Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Onderzoek naar gebruik social media door topsporters bekroond 15 juli 2010

door: Yvette van Toorn | 15 juli 2010

Afgelopen juni heeft Joris Coppes voor zijn afstudeerscriptie de ‘Wagner Group | Sport Management Institute-award’ gewonnen. Hij kreeg een negen voor zijn scriptie. Komend jaar mag hij naar een internationaal congres in Amerika om zijn scriptie te vertonen. Zijn onderwerp? Personal branding van de Nederlandse topsporter door middel van Social Media.

“De scriptie gaat over de manier waarop topsporters zich profileren via sociale media als Hyves, Twitter en Youtube. En vooral over de beste manier waarop topsporters dit kunnen doen”, vertelt Joris Coppes. Uit het onderzoek van Coppes bleek dat bijna alle Nederlandse topsporters al gebruik maakten van één deze vormen van sociale media. In sommige gevallen ging het echter om mensen die zich voordeden als een bepaalde topsporter. Het achterliggende onderzoeksdoel van Coppes bleef steeds om antwoord te vinden op de vraag: ‘Richten ’sociale media - al dan niet gebruikt door ’bedriegers’ - schade aan het ‘merk’ van de topsporter. Of draagt het juist bij aan een positiever beeld?’

Coppes volgde de MBA Sportmanagement van de Wagner Group | Sport Management Institute naast zijn baan bij Microsoft. “Daar was ik al enorm geïnteresseerd geraakt in sociale media. Maar ik heb ook heel veel met topsport en daarom vroeg ik me af waarom de sociale media bij topsporters in Nederland niet echt van de grond kwamen.” Coppes vervolgt: “Praktisch alle renners van de Tour de France en alle NBA-sterren twitteren bijvoorbeeld en komen weinig negatief in het nieuws. In Nederland hebben we het alleen maar over Twitter als een voetballer het op een ongelukkige manier gebruikt.”

Nederland is dan ook bekrompen over het gebruik van Hyves, Twitter en Youtube, vindt Coppes. Eén van zijn conclusies is dat als je het gestructureerd toelaat, het veel waarde heeft voor de sporter, de sponsor, maar ook voor de fans. “Het geeft hen een stukje extra beleving. Inge Dekker heeft via Twitter aan haar fans laten weten dat ze een blessure had opgelopen. Dat hebben ze erg gewaardeerd, de fans vernamen het nu namelijk direct via haar en niet dagen later via de pers. De schrijvende pers nam haar blessure nieuws overigens wel direct over. Dit onderstreept ook de rol die Social Media inneemt als informatiebron voor traditionele media.”, zegt Coppes.

Een centrale vraag in het onderzoek van Coppes was: kunnen Nederlandse topsporters via sociale media een eigen personal brand opbouwen? “Het antwoord op deze vraag bleek dus ‘ja’ te zijn”, aldus Coppes. Hij voegt er aan toe dat sommige Amerikaanse sporters - als ze het helemaal goed aanpakken - zelfs duizenden euro’s per tweet gesponsord kunnen krijgen. Coppes formuleerde voor de met sociale media ‘beginnende’ topsporter een aantal aanbevelingen. “Als je als topsporter je eigen merk wilt versterken zul je het inderdaad moeten zoeken in de sociale media. Maar je moet het dus wel gestructureerd aanpakken.” Coppes vervolgt: “De verschillende sociale media zul je aan elkaar moeten linken zodat het bereik van je story-telling groter is. En verder moet je altijd de vraag in hoofd houden: hoe ziet mijn fan mij? Lance Armstrong is daar heel erg goed in, dat werkt perfect! Als allerlaatste is het ook nog van belang dat de sporter de mate van authenticiteit vast stelt op basis van de vijf authenticiteitgenres van Pine & Gilmore. Dit zijn de natuurlijke (natural), oorspronkelijke (original), oprechte (exceptional), verwijzende (referential) en invloedrijke (influential) genres.” Coppes gebruikte de Personal Brandassessment van Tom Scholte – de auteur van Personalbrand.nl - als basis om deze genres vast te stellen.

Coppes vat zijn onderzoeksconclusie tot slot beknopt samen: “Door middel van sociale media kun je dus de waarde van een Nederlandse topsporter verhogen, je voegt waarde toe. Als je dit goed doet zullen de sportieve prestaties gecombineerd met imago en authenticiteit aanslaan. Hierdoor zal een topsporter die succesvol gebruik maakt van personal branding via sociale media toegevoegde waarde creëren voor zijn eigen merk.”

Joris Coppes gaat zijn bevindingen overigens zelf in de praktijk toetsen. Aan de hand daarvan gaat hij namelijk binnenkort een bedrijfje opzetten. “Ik ga sporters begeleiden in het creëren van een personal brand via social media.” Geïnteresseerde sporters kunnen hem dus benaderen! (zie hieronder voor de contactgegevens van Joris Coppes)

Voor meer informatie: joriscoppes@hotmail.com of 06-2949 9930.
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst