Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Adviezen uit de praktijk-Item

Heldere bedrijfssportcontracten voor Atletiekunie dankzij Kennedy Van der Laan 2 juli 2013

Vier nominaties Sport Advies Award
Vier bedrijven die in 2012/2013 een sportorganisatie adviseerden, zijn genomineerd voor de Sport Advies Award 2013: Capgemini, Marxman Advocaten, Hill+Knowlton Strategies en Kennedy Van der Laan. Sport & Zaken reikt de Award jaarlijks uit aan het bedrijf met het meest impactvolle advies aan een sportorganisatie. Met het doneren van hun kennis leveren de bedrijven een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Als matchmaker tussen sport en bedrijfsleven brengt Sport & Zaken deze partijen samen. In vier afleveringen worden de genomineerde adviestrajecten gepresenteerd op Sport Knowhow XL. Deel 4: Kennedy Van der Laan en de Atletiekunie.


door: Lennart Bloemhof

De Atletiekunie levert veel bedrijfssportprogramma’s om werknemers op weg te helpen bij het bereiken van hun sportieve doelstellingen. Voor de uitvoer van deze programma’s huurt de sportbond regelmatig trainers in. In de praktijk bleek die faciliterende rol met name op juridisch gebied soms lastig wanneer afspraken in overeenkomsten tussen de drie partijen - bedrijf, sportbond, coach - onduidelijk waren. Het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan adviseerde de Atletiekunie over bedrijfssportovereenkomsten met als resultaat een reeks blauwdrukcontracten, nuttig voor alle sportbonden.

Bart de Ruijter, ondernemingsrechtadvocaat bij Kennedy Van der Laan, reageerde enthousiast toen de hulpvraag van de Atletiekunie via Sport en Zaken binnenkwam op zijn advocatenkantoor. Samen met collega en arbeidsrechtadvocaat Simon van IJsendoorn pakte hij het adviestraject op.

De Ruijter: “Binnen onze sportrechtpraktijk worden wij geregeld betrokken bij het opzetten van contractuele samenwerkingen”, legt hij uit. “Maar deze adviesvraag was extra bijzonder omdat wij hiermee een concrete bijdrage konden leveren aan de verdere professionalisering van de bedrijfssport. Wij vinden het belangrijk dat bedrijfsport wordt gestimuleerd; zowel binnen ons kantoor als in het algemeen. Naast dat het de gezondheid van de medewerkers bevordert, versterkt het ook de groepsband tussen collega’s.”

Goed hanteerbaar
Het was hem en Van IJsendoorn spoedig duidelijk waar het adviestraject op moest focussen: de opstelling van goed hanteerbare contracten. “Daarnaast vroeg de Atletiekunie onze hulp bij het toetsen van hun bestaande overeenkomsten. Ze lieten ons weten dat het hun ambitie was om de dienstverlening in de bedrijfsport uit te breiden. Hardlopen is bedrijfssport nummer één in Nederland en de Atletiekunie heeft contact met bedrijven en derden - zoals zelfstandige trainers en verenigingen - om de trainingen te verzorgen. Daar horen goede contracten bij.”

Vervolgens werkte Kennedy Van der Laan aan conceptcontracten die met verdiepende gesprekken verder in het traject werden afgestemd op de wensen van de Atletiekunie en op de dagelijkse praktijk van de bedrijfssport.

Blauwdrukcontracten
“We hebben uiteindelijk twee bedrijfssportovereenkomsten aangeleverd”, zegt De Ruijter over het resultaat van het adviestraject. “Eén voor de verhouding tussen de Atletiekunie en trainingsleverancier en één voor de verhouding tussen de Atletiekunie en het bedrijf.” De advocaat benadrukt dat de contracten direct te gebruiken zijn. “Wel is het verstandig om de overeenkomsten regelmatig te laten checken of ze nog voldoen aan eventueel veranderde wensen en/of de praktijk”, aldus De Ruijter.

Dennis Weijers, die ten tijde van het adviestraject bedrijfssport in zijn portefeuille had bij de Atletiekunie, is blij met de contracten die Kennedy Van der Laan voor de sportbond opstelde. “Voor bedrijven schakelden wij trainingsaanbieders in, maar de afspraken werden niet formeel vastgelegd in goede contracten. Aangezien wij slechts beperkt juridische kennis in huis hebben op dit gebied, hebben we via Sport en Zaken een verzoek tot ondersteuning bij het opstellen van voorbeeldcontracten ingediend.”

Afstemming
Weijers, die nu als accountmanager voor de Atletiekunie werkt, zegt dat Kennedy Van der Laan vanaf begin 2012 tot aan de zomer van datzelfde jaar aan het adviestraject heeft gewerkt. “Dat is relatief lang, met name omdat we intensief hebben gezocht naar die perfecte afstemming in de contracten.”

En met succes, volgens de accountmanager. “We gebruiken ze nu continu. Daaruit blijkt dat de behoefte groot was naar dergelijke overeenkomsten. Bedrijfssport groeit namelijk ontzettend hard. Bij grotere hardloopevenementen zie je dat bedrijfssport - in de vorm van businessruns - nog steeds een enorme groei doormaken; bij de Dam tot Damloop kom je er bijna niet meer tussen als individuele loper. Die groei is voor de Atletiekunie een uitgelezen kans om voorbereidende trainingen te leveren en veelal is dat maatwerk. Als er dan tijdens trainingstrajecten geen gedoe over onder meer de betaling is, is dat prettig voor zowel de verenigingen en coaches, als bedrijven.”

Hij verduidelijkt: “Vroeger baseerden we ons op oude contracten bij het afsluiten van bedrijfssportprogramma’s. Dan bevind je je op glad ijs als sportbond omdat je niet genoeg juridische competenties hebt. Sommige voorwaarden werden daardoor niet goed genoeg afgebakend, onder andere over levering en betaling van eventuele (extra) diensten. Zeker wanneer het maatwerk betreft. De tussenkomst van een externe expert als Kennedy Van der Laan is dan onmisbaar. De overeenkomsten zijn nu makkelijker hanteerbaar in de dagelijkse praktijk.”

Sportbreed profijt
Volgens Weijers profiteert de gehele sportwereld - vooral andere sportbonden die bedrijfssport aanbieden - van de door Kennedy Van der Laan opgestelde contracten. “Via Sport en Zaken zijn de conceptcontracten verspreid over de andere sportbonden”, zegt Weijers.

Als voorbeeld van een dergelijk trainingstraject voor bedrijven noemt Weijers de voorbereiding van een groep werknemers van accountantskantoor Ernst & Young op de CPC Loop in Den Haag. Concreter voor Kennedy Van der Laan zijn de looptrainingen die de Atletiekunie kosteloos heeft aangeboden aan het personeel, als dank voor het bevredigende advies.

Bart de Ruijter: “Dat was ter voorbereiding op de Dam tot Damloop en gold als tegenprestatie voor de geleverde overeenkomsten van de Atletiekunie. Mede dankzij de professionele voorbereiding hebben we met een team van vijftien medewerkers de wedstrijd uitgelopen”, besluit de advocaat trots.

Voor meer informatie: www.atletiekunie.nl en www.kvdl.nl

Stem mee
Een onafhankelijke jury - een mix van sport en bedrijfsleven - beoordeelt de vier genomineerden en wijst twee finalisten aan. Vanaf 26 augustus heeft het publiek de kans om te stemmen op één van de twee finalisten. De winnaar wordt op 19 september bekend gemaakt tijdens het Sportontbijt van Sport & Zaken.

Leestips
•    Zie hier voor deel 1 in deze serie: Hill+Knowlton Strategies en de KNWU
•    Zie hier voor deel 2 in deze serie: Capgemini en Gehandicaptensport Nederland
•    Zie hier voor deel 3 in deze serie: Marxman Advocaten en de Atletiekunie

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst