Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

Wereldkampioene Vos eert wereldkampioen Bettini 16 september 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Van 24 tot en met 28 september worden de WK Wielrennen op de weg gehouden. Paolo Bettini en Marianne Vos waren de wereldkampioenen van 2006. Voor de Italiaanse rijder was deze zege een hoogtepunt in zijn loopbaan, die echter meteen ongedaan werd gemaakt door de dood van zijn broer. Twee jaar later is Vos - die andere wereldkampioen dus - nog steeds diep onder de indruk van wat Bettini toen deed.

“Het is een goed jaar geweest met mooie overwinningen,” blikte Paolo Bettini op 23 december 2006 terug in het NRC Handelsblad. “Ik werd wereldkampioen, en dat was bijzonder in veel aspecten.” Maar het was ook een dramatisch jaar geweest, omdat zijn broer Sauro acht dagen na die wereldtitel verongelukte.

“Ik heb veel van hem geleerd in dit leven. Sauro leerde mij de wereld kennen. Hij was tien jaar ouder en door hem ben ik eigenlijk begonnen met fietsen. Hij werd later mijn chauffeur, bracht me naar plaatsen die ik anders nooit had gezien. Ik was tien, twaalf jaar oud toen we samen wekelijks ons dorp uitreden op weg naar wedstrijden.”

Meteen na de begrafenis keerde Bettini terug in het peloton, bij de Ronde van Lombardije. Hij kwam met zijn hele familie, waarna hij opnieuw won. Tegen het NRC zei hij: “Die zege is apart, bijzonder voor het moment dat ik doormaakte. Dat het is gelukt, wil niet zeggen dat ik de wedstrijd beheerste. Nee, ik wilde mijn woede ontladen en gaf hetgeen ik in mij had. Twee weken lang was ik niet in staat om te fietsen. Ik was te ongeconcentreerd, te ongemotiveerd om zo'n mooie wedstrijd te rijden. Zonder enige twijfel is de fiets het middel geweest om mij te bevrijden van iets.”

Marianne Vos was hiervan zo onder de indruk dat ze deze zege in Lombardije tot haar vijf favoriete sportmomenten rekent. “In de regenboogtrui won hij deze klassieker, die hij opdroeg aan zijn broer. Er was zoveel emotie: in tranen kwam hij over de finish. Dat bewonder ik, dat gevoel en die emotie. Dat blijft bij, want iedereen in het peloton houdt van heroïsche strijd.”

Op het komende WK in het Italiaanse Varese hoopt Bettini voor de derde opeenvolgende keer de titel te winnen.

Kijk voor meer nostalgische wielrenberichten op Sportgeschiedenis.nl:
Het afscheid van Leontien van Moorsel
Marianne Vos op Wall of Fame
Het geval Frank Vandenbroucke

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst