Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Sportboulevard Dordrecht ’s lands grootste binnensportaccommodatie 8 oktober 2009

door: Babette Dessing | 8 oktober 2009 

Drie keer zo groot als de oppervlakte van de Amsterdamse Arena zal de nieuwe Sportboulevard in Dordrecht zijn. Het moet Nederlands grootste multifunctionele en overdekte sportcomplex worden en zal in het najaar van 2010 officieel de deuren openen. De Sportboulevard vervangt een groot aantal van de bestaande sportaccommodaties, waaronder zwembad Aquapulca, en moet een flinke impuls geven aan de regionale topsport.

Het idee voor de Sportboulevard Dordrecht ontstond aan het einde van de jaren negentig. Volgens Eduard Leurs - manager van zwembad Aquapulca en direct betrokkene bij de bouw van de Sportboulevard - kwam het initiatief voor het sportcomplex voort uit een gedwongen situatie. Leurs: “Het Albert Schweitzer ziekenhuis, wat tegenover Aquapulca ligt, wilde uitbreiden. Omdat te kunnen doen, stond het zwembad in de weg. Van de mogelijke bedreiging die hierdoor ontstond, is een kans gemaakt. De sportaccommodaties die uit de jaren zeventig stammen, zouden in ieder geval toe zijn aan een renovatie. Uiteindelijk is gekozen voor nieuwbouw binnen het gebied, op vrij liggende ruimte van het voormalige buitenbad en een gesloopte tennishal.”

In 2004 stemde de gemeente Dordrecht voor de realisatie van de Sportboulevard. Het ontwerp voor het sportcomplex is ontwikkeld door Hooper/Architects uit Oosterhout en in totaal is er 52 miljoen euro met de bouw gemoeid. De Sportboulevard zal onderdeel uitmaken van het Gezondheidspark. “De Sportboulevard en het Gezondheidspark zullen met de ingangen loodrecht tegenover elkaar staan. Hierdoor ontstaat een unieke situatie waar sport en gezondheid letterlijk gekoppeld worden, wat ook de (top)sportactiviteiten ten goede kan komen”, legt Leurs uit.

Zien sporten, doet sporten
De Sportboulevard zal een grootte van 35.000 vierkante meter beslaan en vervangt onder andere de bestaande accommodaties als zwembad Aquapulca, sporthal Sterrenburg en de schaatsbaan Drechtstedenhal. Deze sportaccommodaties zullen echter pas worden vervangen als de het grootste gedeelte van de Sportboulevard voltooid is. Het nieuwe complex zal bestaan uit een zwemhal met een vijftig meter lang wedstrijdbad, doelgroepen- en een recreatiebad; een ijshal met daarin een ijshockeyveld, een oefenbaan en een 250 meter lange hardrijbaan en een sport- en turnhal.

Ook komen er een centrale hal, vereniging- en vergaderruimten en een ondergrondse parkeergarage. Leurs vertelt: “We hebben besloten om het sportcomplex zoveel mogelijk transparant te maken. Zien sporten, doet immers sporten en daarom maken we veel gebruik van glas. Dit moet er ook voor zorgen dat bezoekers zich, ondanks de grootte van het complex, niet verloren zullen voelen en gelijk zien waar ze naar toe moeten.”

Flinke impuls voor topsportbeleid
Het multifunctionele sportcomplex moet een flinke impuls geven aan het Dordrechtse topsportbeleid. “Vóór de plannen van de Sportboulevard werd er over topsport in de gemeente Dordrecht eigenlijk niet gesproken. Door eindelijk te beschikken over goede accommodaties krijgen sporten zoals zwemmen en judo - die het in Dordrecht zeer goed doen - een kans om op topniveau te trainen. In het gemeentelijke sportbeleid van dit jaar is dan ook opgenomen dat topsport in Dordrecht bevorderd moet worden en daar zal het nieuwe sportcomplex zeker aan bijdragen”, aldus de manager van Aquapulca.

Leurs hoopt zelfs dat Dordrecht het tweede zwembad van Nederland wordt. “Het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven is veruit de beste Nederlandse zwemlocatie, daar kan niet aan worden getornd. Maar wij krijgen straks een bad dat zeker mee kan dingen om de tweede plaats. Zo krijgt het wedstrijdbad elektronische tijdwaarneming en biedt het plaats voor maximaal duizend toeschouwers. Voor de regio Rotterdam, maar ook landelijk, kan dit een flinke impuls voor het topzwemmen betekenen.”

Evenementen binnenhalen
Er zijn volgens Leurs ook plannen om grote toernooien en evenementen naar de Sportboulevard te halen. “Op dit moment zijn we vooral bezig met de zwem- en waterpolotak. Zo hebben we geprobeerd om het EK Waterpolo 2012 naar Dordrecht te halen, maar helaas werd dit aan Eindhoven toegewezen. In de toekomst hopen we echter wel dit soort grote toernooien te kunnen organiseren.” Als alles volgens planning verloopt, zal het sportcomplex in het najaar 2010 officieel haar deuren openen.

Voor meer informatie: www.sportboulevarddordrecht.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst