Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Peter Blangé aan Ary Hordijk 27 oktober 2009

De vraag van… Peter Blangé, bondscoach van het Nederlands volleybalteam
Aan… Ary Hordijk, projectdirecteur van het Projectbureau Giro d’Italia

 

De vraag
Wat ga je de komende maanden in grote lijnen ondernemen om van de start van de Giro d’Italia volgend jaar in Amsterdam een groot succes te maken?

Het antwoord
Op 31 mei 2009 won Menchov de honderdste Giro d’Italia. En op die dag sloten de gemeente Amsterdam en de Italiaanse wielerorganisatie RCS in Rome het contract voor de start van de volgende Giro in mei 2010 in onze stad. Een voorbereidingstijd van elf maanden. Dat wordt dus gas geven. In feite rijden we tot 10 mei 2010 onze eigen tijdrit. Helaas was de wedstrijdagenda van Fabian Cancelara al zo vol dat we hem niet als tempobeul aan het team Amsterdam konden binden. Maar ook zonder hem gaan we het redden.

Amsterdam wil met de start van de Giro d’Italia een aantal doelen bereiken. Zo verwacht de stad naast wereldwijde media exposure, een groot aantal (300.000 tot 500.000) extra bezoekers en kunnen we internationaal de mogelijkheden van Amsterdam tonen op het gebied van zakelijke dienstverlening, cultuur sport en de olympische ambitie.

Dat betekent dat de agenda de komende maanden gevuld is met een aantal onderwerpen. In de eerste plaats zijn dat natuurlijk allerlei wielertechnische zaken. Denk daarbij ook aan - en daar zal naar verwachting binnenkort duidelijkheid over komen - het vaststellen van plaats en programma voor de ploegenpresentatie op vrijdag 7 mei 2010, de parcours van de tijdrit op zaterdag 8 mei - deels door de historische binnenstad van Amsterdam - en de vertrekroutes naar Utrecht op zondag 9 mei en Middelburg op maandag 10 mei.

Verder zijn we samen met het Amsterdamse bedrijfsleven bezig om ons marketingplatform - onder de naam Giromania! - te ontwikkelen en uit te bouwen. Ons marketingconcept is gebaseerd op de pijlers: sport, cultuur, muziek, mode en lekker eten. Alle goede dingen die Amsterdam en Italië binden. Met partners in de stad stellen wij een aantrekkelijk programma samen.
 
Begin december zullen we de routes en het Giromania programma presenteren. Een bijzonder programma dat haar hoogtepunt bereikt in de eerste week van mei met als centrale locatie het Museumplein. Inderdaad, een week waarin in Amsterdam meerdere grote evenementen zoals Koninginnedag en de viering van 4/5 mei plaatsvinden. Een hele tour – mag ik in dit verband wel zeggen - voor de gemeentelijke organisatie en de nood- en hulpdiensten in een jaar waarin ook Sail plaatsvindt. Je zult begrijpen dat het één van de belangrijkste onderwerpen is, die we de komende maanden in de stad goed met elkaar moeten regelen. En daarnaast ook zaken als het goed informeren van allerlei belanghebbenden zoals bewoners en ondernemers.

Volgend jaar is een jaar vol sportieve evenementen. Niet alleen voor Amsterdam. Ook Rotterdam heeft met de start van de Tour de France iets moois in huis. Beide wielerrondes zijn bijzonder en vullen elkaar mooi aan. En dat is eigenlijk geweldig. Terwijl de Tour kiest voor ruime overzichtelijke routes, kiest de Giro meer voor de cultuur van de stad en wil het de renners langs de mooiste plekjes rijden van de stad laten rijden. Niet alleen leuk voor de renners, maar vooral ook voor de kijkers. Dat levert bij beide evenementen vast mooie plaatjes op. De Jordaan, de Dam en de Nieuwmarkt staan hoog op de verlanglijst van de RCS. De komende maanden gaan we dat verder met hen bespreken en keuzes maken.

En wat het wordt? In december kan ik je er heel veel meer over vertellen. Eén ding staat nu al als een paal boven water. Het wordt een fantastische gebeurtenis. Amsterdam zal na Koninginnedag een week lang prachtig roze kleuren.

Volgende keer de vraag van Ary Hordijk aan Jos Som, voorzitter van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en burgemeester van Kerkrade:
Lokale overheden hebben nu en krijgen de komende jaren te maken met grote financiële ombuigingen. Maar tegelijkertijd moet er geïnvesteerd moet gaan worden in het Olympisch Plan 2028 dat zo’n mooi breed antwoord op verschillende maatschappelijke vraagstukken kan geven en een positieve impuls vormt. Het lokaal bestuur moet dus in feite anticyclisch denken en juist nu voor het Olympisch Plan gaan! Wat moeten lokale overheden gaan doen om het nodige draagvlak voor de investeringen te krijgen?

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst