Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-10 sporters, 10 leeftijdsklassen-Item

Elke Pronk (17 jaar): "Ik weet dat ik de potentie heb om de top te bereiken" 5 september 2017

door: Thomas van Zijl | 5 september 2017

Elke Pronk is 'Born to Run'. Vanaf haar vierde was ze te vinden bij atletiekvereniging ASV Atletics uit Nijverdal. De eerste jaren om haar zus aan te moedigen, maar al snel daarna om zelf deel te nemen aan wedstrijden. Wat begon als een leuke hobby werd in rap tempo de hoofdmoot van haar leven. Vorige maand verhuisde ze van Nijverdal naar Oosterbeek. Zo woont ze dichtbij Arnhem, de stad waar ze studeert, en kan ze vooral volop trainen op sportcentrum Papendal. 

ElkePronk300-1Elke Pronk trainde op haar oude vereniging vijf of zes keer per week en slechts zelden met tegenzin. De variëteit speelt daarin een grote rol. “Atletiek bestaat uit verschillende nummers. De ene keer is techniek belangrijker, dan weer kracht of duurvermogen. Die afwisseling houdt het leuk.” Haar talent voor de langere loopnummers kwam spoedig aan het licht. “Aan de andere wedstrijden deed ik mee voor mijn plezier, als het op lopen aankwam wilde ik winnen en ging het ook om de prestatie.” Overigens is ze in dat opzicht een veelvraat en alleskunner. Pronk verschijnt aan de start voor wedstrijden over 1500 meter, maar loopt bijvoorbeeld ook 21 kilometer. Op het NK Cross werd ze in haar leeftijdscategorie al drie keer tweede. 

Gezelligheid en sfeer
Pronk heeft ontegenzeggelijk ambitie, maar wie met haar praat hoort in de eerste plaats een liefhebber. Ze heeft niet vanaf haar prille jeugd de topsport voor ogen gehad. Haar atletiekvereniging is relatief klein en komt niet uit op het hoogste niveau. Gezelligheid en sfeer nemen er een voorname plek in. “Ik denk dat het goed is om er zo tegenaan te kijken. Kinderen die meteen van alles moeten, raken misschien wel veel sneller opgebrand. Daar is bij mij geen absoluut geen sprake van.” 

“Van mijn kracht moet ik het niet hebben, wel van mijn techniek"

Pronk blijft zich wel uitdagen, de laatste tijd vooral op het gebied van de Obstacle Run, een sport in opkomst. Op dat loopnummer komen deelnemers onderweg verschillende hindernissen tegen, variërend van water en modder tot klimmuren en netten van touw. Om daar zo goed mogelijk uit de verf te komen volgde Pronk de afgelopen jaren veel trainingen van de survivalvereniging. “Van mijn kracht moet ik het niet hebben, wel van mijn techniek en die leer ik daar.” 

ElkePronk638-2Trainen op Papendal
Een Obstacle Run is bij uitstek een evenement waar veel mensen aan kunnen deelnemen, ongeacht hun niveau. Pronk vindt dat een groot pluspunt. “Ik kan er in uitblinken, maar soms doe ik ook mee met mijn vriendinnen, puur voor de lol.” Toch gaat er vanaf deze zomer nog een tandje bij. Ze gaat op Papendal namelijk trainen onder leiding van Honoré Hoedt, tot voor kort coach van onder anderen Sifan Hassan. Hoedt is een vriend van haar moeder en hij wilde Pronk wel eens in actie zien. Na een paar proeftrainingen was hij overtuigd. Vorige maand pakte Pronk haar spullen en verhuisde ze naar Oosterbeek, niet toevallig precies gelegen tussen Papendal en Arnhem waar ze levensmiddelentechnologie studeert.

"Als ik minder goed zou zijn geweest, had ik het waarschijnlijk net zo leuk gevonden”

Voor Elke Pronk breekt een spannende, nieuwe fase aan, ver weg van haar ouderlijk huis en vertrouwde atletiekverering ASV Atletics. Ze heeft er zin in. “Het wordt nu serieuzer. Ik weet dat ik de potentie heb om de top te bereiken. Ik heb er niet van jongs af aan over gedroomd, maar het is geleidelijk een doel geworden. Met betere begeleiding hoop ik nog stappen te kunnen maken.” De komende tijd staat dus in het teken van progressie en prestaties, maar voor Pronk was dat meer dan tien jaar geleden zeker niet de reden om fanatiek te gaan sporten. “Het is moeilijk om te beoordelen, maar als ik minder goed zou zijn geweest, had ik het waarschijnlijk net zo leuk gevonden.”


jubileumlogoSKXLdef

Sport Knowhow XL bestaat tien jaar. In het kader van dat jubileum plaatsen we tien uiteenlopende sportportretten van mensen uit tien verschillende leeftijdsklassen. Samen geven ze een mooi doorkijkje van sportief Nederland waarbij plezier en liefde voor de sport steeds doorklinken maar tegelijkertijd prestaties zeker niet onbelangrijk zijn en soms zelfs een hele voorname drijfveer vormen om een leven lang te sporten. Lees óók de verhalen van:

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst