Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Schaatsclub Gouda behoedt twee schaatsbanen van ondergang 26 augustus 2010

door: Yvette van Toorn | 26 augustus 2010

De Uithof in Den Haag heeft het afgelopen jaar het nodige te verduren gehad. Boven de ijsbaan was het dak ingestort, er was lekkage in de koelleiding en tot overmaat van ramp was er ook nog veel schade geleden door het in brand vliegen van twee karts. In mei ging De Uithof dan ook failliet en had Zuid-Holland geen vierhonderd-meter-ijsbaan meer. Niet veel later moesten ook de Vechtsebanen in Utrecht de stekker eruit trekken. Midden Nederland had toen geen overdekte ijsbaan meer. Reden voor Schaatsclub Gouda om in actie te komen.

Hugo Vos - voorzitter van Schaatsclub Gouda – weet waardoor de ijsbanen failliet zijn gegaan: “De wijze waarop de ijsbanen werden geëxploiteerd was gewoon niet rendabel. Daardoor moesten ze uiteindelijk gesloten worden”, aldus Vos. “Dat is natuurlijk eigenlijk een beetje van de gekke, schaatsen zit in onze cultuur”, vervolgt hij.

Schaatsclub Gouda maakte veelvuldig gebruik van beide banen. Vos vertelt: “Doordat wij het raar vonden dat de banen werden gesloten en zelf gedupeerd werden hebben wij als Schaatsclub Gouda besloten om actie te voeren.” Dit deed de schaatsclub door de publiciteit te zoeken en onder meer de lokale kranten, de bonden, de overheid en het bedrijfsleven aan te spreken over de sluiting. “De actie lokte veel reacties uit, ook van andere schaatsverenigingen. En de KNSB ondersteunde onze actie door deze op haar website te vermelden. Het is alleen jammer dat de KNB zich niet gemengd heeft in de discussie met de gemeenten en de investeerders. Iets wat we wel van de bond verwacht hadden. Ze lieten de onderhandelingen over aan het gewest. Daarover is het laatste woord nog niet gesproken”, aldus Vos.

Inmiddels is er goed nieuws te melden. Vos: “De ijsbanen gaan weer open. Beide banen hebben een investeerder gevonden. Dus vanaf september kan er weer geschaatst worden!” Ondanks dit goede nieuws is Vos er niet gerust op. “De investeerders zijn natuurlijk uit op winst. Dat betekent dat de huur van de baan met tien procent omhoog gaat en eventueel zelfs met vijftien procent.” Vos roept de overheid en de provincie op om te blijven investeren in de schaatssport en dan met name ook in de gewesten Zuid-Holland en Utrecht. Ter vergelijking geeft Vos aan: “In Noord-Holland staan bijvoorbeeld vier overdekte vierhonderd-meter-banen. Dit in tegenstelling tot Zuid-Holland en Utrecht, daar staan er allebei maar eentje. Om deze banen open te houden moeten er natuurlijk meer mensen gaan schaatsen. En hoe je dat doet? Wereldkampioenen produceren! Bij mij stond de telefoon roodgloeiend nadat Paulien van Deutekom - zij is opgeleid bij onze club - wereldkampioen was geworden. Ouders belden of hun kinderen alsjeblieft konden komen schaatsen.” Vos gaat verder: “Daarom roep ik de overheid ook op om niet te veel in de breedtesport te investeren, maar vooral ook in de topsport. Jongeren hebben namelijk voorbeelden nodig om ook te gaan sporten!”

Voor meer informatie: www.ijsbanenmoetenopen.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst