Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

De pers baalde bij de Marathon van 1928 14 oktober 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Het atletiekprogramma van de Olympische Spelen van 1928 werd afgesloten met de marathon. Start en finish waren in het Olympisch Stadion - net als de komende marathon van Amsterdam op 19 oktober 2008. De journalisten van tachtig jaar geleden hadden het wel heel zwaar.

Duizenden mensen stonden langs de route te wachten op de zeventig lopers van de olympische marathon van 1928. ‘De moedigen’, omschreef de verslaggever van Het Vaderland de atleten zelfs. Deze journalist blijven we even volgen.

Om elf minuten over drie hoorde hij het startschot: ‘Eenige oogenblikken later kwamen de loopers met een flink gangentje door de Marathonpoort naar buiten gestoven, door de menigte nagestaard met ontzag of wel medelijden, al naar gelang men geneigd is over een Marathonrace van ruim 42 Kilometer te denken.’

Met gezonde tegenzin vervolgde hij zijn werk, schreef hij heel eerlijk in zijn verslag. En niet als enige, want met hem hadden zo’n 25 journalisten uit de hele wereld een razend slecht humeur tijdens de race.

‘Over de persregeling waren lang niet allen voldaan’, schreef Het Vaderland hierover beleefd. ‘Er was slechts één grote, dichte sight-seeing car aanwezig, waarin we opgepropt zaten als haringen in een ton, zoodat het zelfs moeilijk was om tijdens de race korte notities te maken. Bovendien moest er angstvallig voor gewaakt worden met deze breeden wagen op de smalle wegen de loopers niet te hinderen en het gevolg was, dat men zich met het uitoefenen van zijn perstaak in het algemeen lang niet vrij genoeg kon bewegen, heel wat gemopper veroorzaakte. Op enkele plaatsen werd onze auto bovendien door de politie aangehouden, maar na eenige pourparlers met een vriendelijken politie-inspecteur mochten wij dan toch weer passeeren. Neen, die regeling voor de persbroeders der geheele wereld was wel verre van ideaal.’

Dat zal dus wereldwijd heel wat gemopper hebben opgeleverd in de kranten, maar dat zijn we inmiddels vergeten. Tenminste: zolang de organisatie van de ING Amsterdam Marathon van 2008 niet opnieuw het journaille in een veel te klein hok propt.

Kijk voor meer nostalgische wielrenberichten op Sportgeschiedenis.nl:
De marathon is onzin
De marathon als inspiratiebron
De olympische marathon trekt gekke priesters

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst