Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-10 sporters, 10 leeftijdsklassen-Item

Maud van Aalderen (49): "Sport is de rode draad in mijn leven" 5 september 2017

Sport is de rode draad in mijn leven. Niet alleen als actieve beoefenaar, maar ook vanuit sociaal oogpunt en werk. Sport was bij ons thuis een deel van de opvoeding. Ik ben opgegroeid in een actief en groot gezin met zes dochters. Schaatsen, turnen, hardlopen, hockey, tennis, zeilen, skiën, van alles en nog wat. Mijn moeder was het meest sportief, deed altijd met ons mee en deed daarnaast aan yoga. Mijn vader had vooral bestuursfuncties op de sportclubs. Op zondagavond met het hele gezin voetbal kijken en vooral veel commentaar leveren was de standaard.

Ik als jongste was nooit zo’n fan van al dat sporten: ik vond lezen (in combinatie met snoepen) ook heerlijk. Als ik met een zakje chips in het clubhuis zat en mij gevraagd werd wanneer ik ging hockeyen dan zei ik gewoon 'nee, daar begin ik niet aan'. Mijn zusje boven mij was heel sportief, misschien ging ik die concurrentie liever niet aan. Maar ja, sporten moest. Achteraf ben ik heel blij dat ik een beetje gepusht ben. Gestart met turnen, daarna op hockey en tennis, in de winter schaatsen en in de zomer wachtte mijn moeder tussen de middag met boterhammen in het zwembad. Door sport heb ik heel veel geleerd, ik heb mijn man leren kennen op het hockeyveld en ik geniet er elk moment nog van. Sterker nog, ik heb er ook mijn beroep van gemaakt. Ik ben - naast psycholoog arbeid & gezondheid- runningtherapeut geworden.

'Je hoeft er geen zin in te hebben, als je er maar baat bij hebt' 

30 tot 60 minuten achter elkaar lopen
MaudVanAalderen300-1Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut, een aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. Het doel is dat mensen leren dat zij hun psychisch welzijn kunnen beïnvloeden door te bewegen. Het streven is dat mensen dertig tot zestig minuten achter elkaar kunnen lopen op een rustig tempo. 

Waar ik heel enthousiast over ben is dat deelnemers meer zelfvertrouwen krijgen en zich competenter voelen. Het mooiste vind ik dat je leert dat je altijd je loopschoenen kunt aantrek- ken, ook als je niet meer in begeleiding bent. Je kunt je eigen welzijn beïnvloeden en het werkt! Een mooie uitspraak van Bram Bakker, een van de oprichters van de opleiding runningtherapie is de volgende: 'Je hoeft er geen zin in te hebben, als je er maar baat bij hebt'. Daar kan ik mij dus helemaal in vinden! Ik ben van mening dat een fysieke component toevoegen aan een begeleiding of coaching versterkend werkt.
 
Loopbaan- en studieadvies
Eerder was ik ook al werkzaam in de sport. Bij Randstad als loopbaanbegeleider van topsporters (ten tijde van de Olympische Spelen in Sydney) en uiteindelijk als coördinator van Randstad Carrière Coaching. In het kader van sponsoring kon je als topsporter gebruik maken van loopbaan- en studieadvies om je latere maatschappelijke carrière een impuls te geven. Als psycholoog vond ik vooral de persoonlijkheidskenmerken van de topsporters interessant, zoals doelgerichtheid, discipline, doorzettings- en incasseringsvermogen. Een hele leuke tijd met inspirerende mensen, helaas kon ik zelf niet naar de Olympische Spelen vanwege de komst van mijn derde kind.

Omgaan met winst, verlies en frustratie is heel leerzaam, ook voor 'real life' wat mij betreft

Omdat ik ervan overtuigd ben dat je van sport veel kunt leren, bijvoorbeeld sociale vaardigheden en samenwerken, heb ik ook regelmatig workshops over teambuilding of talentontwikkeling gegeven op voetbal- en hockeyclubs. In een teamsport leer je bijvoorbeeld dat je elkaar moet vertrouwen en elkaar moet stimuleren om het beste uit elkaar en de groep te halen. Omgaan met winst, verlies en frustratie is heel leerzaam, ook voor 'real life' wat mij betreft. In mijn vrije tijd heb ik in vele sportcommissies gezeten en bijvoorbeeld grote evenementen georganiseerd. Met veel plezier en wederom heel leerzaam.
 
MaudVanAalderen350-2Fysiek fit
Ik kan mij een leven zonder bewegen niet voorstellen. Fietsen naar het werk, hockeytraining en –wedstrijden, yoga, wielrennen, runningtherapie met mijn cliënten en zeker twee keer per jaar skiën. Heel allround dus eigenlijk, maar ik vind ook bijna alles leuk om te doen!

Ik vind het belangrijk om fysiek fit te blijven want fit zijn zorgt ook voor psychische fitheid wat mij betreft. Ik werk graag en veel, ik heb een druk leven en daar hoort goed herstellen ook bij. Zelf sporten vind ik nog steeds leuker dan sport kijken. Dus voor mij ook altijd actieve vakanties!
 
Ook mijn kinderen geef ik het mee: lekker fysiek bezig zijn, team- en individuele sport, fit blijven en actief zijn in de club. Als het seizoen weer begonnen is, is er structuur en regelmaat. Iedereen gaat op tijd naar bed, eet weer goed en regelmatig en er zijn een stuk minder aanvaringen! Iedereen voelt zich daar beter bij. Ik lees nog steeds graag (-:.

Maud van Aalderen is psycholoog Arbeid & Gezondheid en Runningtherapeut. Zij is een allround sporter met speciale liefde voor teamsport en positieve psychologie. Tot slot is zij naar verluidt het zonnetje in huis. Voor meer informatie: maud_van_aalderen@hotmail.com


jubileumlogoSKXLdef

Sport Knowhow XL bestaat tien jaar. In het kader van dat jubileum plaatsen we tien uiteenlopende sportportretten van mensen uit tien verschillende leeftijdsklassen. Samen geven ze een mooi doorkijkje van sportief Nederland waarbij plezier en liefde voor de sport steeds doorklinken maar tegelijkertijd prestaties zeker niet onbelangrijk zijn en soms zelfs een hele voorname drijfveer vormen om een leven lang te sporten. Lees óók de verhalen van:

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst