Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'The School' wil landelijk huiswerk begeleiden bij sportclubs

door: Marc Hoeben | 25 september 2014

Begonnen als een leuke bijbaan naast zijn studie International Business aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, inmiddels uitgegroeid tot een serieus bedrijf. De jonge ondernemer Olivier Wijnen (26) zocht en vond met The School de combinatie van sport en huiswerkbegeleiding voor schooljeugd in de leeftijd van de middelbare school. Vanuit Amsterdam wil Wijnen nu beetje bij beetje het land gaan veroveren. “We zijn op zoek naar ondernemende mensen die The School in hun omgeving op willen zetten via onze methode.”

De ouders van Olivier Wijnen komen uit het onderwijs. Zelf was hij altijd gek van voetbal, maar verloor het belang van een goede opleiding nooit uit het oog. “Ik was een talent, speelde in de jeugd van topklasser AFC en er was ook belangstelling van clubs uit het betaalde voetbal. Maar op mijn vijftiende werd ik geopereerd aan mijn enkel. Toen kwam ik aanraking met de harde kant van de sport. Voor jou staan er duizend anderen klaar. Na mijn operatie ben ik nooit meer op hetzelfde niveau terug gekomen. Als ik nu één keer per week voetbal, krijg ik al last.”

Wijnen heeft een goed stel hersens. Zonder noemenswaardige problemen doorliep hij de middelbare school en de universiteit. Ondertussen zag hij voetbalmaatjes van vroeger worstelen met hun huiswerk. “Ik had redelijk snel het besef dat school belangrijk was. Maar veel vrienden dachten er anders over. Ze hadden het idee dat het door het voetbal vanzelf wel goed zou komen en ze namen hun opleiding niet serieus. Ik ben nu 26 jaar. Vrienden van mij, met dezelfde leeftijd, stromen nu pas in bij mbo of hbo. Dan heb je dus al een achterstand.”

Begonnen bij Zeeburgia en AFC
Vanuit zijn eigen interesse rolde Wijnen vier jaar terug in de huiswerkbegeleiding. Hij gaf jeugdtraining bij het Amsterdamse Zeeburgia, zijn oud-trainer David Westerhof deed aan huiswerkbegeleiding bij AFC. “We zijn begonnen bij Zeeburgia en AFC. Veel jongens uit de jeugdselecties bleken moeite te hebben met de combinatie school en sport.”

Wijnen nam The School uiteindelijk geheel over van Westerhof. De klasjes voor prestatieve voetbaljeugd werden al snel uitgebreid met jeugd uit de recreatieve hoek. “Ik vond het belangrijk dat kinderen hun huiswerk in een sportieve omgeving konden doen. Het ging om een relaxte sfeer, met jonge begeleiders.”

Lesmethode
Wijnen betrad voor hem onbekend terrein. “Ik heb wel veel contact gehad met mensen uit het onderwijs, maar heb zelf nooit huiswerkbegeleiding nodig gehad. Ik keek er met een frisse blik tegenaan. Zo van: wat zou ik zelf fijn hebben gevonden? Het gaat heel erg om motiveren en structuur. Ik heb de laatste jaren een lesmethode ontwikkeld, waarbij ik voortdurend heb geëvalueerd. Wat heb ik gedaan? Wat slaat aan? De methode is gebaseerd op een sportwedstrijd, met dingen als een warming, een eerste helft, rust en een tweede helft. Dat biedt ze structuur. Daarnaast hebben deze leerlingen vaak een negatieve houding ten opzichte van huiswerk. Dat proberen we weg te nemen. Deels door begeleiders die heel dicht bij de kinderen staan. Ze waren zelf meestal ook niet de beste leerlingen en kunnen daardoor beter invoelen hoe moeilijk het is om de knop voor het huiswerk om te zetten. Het draait voor een deel om herkenning.”

Eerst stond Wijnen zelf nog voor de klas, nu niet meer. Hij begeleidt en traint de studiecoaches, partner Paul Eggink staat voor het commerciële deel. Door mond-tot-mondreclame groeide The School van een klasje met zes leerlingen naar het huidige aantal van meer dan vijftig leerlingen, verdeeld over drie voetbalclubs en een hockeyclub in Amsterdam. “In de eerste drie jaar zijn alle leerlingen overgegaan.”

Ouders tevreden
Wijnen praat over een ‘bewezen’ methode. Dan gaat het vooral over zijn eigen ervaring in de praktijk. “Daar is geen onderzoek naar gedaan. Maar de leerlingen halen de gewenste resultaten, de kwaliteit is er. De ouders zijn tevreden. Wat dat betreft werkt het heel simpel. De ouders bij zo’n vereniging kennen elkaar allemaal. Als ze bij een ander navraag doen, horen ze snel genoeg of het werkt of niet.”

Tussen het maken van het huiswerk door worden de velden opgezocht, zonder dat daarbij van een heuse training sprake is. “Het gaat er om dat ze even het hoofd leeg maken. Ze hebben de hele dag al op school gezeten. Dit is lekker recreatief, gewoon ballen.”

Bij clubs als Athena, Zeeburgia en AFC zien ze volgens Wijnen de meerwaarde in van een huiswerkinstituut op de vereniging. “Tot nu toe hebben we de mazzel dat ze achter ons staan en dat we geen huur hoeven te betalen. Maar daar willen we wel naar toe werken, dat we ook financieel iets terug kunnen doen.”

Expansie
Alle winst vloeide terug naar het bedrijf voor het ontwikkelen van de lesmethode. Wijnen hoopt daarin de komende jaren toch verandering te brengen. Hij richt zich op groei en heeft inmiddels een algemeen directeur gevonden en investeerders. Uitbreiding naar de regio’s Den Haag en Haarlem staat als eerste op stapel, meer expansie sluit hij niet uit. “We zoeken ondernemende mensen die het via onze methode willen opzetten. Je zou het als een model van semi-franchise kunnen zien. We willen er nog wel greep op kunnen houden.”

"The School streeft er naar de huiswerkbegeleiding betaalbaar te houden", aldus Wijnen. Toch liggen de prijzen al snel op een kleine 200 euro per maand. “Bij een vereniging als DWS in Amsterdam bleek het bijvoorbeeld niet haalbaar voor de ouders, zelfs niet tegen kostprijs. Wij zijn geen bedrijf dat zich alleen op rijke ouders richt. Maar we krijgen geen subsidie en er hangt toch een prijskaartje aan.”

Voor meer informatie: info@theschool.nl en www.theschool.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst