Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

Feyenoord tegen de Russen 4 november 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

CSKA Moskou is donderdag 6 november 2008 de volgende tegenstander van Feyenoord in de UEFA Cup. In 1960 schreef de Rotterdamse club geschiedenis met drie officiële wedstrijden in de voormalige Sovjet-Unie.

Het Gemeentearchief van Rotterdam beheert een dossier over een tournee die Feyenoord in juli 1960 door de Sovjet-Unie maakte. Hierin zit onder meer een verslag van clubbestuurder C.A. Prins dat hij in 1977 schreef. In 1960 was hij commissaris voor buitenlandse wedstrijden.

Via een Amsterdams contactpersoon hoorde Prins dat het stedelijk elftal van Moskou voor 100.000 gulden naar Nederland wilde komen voor het spelen van enkele wedstrijden. Dit team bestond uit de beste spelers van Spartak en Dinamo Moskou. Dat was heel interessant, omdat Russische voetballers toen nog niet meededen aan de Europese competities en dus onbereikbaar waren. En het waren heel sterke spelers met onder meer de legendarische keeper Lev Yashin. Net als veel andere spelers uit dit elftal zat de doelman in het Russische team, dat later dat jaar de Europese titel zou winnen. Kortom: wereldvoetballers, die normaal bijna niemand in het Westen met eigen ogen had gezien.

De onderhandelingen werden daarom geopend, die eindigden op de prijs van 75.000 gulden. In ruil mocht Feyenoord drie wedstrijden in de Sovjet-Unie spelen, waarbij de reis- en verblijfkosten volledig door de gastheren zouden worden betaald. Ook GVAV uit Groningen en SC Enschede werden in deze regeling betrokken en mochten in de Sovjet-Unie komen voetballen.

Op 17 maart 1960 verloor Feyenoord in eigen huis met 0-1 van het team uit Moskou. Enkele maanden later maakten de Rotterdamse spelers zich op voor de lange reis naar de onbekende Sovjet-Unie. Vincent Robijn van het Gemeentearchief Rotterdam schreef over de vlucht met het KLM-toestel:

‘Aan boord bevonden zich tal van prominenten, waaronder de directeur van de Nederlandse afdeling van American Express en de bekende journalist Eduard Elias van Elsevier. Prins omschrijft het bezoek aan Moskou in zijn verslag als een zeer goed verzorgd snoepreisje. In het vliegtuig werd volop kaviaar en wodka geserveerd.’

Feyenoord speelde drie wedstrijden: tegen Admiral uit Leningrad (gewonnen door de Rotterdammers), tegen Tbilisi uit Georgië (verloren) en Dinamo Moskou (gelijkspel). Op een afsluitende borrel sprak Andrey Starostin, een hoge voetbalofficial. “Wat de uitslagen van de matches ook geweest mogen zijn,” zei hij, “het totaalresultaat van onze ontmoetingen is ten nutte gekomen aan de vriendschap en aan het uitbreiden en versterken van de sportieve contacten en banden tussen de voetballers van onze beide landen.” 

Kijk voor meer nostalgische Feyenoord-berichten op Sportgeschiedenis.nl:
- Feyenoord was eerste westerse ploeg in de Sovjet-Unie
- Eddy Pieters Graafland moest Feyenoord laten stikken
- Gerard Meijer en het geheim van de Wonderdokter van Feyenoord

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst