Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Creatieve sportmarketing-Item

Ook het MKB lift mee! 13 juli 2010

door: Guus Pennings

In de vorige aflevering van deze rubriek was Ruud van der Knaap aan het woord over de sponsoractivaties van de officiële sponsors rondom het WK. Inmiddels hebben ook de Nederlandse bedrijven hun ‘ding’ gedaan rondom het WK en werd het straatbeeld bepaald door de Bavaria Dutch Dresses, de AH Beesies, de TNT Toeters, de PLUS Juichbandjes, de Heineken Pletterpetten en de C1000 Gogo’s.

Echter zijn dit niet de enige partijen die hebben meegelift op de Oranjegekte. Naast de landelijke grootmachten kregen de MKB’ers namelijk ook de smaak te pakken en konden we inmiddels geen huis-aan-huis krantje meer openslaan zonder geconfronteerd te worden met de WK-acties van de lokale groenteboer en de bakker op de hoek. Als sportmarketeers juichen we dit natuurlijk enorm toe. Zo propageren we regelmatig dat marketing via sport niet alleen is weggelegd voor grote multinationals met hun miljoenen, maar ook voor de MKB’er. Met een gezonde portie creativiteit kon élk bedrijf meeliften op het Oranjevirus dat de afgelopen weken om zich heen gegrepen heeft. Wat zijn we zoal tegengekomen?

De term ‘Wij laten onze klanten scoren met…’ heb ik de afgelopen maanden minimaal twintig keer gezien. Leveranciers van kantoorartikelen, bouwmaterialen, ICT-oplossingen en zwembaden: ze lieten allemaal hun klanten scoren tijdens het WK. Hoe? Met een korting van 10% die straks in augustus, oktober en december wederom wordt aangeboden, maar dan omdat de zon schijnt of omdat Sinterklaas in aantocht is. Niets mis mee natuurlijk, maar ook op dit niveau kan een beetje extra creativiteit wonderen doen. Waar wel iets mis mee is, is het onrechtmatig gebruiken van officiële logo’s. Zo kreeg ik een flyer van een leverancier in ‘instant shelters’ onder ogen waar de WK-actie werd afgesloten met de logo’s van het WK in Zuid-Afrika en de KNVB. Niet erg stijlvol om deze logo’s - die officiële sponsors pas mogen gebruiken nadat een fors sponsorcontract is afgesloten - te gebruiken om een zogenaamde WK Finale tent aan de man te brengen.

Gelukkig waren er ook MKB’ers die wél een denktank opgericht hadden en een creatieve inhaker bedacht hebben. Om de sportminded MKB’ers te stimuleren, geven we een aantal voorbeelden. Oranje heeft tenslotte nog niet haar laatste EK of WK gespeeld.

Allereerst een aantal ‘geboden’:
• respecteer rechten/wetgeving en gebruik deze niet onrechtmatig;
• wees creatief, want je hebt niet altijd rechten nodig;
• bouw humor in en communiceer met een knipoog;
• keep it stupid simple (KISS);
• creëer een duidelijke kop en staart;
• speel in op de actualiteit, timing is erg belangrijk;
• ga uit van eigen kracht.

Door in te haken op sport zijn verschillende doelstellingen te realiseren, zoals bijvoorbeeld op het gebied van sales, imagoverbetering, relatiemarketing, company pride en arbeidsmarktcommunicatie. Daarom geven we hieronder een aantal voorzetten voor verschillende groepen MKB-ers met verschillende doelstellingen:

Voorbeeld 1: Winkelier met doelstelling ‘sales’
Aangezien heel Nederland honger naar de bal heeft, zijn alle ‘ballen’ in de aanbieding bij de slager gedurende het WK voetbal. Mocht ons Oranje een wedstrijd winnen dan is de boodschap in de daaropvolgende dagen: we hebben er weer gehakt van gemaakt, dus dit is in de aanbieding. Bovendien werkt de slager in deze weken met een stempelkaartje waarbij de klant na drie stempels een leuke WK give away krijgt (Scoor een hattrick en ontvang…)

Voorbeeld 2: Schoonmaakbedrijf met een imago doelstelling
Het schoonmaakbedrijf kan zich opwerpen als positieve kracht wanneer we onverhoopt tegen een nederlaag oplopen. In de ochtend na de verloren wedstrijd stuurt het bedrijf een team van schoonmaaksters in oranje outfit naar de (potentiële) klant om de ‘nederlaag weg te poetsen’. Tijdens het poetsen krijgen alle medewerkers een doosje tissues als ‘doekje voor het bloeden’. En wordt het tijd om de bezem door de selectie te halen, zodat we ze de volgende keer wel van de mat vegen.

Voorbeeld 3: Zakelijke dienstverlener met als doelstelling ‘relatiemarketing’
De zakelijke dienstverlener kan rondom een groot sportevenement alle (potentiële) klanten uitnodigen voor een ontbijtsessie. Samen met een bekende presentator, analist of voormalig topsporter wordt er geëvalueerd. Of wat te denken van een grote (in dit geval) Afrikaanse barbecue/braai met alle klanten en relaties met als hoogtepunt het samen beleven van één van de Oranje wedstrijden op een groot scherm. Bovendien kan er ook een WK-poule worden gestart waarin alle klanten en relaties strijden om de eer. Als hoofdprijs mag de winnaar namens de organiserende MKB’er een mooi bedrag doneren aan een goed doel in Afrika.

Voorbeeld 4: Productiebedrijf met doelstelling ‘company pride’
Als productiebedrijf vrees je veel ziekteverzuim rondom de Olympische nachten of het WK Voetbal. Hier haak je optimaal op in door je personeel vóór te zijn. Je past het dienstrooster aan op het Olympische-, EK- of WK-schema. Het personeel werkt niet van 9.00 tot 17.00 uur, maar van 07.00 tot 15.00 uur. Bovendien begint de dag met een sportief ontbijt waarin samen voor- en nabeschouwd kan worden. Of wellicht kun je gezamenlijk de wedstrijd bekijken, inclusief hapje en een drankje. Hierdoor stelt het bedrijf zich op als een flexibele en sport minded werkgever en dit zal op feestjes ongetwijfeld doorverteld worden.

Voorbeeld 5: Reisbureau met als doelstelling ‘traffic’
De periode van de Olympische Spelen in bijvoorbeeld Londen worden door het reisbureau aangegrepen om Londen stedentrips extra in de spotlights te zetten. Er wordt namelijk een speciale Londen beurs georganiseerd waarin geïnteresseerden alle gewenste informatie kunnen krijgen. Bovendien staan overal schermen waarop de sport uitgezonden wordt, zodat niemand dit hoef te missen. Vanzelfsprekend is dit ook toe te passen op andere bestemmingen en pakt het zelfs nog beter uit bij Intercontinentale reizen.

Creativiteit is één van de levensaders van sportmarketingbureau Triple Double. Ben je bakker op de hoek (of doe je iets heel anders) en heb je ook behoefte aan een stevige dosis? Bel dan met gerust met 0493-327 034.

Guus Pennings is MT-lid en sportmarketeer bij Triple Double.
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst