Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-10 sporters, 10 leeftijdsklassen-Item

Cornelius Kersten (23 jaar): "Mijn hoofddoel dit seizoen is het halen van de Olympische Spelen" 5 september 2017

Ik ben opgegroeid in een sportgezin, mijn broers en ik hebben eigenlijk altijd veel gesport. Vroeger combineerden wij atletiek en schaatsen, nu doen we dat met schaatsen en fietsen (fixed gear criteriums). Er zijn ook verschillen: ik koos voor de langebaan, mijn broers hebben zich gespecialiseerd in het shorttracken. Nog een groot verschil: ik koos ervoor om voor Engeland te gaan schaatsen. Momenteel train ik in Canada, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Mijn vader heeft zelf vroeger fanatiek gesport en is altijd verbonden gebleven met sport. Hij hielp bij de opzet van het RTC (schaatsen) in Haarlem en is nu veel bezig met coaching. Daarnaast rijdt hij zelf af en toe ook nog skeeler- en shorttrackwedstrijden. Mijn moeder is veel te vinden op de fiets, zij heeft een fietsgroepje waarmee zij vele kilometers per week maakt. Als zij niet op de fiets zit, doet zij veel werk voor de wedstrijdorganisatie van Shorttrack Haarlem. 

Doordat iedereen overdag en de vroege avond altijd druk bezig was met de sport, werd het avondeten erg belangrijk in het Kersten-huishouden. Het was meestal het enige moment van de dag waarop de gehele familie bij elkaar kwam. Het is waarschijnlijk al te raden, maar het voornaamste topic van discussie was: sport. 

"Schaatsen is een van de lastigste sporten om te beoefenen, omdat het een niet-evolutionaire beweging is"

Waarom schaatsen?
CorneliusKersten350-1Wat het schaatsen voor mij zo mooi maakt is de diversiteit en de complexiteit ervan. In mijn ogen is schaatsen een van de lastigste sporten om te beoefenen, omdat het een niet-evolutionaire beweging is. Mensen zijn doorgeëvalueerd naar rechtop staan en vooruit lopen, terwijl schaatsers zichzelf zo klein mogelijk maken en opzij afzetten.

De manier waarop schaatstrainingen zijn opgebouwd is divers, per deel van het seizoen zal je andere trainingsvormen doen. Zo doen we aan skeeler, kracht- en sprongtraining, shorttrack, fietsen en hardlopen. Het mooiste aan schaatsen vind ik de controle die er is tijdens het combineren van bewegingen. Je moet tijdens het schaatsen alle mogelijke kracht vrijmaken en toch voldoende finesse hebben om de beweging te maken. Het misplaatsen van de schaats met een centimeter kan al lijden tot een volledig andere slag. 

Engeland
Mijn keuze om voor Engeland te gaan schaatsen had met een aantal dingen te maken, maar op dat moment vooral om mijzelf verder te ontwikkelen. Gedurende mijn juniorentijd heb ik vier jaar lang last gehad van een liesblessure. Desondanks kon ik redelijk meekomen, haalde het podium bij verschillende Nederlandse juniorenkampioenschappen, haalde zelfs - in afwezigheid van een deel van de Nederlandse top - een Nederlandse titel en plaatste mij voor het Nederlandse seniorenkampioenschap in mijn voorlaatste jaar als junior. 

"Ik had in het verleden al weleens nagedacht over de mogelijkheid om voor Engeland uit te komen"

Na mijn juniorentijd was ik volgens het Nederlandse systeem 'uitontwikkeld', zelf had ik het gevoel dat er nog meer in mijn mars zat. Om die reden ben ik toen gaan zoeken naar andere manieren om een betere schaatser te worden. Ik kwam toen in contact met Stephen Airey, de man die verantwoordelijk is voor de huidige staat van het Britse langebaanschaatsen. 

CorneliusKersten638-2Ik had in het verleden al weleens nagedacht over de mogelijkheid om voor Engeland uit te komen. Dit was alleen nooit een optie geweest omdat er geen echte Engelse langebaanbond bestond. Stephen was deze aan het opzetten en was op zoek naar Britse schaatsers om het Britse schaatsen weer in haar oude glorie te herstellen. 

Winterspelen
Door te gaan schaatsen voor de Engelse bond heb ik mij kunnen kwalificeren voor het seniorenwereldbekercircuit en kan ik mij plaatsen voor de Olympische Spelen van 2018. Daarnaast vind ik het ook gaaf om mee te helpen met de (her)ontwikkeling van de Engelse schaatssport. Ik streef ernaar om een voorbeeldfunctie te hebben voor de opkomende schaatsers zoals Phil Brojaka en Matt Lindsay (de vorige generatie Engelse langebaanschaatsers) voor mij hadden. 

"Ik heb na afloop van vorig seizoen tegen mijzelf gezegd: 'go big or go home'"

Mijn hoofddoel dit seizoen is het halen van de Olympische Spelen. Niet alleen omdat het in mijn ogen het mooiste sportevent is dat er bestaat. Want als ik mij plaats voor de Spelen geeft dit mij mogelijk een toekomst in het schaatsen. Eind vorig seizoen heb ik mij geplaatst voor de senioren wereldbekers, ik was daarmee de eerste Brit sinds 2010 die dat voor elkaar kreeg. 

CorneliusKersten350-3Met het oog op de aankomende Spelen en wereldbekers heb ik na afloop van vorig seizoen tegen mijzelf gezegd: 'go big or go home'. Ik zag dat het mogelijk was om mijzelf te plaatsen voor de Spelen, alleen dan moest de voorbereiding nagenoeg perfect zijn. Ik zette daarom mijn studie op pauze en zocht een nieuwe ploeg. Na vele mails en telefoontjes kreeg ik begin mei te horen dat ik mijzelf kon aansluiten bij 'The Oval program' in Calgary. Het systeem waarin Denny Morrison, Vincent DeHaitre en ook Ted-Jan Bloemen doorgroeiden tot wereldelite. 

Waar over tien jaar?
Mijn toekomst als schaatser is op dit moment redelijk onzeker, veel hangt af van hoe ik zal rijden tijdens de wereldbekers en of ik mij plaats voor de Spelen. Ik hoop mijzelf door te kunnen ontwikkelen tot een schaatser die serieus mee kan rijden tijdens de wereldbekers. Met als ultieme einddroom het behalen van olympische glorie. De weg ernaartoe is nog lang, maar ik heb het gevoel dat ik in Canada op de juiste plek zit om het maximale uit mijzelf te halen als schaatser. 

Ik zie mijzelf over tien jaar nog steeds actief zijn in de schaatssport. Het mooiste zou zijn als rijder, maar als coach zou ik ook erg leuk vinden. Ik hoop dat Engeland zich tegen die tijd ontwikkeld heeft tot een groot land binnen het langebaanschaatsen. En ik hoop dat er nieuwe vierhonderdmeter banen in Engeland gebouwd zullen worden. 

Voor meer informatie over Cornelius Kersten: www.corneliuskersten.nl of kijk op zijn Facebook-pagina


jubileumlogoSKXLdef

Sport Knowhow XL bestaat tien jaar. In het kader van dat jubileum plaatsen we tien uiteenlopende sportportretten van mensen uit tien verschillende leeftijdsklassen. Samen geven ze een mooi doorkijkje van sportief Nederland waarbij plezier en liefde voor de sport steeds doorklinken maar tegelijkertijd prestaties zeker niet onbelangrijk zijn en soms zelfs een hele voorname drijfveer vormen om een leven lang te sporten. Lees óók de verhalen van:

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst