Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

Het einde van de Spelen van Amsterdam 12 augustus 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Aan het einde van het olympische jaar 1928 schreef een journalist dat de Amsterdamse Spelen die zomer zo indrukwekkend waren, dat er nog minstens decennia - en wellicht zelfs eeuwen - over zou worden gesproken. Helaas was niets minder waar, want dit evenement zakte diep weg in onze collectieve herinnering. Nu pas is er weer belangstelling hiervoor, en dat komt vooral door de Nederlandse ambitie ooit weer eens gastheer te zijn van de Spelen.

Hoe dan ook: de herwaardering is terecht. In een coverartikel constateerde Elsevier onlangs dat Amsterdam 1928 zorgde voor het openbreken van het Nederlandse isolement, net zoals dat nu voor China geldt. Het is eigenlijk een stiekeme geschiedenis, want zowel Amsterdam als Nederland zijn fundamenteel veranderd door sport in het algemeen en de Olympische Spelen in het bijzonder.

Op 14 juni 1913 werd de eerste steen gelegd voor Het Stadion, de voorloper van het huidige Olympische Stadion - de eerste sporttempel van Nederland van deze afmetingen. Dr. C.J.K. van Aalst was hoofdspreker. “Nederland wordt verrijkt met een stadion dat de vergelijking met dergelijke in het buitenland kan doorstaan. Voor Amsterdam is dit feit van zoo grote beteekenis, omdat onze goede stad meer nog dan tot nu toe zich wereldstad zal kunnen noemen; voor ons land, omdat een instelling als ons stadion beloofde te worden, zoo geschikt is om onze jongens op te voeden tot krachtige, gezonde menschen.”

Opeens voelde Amsterdam zich dus een wereldstad en dat kwam alleen maar door een stadion. In 1928 werden in deze stad zelfs de Olympische Spelen gehouden met een geheel nieuw Stadion. Dat was gebouwd door Jan Wils, die al in 1925 een opmerking maakte over de ontwikkeling van een moderne stad: ‘Het mag niet ontkend worden dat de oude steden wel groote moeilijkheden bieden voor het omvormen in den geest van der nieuwe behoeften en dat slechts in hoogst enkele gevallen een oud stadsdeel zal kunnen worden gemaakt tot een nieuw geheel, passend aan de eischen van dezen tijd.’

Volgens hem was juist het bouwen van een sportstadion essentieel om te voldoen aan die eisen van de tijd. Het Olympisch Stadion werd de bekroning van Plan Zuid, dat Amsterdam introduceerde in de twintigste eeuw.

Precies tachtig jaar geleden was in dat Stadion dus de slotdag van Olympische Spelen, die Nederland zo zouden veranderen. En nu is het de beurt om aan China om te zien wat de toekomst brengt.

Kijk voor meer berichten over de Amsterdamse Olympische Spelen op Sportgeschiedenis.nl:
- Piet Kranenberg krijgt boek over Amsterdam 1928
- Filmpje over Amsterdam 1928
- Olympisch fotoarchief van 1928 on-line

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst