Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Heden & Verleden-Item

‘Klassieker’ op tien kilometer hoogte 24 juni 2008

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Op 19 juli a.s. bestaat Feyenoord precies honderd jaar. De gouden jaren beleefde de club in het begin van de jaren zeventig, toen ook de rivaliteit met Ajax in sportief opzicht haar hoogtepunt kende. Uit deze aflevering van Heden & Verleden wordt duidelijk dat de rivaliteit in die periode soms wel heel extreme vormen aannam…

In november 1972 was het vliegtuig ‘Utrecht’ met Feyenoord-spelers onderweg naar Belgrado. Op hetzelfde moment zaten de Ajacieden in het luchtruim voor een uitwedstrijd tegen CSKA Sofia. Boven West-Duits grondgebied was er vervolgens een korte achtervolging!

De Rotterdammers speelden dat seizoen in de Europa Cup 3 en verdedigden een 4-3 voorsprong tegen OFK Belgrado. Ze waren vanaf Zestienhoven vertrokken voor deze uitwedstrijd. De Amsterdammers kwamen dat jaar in het Europese hoofdtoernooi uit en waren in november onderweg naar Sofia. Zij waren hun reis begonnen vanaf Schiphol.

Boven West-Duits grondgebied ontdekte de gezagvoerder van het Feyenoord-vliegtuig dat de Ajacieden slechts achttien kilometer verderop vlogen. Hij pakte de intercom en riep om: “We hebben contact gehad met een ander vliegtuig dat met Ajax-spelers onderweg is naar Sofia.” De spelers keken even op van hun kaartspel of hun tijdschrift en gingen er daarna weer verder mee.

Omdat hun gezagvoerder Feyenoord-supporter was, kwam er een half uur later een volgende boodschap: “Als goed Rotterdammer heb ik geprobeerd het Ajax-vliegtuig voorbij te streven. En dat is aardig gelukt, want als u links omhoog kijkt, ziet u het toestel van de Ajacieden.” Zoals de kranten daarna kopten: ‘Zelfs in luchtruim rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord.’

Korte tijd vlogen de twee vliegtuigen met elkaar op, totdat de routes zich splitsten. Tijdens een afsluitend radiocontact wensten de ploegen elkaar succes. Het bleek tevergeefs voor Feyenoord, want de club werd uitgeschakeld in Belgrado. Ajax ging wel door naar de volgende ronde en zou uiteindelijk voor de derde opeenvolgende keer de Europa Cup 1 winnen.

Kijk voor meer Feyenoord-berichten op Sportgeschiedenis.nl:
- Eddy Pieters Graafland moest Feyenoord laten stikken
- Feyenoord was de eerste westerse ploeg in de Sovjet-Unie
- De voetbalburgeroorlog Ajax - Feyenoord

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst