Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Elk jaar 25 hartdoden op voetbalveld 11 september 2007

gepubliceerd op | 11 september 2007

In Nederland krijgen elk jaar vijfentwintig voetballers een fatale hartstilstand. Nog eens vijfentwintig voetballers krijgen een hartstilstand die zij weliswaar overleven, maar vaak met blijvende, ernstige letselschade. Dat blijkt uit een onderzoek naar het aantal hartstilstanden bij honderd voetbalverenigingen die uitkomen in de hoogste klassen van het amateurvoetbal. Het onderzoek is donderdag 6 september jl. gepresenteerd en werd in de eerste helft van 2007 uitgevoerd door bewegingswetenschapper drs. Dirk Veldman, als afstudeeropdracht aan de Universiteit van Maastricht.

Veldman stelde na zijn onderzoek ook vast dat slechts één op de drie voetbalverenigingen beschikt over een ‘defibrillator’: een apparaat waarmee een elektrische schok kan worden toegebracht aan een slachtoffer met de bedoeling om diens hart weer op gang te brengen. De overlevingskansen stijgen van ongeveer vijf procent tot minimaal vijftig procent als tijdig met een defibrillator wordt gereanimeerd.

Rob de Leede, woordvoerder amateurvoetbal van de KNVB: “Het zijn schokkende cijfers, maar ze zijn niet verrassend. Ook bij niet-sporters treden ongeveer in dezelfde mate hartstilstanden op. En de cijfers van dit nieuwe onderzoek zijn bovendien in lijn met de resultaten van Italiaans onderzoek.” Gaat de KNVB iets ondernemen om meer voetbalverenigingen te bewegen om een defibrillator aan te schaffen? De Leede: “Het heeft onze aandacht, maar het kopen van zo’n apparaat is voor de 2500 à 3000 clubs die we hebben niet zomaar geregeld. We adviseren onze voetballers wel om naar www.sportzorg.nl te gaan. Op die site kan je voor jezelf nagaan of je tot de risicogroep behoort. Verder verplichten we onze BVO’s om hun spelers elk jaar te keuren. Daarmee hopen we al een deel van het probleem te voorkomen.”

Dirk Veldman voerde het onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, de KNVB en Sportmedisch Centrum Papendal. Dirk Veldman is sinds augustus in dienst bij de Stichting Service Médical waar hij zich vooral met wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van de sport zal gaan bezighouden.

« terug

Reacties: 1

-
19-08-2012
gelukkige verjaardag !!!!ik hoop dat jlilue een wens gaan doen en dat die gaat uitkomen.Mijn grootste wens is nu in een musical meespelen ik doe dat nu als hobby maar het zou geweldig zijn als ik dat eens zou mogen doen.xxx sibel

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst