Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Werknemers strijden om titel ‘Fitste Organisatie van Gelderland’

door: Lennart Bloemhof | 18 september 2014

Werknemers van Gelderse organisaties werken zich sinds het begin van deze maand in het zweet met als doel de titel ‘Fitste Organisatie van Gelderland’ te verdienen. Voor de tweede maal op rij organiseert de Gelderse Sport Federatie - in opdracht van de provincie Gelderland - de competitie waarbij teams van Gelderse bedrijven en organisaties in tien weken zo fit mogelijk proberen te worden. Het team dat zijn conditie het meeste weet te verbeteren, wint de strijd.

Twintig teams (zo’n 200 deelnemers) hebben zich ingeschreven voor de editie van dit jaar. De organisaties lopen uiteen van het personeel van het Gelredome tot dat van de provincie Gelderland. Een team telt tussen de acht tot tien personen. Vorig jaar won het team van Koninklijke Gazelle de competitie.

Dat bedrijf kreeg als cadeau een rit op de bobsleebaan op Papendal. Voor de winnaar van dit jaar lonkt een soortgelijke prijs, zegt Sylvia van Mullem, communicatieadviseur bij de Gelderse Sport Federatie (GSF).

Maar de competitie is bijzaak in het project, benadrukt ze. Het fitter maken van de deelnemers staat centraal. Allereerst ondergaan alle teams een uitgebreide fitheidtest waarmee onder meer bloeddruk, vetpercentage en cholesterolgehalte van de deelnemers in kaart wordt gebracht. Vervolgens wordt in sportscholen of bij sportverenigingen en individueel of in teamverband aan de conditie gewerkt. GSF heeft zelfs twee leefstijlcoaches aan de competitie gekoppeld die alle deelnemers begeleiden en in de gaten houden. Na tien weken wordt er nog een fitheidtest afgenomen en de behaalde winst gemeten.

Te weinig beweging
Als aanleiding voor het organiseren van ‘De Fitste Organisatie van Gelderland’ noemt Van Mullem de bevindingen uit de Gelders Sportmonitor: een tweejaarlijkse doorlichting van de GSF waarmee het sport- en beweeggedrag in Gelderland in kaart wordt gebracht. “Daarin zien we al een aantal jaren dat het beweeggedrag onder de groep werknemers laag is”, zegt Van Mullem.

Volgens de recentste sportmonitor voldoet slechts 49 procent van de Gelderlanders aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen van een half uur beweging per dag. Van Mullem: “Werknemers bewegen vaak eenzijdig of ze denken door bijvoorbeeld twee keer per week te tennissen aan de norm te voldoen, maar de rest van de week zitten ze achter het bureau of in de auto. Dat werkt niet.”

Voortzetting eerdere wedstrijd
Dat, in combinatie met de veranderende wetgeving van de afgelopen jaren rondom de pensioensleeftijd en het langer doorwerken, zorgden ervoor dat de GSF en de provincie Gelderland hun vizier op de Gelderse bedrijven en organisaties richtten. Het huidige project is een bredere voortzetting van ‘De Fitste Gemeente van Gelderland’, dat GSF een aantal jaren geleden organiseerde. “Daar zijn we mee begonnen, omdat we daar van oudsher veel mee samenwerken”, aldus Van Mullem. “Tijdens dat project hebben we veel ervaring opgedaan met het concept. Er zijn namelijk niet veel interventies op dit gebied.”

De kracht van de competitie is volgens Van Mullem de lage drempel om deel te nemen, ook voor mensen die niet regelmatig (meer) sporten. “Tien weken is dan nog wel te doen”, aldus Van Mullem. Wel benadrukt ze dat in tien weken mensen niet een compleet andere leefstijl kan worden aangemeten. “Daar is meer voor nodig. ‘De Fitste Organisatie van Gelderland’ is een soort instapprogramma voor ons vitaliteitprogramma voor bedrijven. Het gaat om het creëren van bewustwording bij bedrijven en werknemers dat bewegen belangrijk is.”

Subsidie
Voor de huidige competitie zegt Van Mullem dat het vaak de afdeling personeelszaken is die GSF benadert voor deelname aan het project. Het bedrijf stelt dan vervolgens zelf een of meerdere teams samen. Voor deelname aan ‘De Fitste Organisatie van Gelderland’ betaalt een bedrijf 1.749 euro, exclusief btw. Volgens Van Mullem krijgen organisaties veel terug voor dat bedrag. Ze noemt onder meer de uitgebreide tests en de intensief ingezette leefstijlcoaches.

De GSF organiseert de competitie in opdracht van de provincie Gelderland. Deze heeft ook een subsidie beschikbaar gesteld voor het project. “Het doel van de provincie is het creëren van een vitale samenleving en dat omvat ook de werkende samenleving”, zegt Van Mullem over het instappen van de provincie. “Maar zij willen natuurlijk ook resultaten zien voor hun bijdrage en na drie maanden gaan ze ook zelf meten of er vooruitgang is geboekt. Dat is ook goed.”

Topje van de ijsberg
Vergeleken met vorig jaar is het deelnemersveld van ‘De Fitste Organisatie van Gelderland’ uitgebreid met drie teams. Of de competitie ook een positieve invloed kan hebben op de Nederlandse Norm Gezond Bewegen in Gelderland? Van Mullem is helder: “De twintig teams vormen natuurlijk het topje van de ijsberg. Het gaat veel meer om het creëren van een mindset bij organisaties om het belang van bewegen in te zien met het project. Dan gaat de bal pas echt rollen. Die relevantie ziet de provincie ook en daarom steunen ze de competitie.”

Inmiddels zijn de eerste fitheidtesten bij de deelnemers afgenomen, waarna het sporten gaat beginnen. Halverwege oktober - na ongeveer vijf weken - komen de leefstijlcoaches nog eens langs bij de bedrijven om te vragen hoe het gaat. Van Mullem: “Dat is ook een beetje voor de motivatie. Sommigen hebben het dan best moeilijk, weten we van vorig jaar, en we merkten dat persoonlijke aandacht dan echt helpt. Daar hebben we dit jaar meer op ingezet.”

Daarna is het de tien weken vol maken voor de deelnemers, tot de afsluitende fitheidtest. In januari 2015 wordt dan bekendgemaakt welke organisatie zich een jaar lang ‘Fitste Organisatie van Gelderland’ mag noemen.

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst