Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Alberda technisch directeur hockeybond 19 november 2013

door: Jacques Brinkman

Sinds het succesvolle WK 1998 in de Utrechtse Galgenwaard is de hockeysport in ons land enorm in populariteit gestegen. Zo is het aantal leden van de hockeybond in de afgelopen vijftien jaar bijna verdubbeld tot 240.000. En de potentiele groei is er nog lang niet uit. Opvallend is wel dat hockey een vrijwel compleet witte sport is. Zowel binnen als buiten de lijnen. In Nederland en ver daarbuiten.

Fantastische finales om het landskampioenschap. Duizenden liefhebbers en kenners langs de kant. Wachtlijsten. In Nederland lijkt het wel of hockey een wereldsport is. Vergeet het maar.

Hockey is onlangs de dans ontsprongen om van het olympisch programma te worden geschrapt. Het scheelde slechts enkele stemmen of hockey was er in 2020 niet meer bij geweest. De reden? Te weinig internationaal draagvlak.

Als het hockey wil floreren, moeten nu duidelijke keuzes gemaakt worden. Niet vanuit een terugblik op behaalde resultaten, maar op basis van een vooruitblik naar verwachte ontwikkelingen. Alleen dan kunnen ook toekomstige generaties hockeytalenten hun olympische droom waarmaken.

Structurele veranderingen zijn nodig om de hockeysport mondiaal te laten bloeien. Zowel de organisatie als het aanbod kan en moet op een hoger plan. Dat geeft werk, veel werk.

De WK 2014 in Den Haag van 31 mei t/m 15 juni is een eerste aanzet. Een evenement met aandacht voor culturele verbinding door sport, muziek en eten.

Het Nederlandse mannenhockey is daarbij niet langer toonaangevend. Het is inmiddels meer dan dertien (!) jaar geleden dat Oranje een aansprekende hoofdprijs won: olympisch goud in Sydney 2000.

De derde plaats bij de WK 2010 in India was voor de hockeybond aanleiding de samenwerking met de toenmalig bondscoach Michel van den Heuvel stop te zetten. Gesteund door NOC*NSF bij monde van technisch directeur Maurits Hendriks die ook vond dat veranderingen nodig waren om Nederland weer mee te laten doen om de titel.

Droomkandidaat Marc Lammers werd vriendelijk bedankt. De keuze voor de nieuwe bondscoach viel op Paul van Ass. Verrassend, opvallend, curieus. Van Ass was tijdens het WK 2010 immers nog manager onder bondscoach Van den Heuvel.

We zijn nu bijna vier jaar verder. En het wachten is nog steeds op een hoofdprijs. De druk op de Nederlandse hockeymannen van bondscoach Van Ass is dan ook enorm. Alleen WK-goud telt. Daarvoor moet alles wijken. Zo ziet het ernaar uit dat ervaren Nederlandse hockeyinternationals als Jeroen Hertzberger, Marcel Balkestein, Wouter Jolie en Tim Jenniskens zo goed als zeker ontbreken bij de tweede editie van de Hockey India League in januari 2014. Een gemiste kans voor de noodzakelijke popularisering en mondialisering van de hockeysport. Het toernooi, met zestig internationale sterren uit verschillende landen, werd afgelopen januari voor het eerst georganiseerd. Met groot succes. De wedstrijden werden gedurende vier weken door heel India gespeeld en bekeken door 41 miljoen televisiekijkers in 146 landen.

Lukt het de oranjemannen in 2014 in eigen huis weer niet om goud te winnen, moet de hockeybond ook zelf eens goed in de spiegel kijken.

Veertien jaar zonder één aansprekende titel ligt niet alleen aan clubs, spelers, coaches en begeleiders. De hockeybond is medeverantwoordelijk. Zo is de afgelopen jaren te weinig kennis, ervaring, energie en geld in de jeugdopleiding gestopt. Daarnaast heeft de hockeybond geen gelukkige hand gehad met de aanstelling van een technisch directeur. Zowel Roelant Oltmans (2005-2006) als Bert Bunnik (2009-2011) stopten voortijdig hun werkzaamheden.

Arno den Hartog - voormalig adjunct-directeur van de hockeybond - is vanuit de bondsburelen geruisloos naar voren geschoven als nieuwe technisch directeur. Als beloning voor jarenlang trouwe dienst. Het wordt tijd voor vers bloed met nieuwe mensen die een andere manier van denken meebrengen. Het is te veel een ‘ons kent ons’-wereldje.

Sportbestuurder Joop Alberda heeft als technisch directeur ervaring met de roeibond, de atletiekunie en wellicht straks de zwembond. Als het aan NOC*NSF en boezemvriend Maurits Hendriks ligt, wordt de hockeybond zijn volgende klus.

Let’s celebrate hockey!

Jacques Brinkman is zelfstandig ondernemer, coach, eigenaar van internetonderneming HollandHockeyHouse en geeft presentaties in het bedrijfsleven. Daarnaast is hij columnist bij de Telegraaf en hockeyanalyticus bij de NOS. Brinkman is voormalig recordinternational hockey met 337 interlands. Zijn missie: alle kinderen fit.
« terug

Reacties: 2

-
20-11-2013
Briljante analyse! Lukt het alleen nog via een externe goeroe (met verdiensten, dat blijkt) het technisch beleid van bonden op Olympisch niveau te krijgen...? Toont dat niet het failliet aan van het huidige systeem?
-
22-11-2013
Meer dan aansprekende missie in de slotzin van het artikel: "alle kinderen fit". Kies en realiseer van basisschoolleeftijd tm het vervolgonderwijs (vmbo, hbo en universiteit) na het voorgezet onderwijs voor dagelijkse (ochtend)sportles door goede sportdocenten. Koppel aan deze lessen ook relevante scholing over voeding tm hoe werkt het lijf.Door die combinatie groeien jonge mensen op met de idee dat zorg en aandacht voor eigen lichaam een must is om goed te functioneren. En passant ontwikkel je breedtesport en wedstrijd(top)sport via sportieve competities in schoolverband en krijgen we misschien ooit nog eens een sportcultuur! Betty Hofmeijer - Epe St Sotra/Atletiek Unie/Hortas/Hurdles Special

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst