinnema een oplossing voor:

“Een hal laten bouwen voor deze baan is natuurlijk ontzettend duur. Daarom heb ik een opblaasbare hal ontwikkeld die opgezet wordt door middel van hoge druk. Het verschil met bijvoorbeeld een zwembad in een ballon, is dat de hal die ik heb ontwikkeld niet onder constante druk hoeft te blijven staan”. Daardoor kan de hal ook door andere takken van sport gebruikt worden.

Duurzaamheid
Naast deze vorm van efficiëntie staan ook energiezuinigheid en duurzaamheid bij Sinnema hoog in het vaandel. “Glice schaatsbaansystemen zijn extreem energiezuinig in vergelijking met kunstijsbanen. Maar ook door het project waar ik als entrepreneurial innovator aan verbonden ben, heb ik ermee te maken: vervoersconcepten op basis van luchtdruk.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst