Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

Apartheid in de Davis Cup 18 november 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

In het weekend van 21 tot en met 23 november 2008 wordt de finale van de Davis Cup gespeeld. In 1974 werd deze afgelast, omdat India weigerde te spelen. Vijay Amritraj heeft er nooit spijt van gehad, zei hij in 1988 tegen de Verenigde Naties.

India heeft drie keer de finale van de Davis Cup bereikt. De editie van 1974 valt hierbij vooral op, omdat het land zich toen terugtrok voor de eindstrijd tegen Zuid-Afrika. Het was eigenlijk al heel vreemd dat Zuid-Afrika deze finale mocht spelen, want in 1970 was het uit de Davis Cup geknikkerd. Toch mocht het land sinds 1972 weer meedoen, ondanks wereldwijd protest tegen deze terugkeer. In 1974 later bereikte Zuid-Afrika voor de enige keer in zijn bestaan de eindstrijd.

Vijay Amritraj behoorde in die tijd tot een uiterst getalenteerde generatie van tennissers uit India, samen met zijn broers Anand en Ashok. In 1974 was hij goed op dreef door onder meer de nog jonge Björn Borg te verslaan. Met Vijay Amritraj aan het roer bereikte India de finale van de Davis Cup. “We hadden sommige sterke landen verslagen,” zei hij in 1988 in een toespraak tot Verenigde Naties, “en voelden dat we een enorme kans hadden om de finale te winnen tegen Zuid-Afrika.” Maar door nou net tegen dat land te moeten spelen, gebeurde er iets met hem.

“Tot dat moment wist ik amper wat apartheid was. Door die naderende finale kwam ik echter in direct contact  met het land, waardoor ik een veel beter beeld kreeg.” Het leverde hem een dubbel gevoel op: enerzijds stond hij voor de mogelijkheid om India voor de eerste keer de Davis Cup te schenken, maar tegelijkertijd wilde hij niet spelen tegen een land met zoveel racisme. Omdat ook de regering van zijn land deze finale niet wenste, trok zijn team zich terug. Amritraj: “Als sportman was ik teleurgesteld, maar mijn hart voelde zich goed, omdat ik de strijd tegen apartheid steunde.”

Zuid-Afrika claimde naderhand de overwinning. Claude Lister was in 1974 de captain van dit team en blikte tien jaar geleden terug op de nooit-gespeelde finale. “In onze hoofden waren wij de vastberaden overwinnaars, zelfs al had India de gebroeders Amritraj in zijn team. Wij waren fit en gezond. Het was volgens ons een zege, die we hoe dan ook hadden verdiend. Maar zonder twijfel denken ze daar in India heel anders over.”

Kijk voor meer nostalgische tennisberichten op Sportgeschiedenis.nl:
Björn Borg tennist vooral in zijn hoofd
Superkampioen Helen Wills
Vergeten Sporthelden: Kea Bouman

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst