Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-10 sporters, 10 leeftijdsklassen-Item

Bo van Egmond (10 jaar): "Met jongens voetballen, daar word ik beter van” 5 september 2017

door: Thomas van Zijl

Bo van Egmond (10) hoeft niet ver te zoeken naar een plek waar ze kan sporten. Rondom het huis waar ze samen woont met haar ouders en zusje ligt een groot grasveld, compleet met goals. Het laat zich raden: Bo is een fanatiek voetbalster. Ze speelt met vrienden in de tuin, maar voor wedstrijden is ze lid van VVOP uit Voorthuizen. Hoewel Bo eigenlijk nog in de D-jeugd hoort te voetballen, stroomt ze komend seizoen al door naar de C.

Haar grootste wapen is haar snelheid, een eigenschap die als rechtsbuiten goed van pas komt. "Ik ben gewoon snel, altijd al geweest”, zegt ze daarover. “Daarnaast kan ik goed dribbelen. Wat er beter kan? Het richten, dat vind ik ook moeilijk bij penalty’s.” 

BoVanEgmond-1Voetballen met jongens
Toch pikt ze regelmatig haar doelpunt mee. Vorig seizoen eindigde ze niet als topscorer, maar maakte ze toch best veel goals. Het is een kwestie van oefenen en daar neemt Bo alle tijd voor. Ze traint twee keer in de week, kan zich uitleven in de grote tuin en voetbalt ook nog eens veel op school, meestal met jongens. “In mijn team zitten alleen meisjes, maar in de klas zijn het toch vooral jongens die voetballen. Dat is geen probleem, daar word ik juist beter van.”

"Een verdediger onderschept de bal en dat is het dan. Iemand die een doelpunt maakt laat de mensen juichen"

Vanaf volgend seizoen is Bo op zaterdag te vinden bij wedstrijden van de C2, een leeftijdscategorie boven waar ze eigenlijk in hoort te zitten. Echt spannend is dat niet, er gaan veel oude teamgenoten mee en dat is wel zo gezellig. Natuurlijk wil ze winnen, maar ze voetbal vooral voor haar plezier. Toch heeft Bo zo haar dromen en die zijn er door het succes van de Oranje Leeuwinnen op het EK in eigen land niet kleiner op geworden. 

“De beste is Lieke Martens, die gaat naar FC Barcelona. Zo goed zou ik ook wel willen worden.” Bo kijkt graag naar de vedette van het elftal. Voetballers die zich met de aanval van het spel bemoeien staan sowieso meer in de belangstelling en dat vindt ze geen enkel probleem. “Het is wel fijn. Een verdediger onderschept de bal en dat is het dan. Iemand die een doelpunt maakt laat de mensen juichen.” 

Schermafbeelding 2017-09-01 om 16.04.33Er zijn ook mensen die fanatiek meeleven met VVOP. Het is niet zo dat de hele familie Van Egmond elke week langs de lijn staat, maar de vader van Bo komt vaak kijken. Hij is nu golfer, maar heeft eerder lang gevoetbald. Toeschouwers zijn altijd welkom, maar ze kunnen zich volgens Bo beter niet te veel met de wedstrijd bemoeien. 

“Mijn vader denkt soms dat-ie beter weet hoe we op het veld moeten staan, maar daar is onze een coach voor. Meestal heb ik het zelf trouwens ook wel door.” 

Geen plannen voor transfer
Toch hoopt ze dat hij veel blijft kijken en wie weet later op de tribune zit van een groot stadion. Als het aan Bo ligt eindigt haar voetbalcarrière namelijk niet bij VVOP. Ze hoopt dat voetbal ooit meer wordt dan een leuke hobby. Plannen voor een transfer zijn er overigens nog niet. “Ik heb heel veel zin het nieuwe seizoen. Het zou mooi zijn als we niet wéér als tweede eindigen, maar nu eindelijk eens kampioen worden.”


jubileumlogoSKXLdef

Sport Knowhow XL bestaat tien jaar. In het kader van dat jubileum plaatsen we tien uiteenlopende sportportretten van mensen uit tien verschillende leeftijdsklassen. Samen geven ze een mooi doorkijkje van sportief Nederland waarbij plezier en liefde voor de sport steeds doorklinken maar tegelijkertijd prestaties zeker niet onbelangrijk zijn en soms zelfs een hele voorname drijfveer vormen om een leven lang te sporten. Lees óók de verhalen van:

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst