Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-De vraag van de week-Item

Organiseert Nederland in 2026 de Olympische Spelen? 17 april 2018

Stel je vraag aan een sporthistoricus 
Sinds wanneer gebruikt een scheidsrechter een fluitje? Welke stad organiseerde als eerste een referendum over de Olympische Spelen? Wanneer was de eerste studie over sport in de openbare ruimte? Sporthistoricus Jurryt van de Vooren zoekt het uit voor Sport Knowhow XL. Zelf ook een vraag? Stuur die dan op naar info@skxl.nl.

door: Jurryt van de Vooren

Negentig jaar geleden waren de Olympische Spelen in Amsterdam, de enige ooit in ons land. De Nederlandse sport droomt al jarenlang van een nieuwe kandidatuur, wat onverwachts heel concreet kan worden. En dan niet voor 2028, maar al voor 2026!
 
XL14VraagVanDeWeek-1Op 17 mei verschijnt mijn boek over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, exact negentig jaar nadat die begonnen met een hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Ik schrijf hierin onder meer over de Winterspelen van 1928, die aanvankelijk óók aan Nederland waren toegewezen. In die tijd was er namelijk een koppeling tussen de Zomer- en Winterspelen: in 1924 waren beide evenementen in Frankrijk, in 1932 in de Verenigde Staten en in 1936 in Duitsland. En zo was Nederland verantwoordelijk voor de Olympische Winterspelen van 1928, omdat Amsterdam dat jaar de gastheer van de Zomerspelen was. 

Tekort aan besneeuwde bergen
Iedereen snapte natuurlijk dat er een probleem was vanwege het heersende tekort aan besneeuwde bergen in ons land. In 1928 hadden we niet eens een kunstijsbaan, zodat zelfs het schaatsen en ijshockey niet gegarandeerd waren. Toch wees het NOC de Nederlandse hockeybond aan om het ijshockey te organiseren. De schaatsbond kreeg de opdracht om het schaatsen, de ski-onderdelen en het bobsleetoernooi af te handelen. 

De Winterspelen zouden alleen niet in Nederland zelf worden georganiseerd, want dat kon gewoon niet. Het NOC betrok daarom de Zwitsers erbij met het voorstel om het evenement in St. Moritz te houden, maar wel onder Nederlandse vlag. Deze constructie bleek veel te ingewikkeld en daarom stuurde het IOC in 1925 dit telegram de wereld in: ‘PRAAG, 29 Mei. De winterspelen der Olympiade in 1928 zullen in Zwitserland worden gehouden.’

Nu overwegen de Zwitsers om Nederland te betrekken bij de organisatie van de Winterspelen van 2026

De Winterspelen van 2026
Bijna honderd jaar later is de situatie precies andersom, want de Zwitsers overwegen nu om Nederland te betrekken bij de organisatie van de Winterspelen van 2026. Sion heeft een bid ingediend, maar wil dan wel het langebaanschaatsen in Nederland organiseren, zodat hiervoor geen nieuwe schaatshal hoeft te worden gebouwd. 

Het plan is nog in een beginstadium, want eerst komt er een referendum in Zwitserland over deze kandidatuur, waarna het IOC er in 2019 een besluit over neemt. Dat neemt niet weg dat de olympische ambitie van de Nederlandse sport na jarenlang vergaderen opeens heel concreet wordt. Vanuit het niets ontstaat de mogelijkheid om voor de eerste keer in achtennegentig jaar de Olympische Spelen te organiseren – althans een deel ervan. Het zou dan voor de eerste keer zijn dat de Winterspelen in twee verschillende landen worden georganiseerd. 

XL12 Vraag & Antwoord Patrick Wouters_foto2Een groter doel
Nog belangrijker is dat Nederland en Zwitserland zo een actieve bijdrage kunnen leveren aan de hervorming van de olympische beweging, door te laten zien dat het mogelijk is om de Winterspelen succesvol in twee landen te organiseren. Nederland moet dan wel meteen besluiten om het evenement geheel duurzaam te organiseren, aansluitend op het programma ‘Nederland Circulair in 2050’ over de overstap naar een circulaire economie. Sport dient zo een groter doel.

Haal de beste architecten erbij, zoals Thomas Rau die is gespecialiseerd in circulaire economie. Haal de beste bureaus voor maak- en bouwindustrie erbij, zoals Copper8. Haal de beste studenten van het Sports Engineering Institute van de TU Delft erbij. 

De Nederlandse Sportraad zei een maand geleden dat een megasportevenement de kracht van sport bij uitstek zichtbaar maakt

Begin meteen
Maar nodig vooral de Zwitsers uit om meteen te beginnen. Het is tenslotte nog maar een maand geleden dat de Nederlandse Sportraad zei dat een megasportevenement de kracht van sport bij uitstek zichtbaar maakt. Dit is de kans om het concreet te maken. 

Op 17 mei is het negentig jaar geleden dat de enige Olympische Spelen in Nederland begonnen. Wat mij betreft is 17 mei dan ook meteen de dag waarop we beginnen aan de volgende Olympische Spelen in Nederland. 

Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Hij beantwoordt elke dag een vraag op Sportgeschiedenis.nl

« terug

Reacties: 2

rob rijsenbrij
17-04-2018

Kijk, zo zal het moeten om nog betrokken te zijn bij de Olympische Spelen. En dan knetterhard op ons specialisme, schaatsen! Niet alleen qua technologie, ook de Coolste Baan was hier een goed voorbeeld van naast de indoorschaatshallen, maar ook het organiseren van de beleving rondom de sport zelf.

Met Zwitserland zijn er zeker goede (sport)verbanden te leggen. Het land in staat om te vernieuwen. Ben in de jaren '80 zelf betrokken geweest met het 'Fun Mountain'-concept. De Jakobshorn in Davos werd omgetoverd tot trend sportberg met Freestyle skien, snowboarden, deltavliegen en parapente.

We hebben nog een troef als je de klimaatveranderingen laat meewegen... we hebben indoor wintersporthallen!

Quirine
22-04-2018

Supergoed idee als Zwitserland en Nederland (of de Benelux) de Olympische spelen van 2026 samen zouden organiseren! Daar waar kleine landen groot in zijn, wij kunnen organiseren en onze topsportvoorzieningen zijn er klaar voor! Enige is misschien wat extra Investeringen in hoge snelheid schone mobiliteit tussen de locaties Amsterdam, Heerenveen, Enschede en Sion. En daarmee ook een kans tot meest duurzame Olympische spelen 2026 met een legacy waar we allen trots op mogen zijn!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst