Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Hans Roman aan Maarten Nooter 15 april 2014

De vraag van… Hans Roman, manager Landstede Sportcentrum
Aan… Maarten Nooter, hoofd NOS sport

De vraag
Landstede Volleybal - één van onze gebruikers van het Landstede Sportcentrum - speelt de komende periode om de landstitel. Tijdens de beslissende fases van de competities weten jullie ons te vinden voor registratie van wedstrijden en evenementen. Gedurende het reguliere seizoen horen we links en rechts geluiden over het gebrek aan televisieaandacht voor nationale zaalsporten, terwijl er bijvoorbeeld wel regelmatig een samenvatting van een NBA-wedstrijd wordt uitgezonden. Hoe denkt de NOS dat de nationale zaalsporten aantrekkelijker kunnen worden gemaakt om uiteindelijk meer (live) televisie-aandacht te genereren?

Het antwoord
Beste Hans, geachte lezers van deze rubriek,
 
Ik zal een poging doen uw vraag te beantwoorden. En ik zal het maar direct bekennen: Het is een beetje worstelen met die vraag van u. En dat heeft niet zozeer met de vraag te maken als wel met de aanleiding tot de vraag. U doet aannames die ik lastig vind.

'Gedurende het reguliere seizoen', schrijft u, 'horen we links en rechts geluiden over het gebrek aan televisie aandacht voor nationale zaalsporten'. Wie zijn ‘we’? Wat is links en rechts? En over welke zaalsporten hebben heeft u het, vraag ik mij dan af. U vervolgt met: 'Terwijl er bijvoorbeeld wel regelmatig een samenvatting van een NBA wedstrijd wordt uitgezonden'. Is dat zo?
 
Ik vermoed dat het hier om beleving gaat. Een gevoel. In uw omgeving bestaat kennelijk het idee dat de NOS vaker NBA basketbal dan Nederlandse zaalsporten uitzendt. Ik zal een poging doen feiten tegenover dat gevoel te zetten.
 
Dit seizoen hebben wij op televisie zes keer een samenvatting laten zien van NBA basketbal. Zes keer een minuut of vijf, meestal in onze zondagavond uitzending van 18.10 uur. Een half uur in totaal.
 
Dat is eenvijfde van de tijd die we tot nu toe aan Nederlands volleybal hebben besteed.
Na het EK volleybal voor vrouwen in september deden wij in oktober (live) verslag van de Nederlandse SuperCup en daarna tot nu toe zes keer van een duel uit de nationale competitie. Opgeteld dik tweeënhalf uur. Nog zonder play-offs. En dus ook exclusief handbal, basketbal of handbal en andere 'zaalsporten'.
 
Dan uw vraag zelf: 'Hoe denkt de NOS dat de nationale zaalsporten aantrekkelijker kunnen worden gemaakt om uiteindelijk meer (live) televisie-aandacht te genereren?'
 
NOS Sport is primair een journalistieke organisatie. Betere prestaties betekenen meer aandacht. Nationaal en internationaal. En de manier waarop wij dat doen, is door verhalen te vertellen. Door de hoofdrolspelers een gezicht te geven.

De NOS heeft er een aantal jaren geleden voor gekozen om niet meer wekelijks met één camera langs te komen voor een paar minuutjes volleybal, basketbal of handbal. Liever één keer per maand wat ruimer uitpakken, hielden wij de bonden voor. Meer camera’s. Langere samenvattingen. Soms helemaal live.

En precies zo gaat het ook. De ene keer volleybal, de andere keer basketbal, de volgende keer korfbal of hockey. Tot tevredenheid van de bonden.
 
Ik lees uw vraag echter ook als een uitnodiging tot het doen van aanbevelingen. Wat zouden wij graag anders zien, wat zou volgens ons de aantrekkelijkheid bevorderen? Goede sport moet op een goede tijd, in een goede accommodaties gespeeld worden. Zoals bijvoorbeeld zondag 30 maart de basketbal-bekerfinale tussen Leiden en Groningen bij u in Zwolle.
 
Dus geen blinde muren als achtergrond. Geen andere (hockey)wedstrijden in de achtergrond. Geen wirwar van lijnen op de vloeren. Denk mee met de tv. Niet in het belang van de televisie, maar in het belang van je sport.

Van belang is ook om de aanvangstijden zodanig te plannen dat het grote publiek de play off's als serie kan volgen. Hoe lastig dat soms ook is, denk niet alleen aan de mensen in de zaal of langs het veld. Denk in het belang van de sport, niet alleen van de club.
 
Tien jaar geleden kwam de NOS met een mooi initiatief: De Finalemaand. Een unieke kans voor de Nederlandse teamsporten om in de belangrijkste fase van de competitie een ongekende hoeveelheid extra zendtijd te genereren. Veel bonden zagen dat ook zo. Volleybal, basketbal, handbal, korfbal, waterpolo, hockey. Een maand lang: iedere zaterdag en zondag live op de nationale televisie. Mannen en vrouwen. Vaak meerdere wedstrijden op één dag.

Het initiatief stierf na een paar jaar - en wat aanpassingen - in schoonheid. Te veel geschuif met speeldagen, te lastig in de internationale kalender, maar ook: clubbelangen die prevaleerden boven het algemeen belang. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ‘De Finale Maand’ geen kijkcijfer-hit was, maar gelukkig is dat voor een Publieke Omroep niet het allerbelangrijkste. Voor ons is sport een middel om mensen te bereiken, om ándere mensen te bereiken. En dus voelde het uiteindelijk als een gemiste kans.

Maar Finale Maand of niet, gemiste kansen komen nog steeds voor. Ook dit jaar weer. Neem bijvoorbeeld de ontknoping van de nationale volleybalcompetitie en het schema dat daarvoor bedacht was. Rechtenhouder NOS heeft op zondagmiddagen tot zes uur volop ruimte voor (live) sport op radio en televisie. De mogelijk alles beslissende wedstrijd nummer 5 tussen Landstede en Dynamo was gepland op zondagmiddag om… 17.00 uur. Veel meer dan 1 setje live zou er dus niet ingezeten hebben. Gelukkig maar dat Landstede er dit weekeinde voor zorgde dat de titel al na drie duels binnen was. Al gebeurde ook dat dan weer op een tijdstip dat vooral ideaal was voor de mensen in die mooie hal in Zwolle…

Volgende keer de vraag van Maarten Nooter aan André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF:
Nu we de galavoorstelling in Sotsji en de glorieuze ontvangst in Den Haag achter de rug hebben, de economie wat aantrekt en het nog maar zeven jaren is tot het IOC-beslismoment in 2021, vraag ik mij af: is het niet tijd om de Nederlandse plannen voor '2028' weer uit de la te halen?
« terug

Reacties: 1

-
15-04-2014
Deze discussie is m.i niet meer van deze tijd! Sportbonden en verenigingen moeten het zelf oppakken. De techniek is er: iedere bond of vereniging zijn eigen kanaal op internet. Neem desnoods jonge enthousiaste journalisten in dienst en verzorg zelf goede uitzendingen op het internet. Ruud Verblakt

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst