Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

Het begin van het betaalde voetbal 26 augustus 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Aanstaand weekend begint de competitie van het betaald voetbal weer. In 1954 werd het profvoetbal ingevoerd. VPRO Geschiedenis heeft hierover een reportage gemaakt, die op internet is geplaatst (klik hier).

Op 14 augustus 1954 begon het profvoetbal met de wedstrijd Alkmaar ’54 tegen Venlo. Hiermee was een jarenlange discussie in en rond de KNVB beëindigd over het wel of niet betalen van voetballers. De KNVB wilde hiervan niet weten, omdat de bond meende dat de sport zou verloederen als er geld in het spel kwam. Voorstanders vroegen zich juist af waarom de bond en de clubs wel mochten verdienen aan de toeschouwers en de spelers niet.

Vooral in de jaren dertig leverde dat schrijnende toestanden op, toen de werkloosheid ook heerste onder voetballers. De KNVB verdiende tienduizenden guldens per week aan recettes, terwijl de spelers nergens werk konden vinden.

Vooral KNVB-voorzitter Karel Lotsy wilde niet weten van betaald voetbal, maar in de zomer van 1954 werd zijn tegenstand gebroken. Na oprichting van de wilde voetbalbond NBVB, die door betaling het speelpeil omhoog wilde brengen, was het oorlog in voetballand. Tot 14 augustus 1954...

Zo’n 13.000 mensen waren naar de Drafbaan in Alkmaar gekomen om getuige te zijn van de eerste officiële wedstrijd in het Nederlandse betaalde voetbal. “We zullen ze een poepje laten ruiken in Alkmaar,” zeiden de Limburgers vooraf. Bluf, want de thuisploeg won met 3-0.

Die dag stonden de pioniers van het Nederlandse profvoetbal in het veld. Komend weekend begint dit circus dus weer.

Kijk voor meer nostalgische voetbalberichten op Sportgeschiedenis.nl:
- Filmbeelden van Haarlem – Sparta uit 1921
- Het bloedbad dat voetbal heet
- Ter dood veroordeeld en toch bij Ajax

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst