Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuw lectoraat 'Kracht van Sport' in Amsterdam

door: Leo Aquina | 19 juni 2014

Marije Baart de la Faille-Deutekom is beoogd lector 'Kracht van Sport' aan de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Inholland. Dit lectoraat sluit aan bij het HvA lectoraat Topsport en Onderwijs van Cees Vervoorn. Zoals sport mensen meer oplevert dan alleen de fysieke prestatie zelf, moet het lectoraat Kracht van Sport de hogescholen meer opleveren dan alleen goed onderzoek. “Het geheel moet meer zijn dan de som der delen”, aldus Baart de la Faille. De eerste plannen voor het nieuwe lectoraat zijn goedgekeurd en Baart de la Faille schrijft op dit moment een officiële aanvraag waarin zij de financiën en de onderzoekslijnen uitwerkt.

Het domein Sport en Bewegen aan de Hogeschool van Amsterdam kent drie lectoraten die verbonden zijn aan vakgebieden. Jan Janssens is lector Sportbusiness Development voor de opleiding Sport Management en Ondernemen, Huub Toussaint is lector Bewegingswetenschappen voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en Peter Weijs is lector Gewichtsmanagement voor de opleiding Voeding en Diëtetiek. Daarnaast is er het HvA-overkoepelende lectoraat Topsport en Onderwijs van Cees Vervoorn en het domeinbrede lectoraat Sportzorg van Janine Stubbe.

“Het lectoraat Kracht van Sport gaat met alle lectoraten samenwerken, maar vooral met het lectoraat Topsport en Onderwijs”, vertelt Baart de la Faille. “Dat is geen onderzoekslectoraat, maar een netwerklectoraat. Uit dat netwerk ontstaan vragen en daar kan ik mee aan de slag. Anderzijds moet het lectoraat Kracht van Sport ook de verbinding maken met het onderwijs. Studenten moeten participeren in het onderzoek en onderzoeksresultaten moeten ook weer worden gebruikt in het onderwijs.”

Wat is de Kracht van Sport?

Wat verstaat Baart de la Faille onder de Kracht van Sport? “Dat is moeilijk te vangen, ik denk vooral in termen van ‘samen’ of ‘beste uit jezelf halen’. Afgelopen zondag heb ik met mijn kamergenoten een rondje IJsselmeer gefietst, dan ervaar je de Kracht van Sport.” Baart de la Faille doet al veel langer onderzoek naar de kracht van sport.

“Een goed voorbeeld is de Dam-tot-dam-loop. Dat is een hardloopfeest waaraan echt serieuze hardlopers meedoen, maar ook mensen die er voor het goede doel lopen of met bijvoorbeeld een bedrijfsteam. Wij hebben er vorig jaar onderzoek gedaan en uit de respons blijkt dat ook de niet-serieuze hardlopers er heel veel aan overhouden. Zij voelen zich lekkerder en gezonder, ze hebben soms hun leefpatroon aangepast, zijn bijvoorbeeld gestopt met roken.”

Twee onderzoekslijnen
Baart de la Faille gaat zich met haar lectoraat richten op twee onderzoekslijnen, enerzijds is dat sportparticipatie: “Bij de eerste onderzoekslijn moet je denken aan vragen als: hoe kun je de sportparticipatie verhogen en wat is het effect van interventies op dat gebied? Wat is de waarde van sport op schoolprestaties? Studeren studenten die veel aan sport doen eerder af?”

De tweede onderzoekslijn is aangepast sporten. “Dat zie ik breder dan alleen sporten voor mensen met een beperking. Het gaat bijvoorbeeld ook over ouderensport of mensen met een ziekte die het lastig maakt om te sporten”, legt Baart de la Faille uit.

Het lectoraat Kracht van Sport zal zich minder richten op de maatschappelijke effecten van sport in nationale context en de negatieve onderwerpen die daar ook tussen kunnen zitten, zoals torenhoge kosten bij grote internationale toernooien, corruptie en doping. Baart de La Faille: “Ik sluit mijn ogen zeker niet voor de negatieve kanten van de sport, maar deze maatschappelijke kant en het sociaal-economisch sportonderzoek wordt al gedaan bijvoorbeeld bij het Mulier Instituut.”

Impact van sport
De Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Inholland richten zich meer op de impact van sport en sportevenementen op direct betrokkenen. “We gaan bijvoorbeeld onderzoek doen bij het WK roeien deze zomer op de Bosbaan. Wat beweegt mensen om daar vrijwilliger te zijn? Wat voor type mensen komt daar? Draagt het evenement bij aan sportparticipatie?”

Hoewel de aanvraag voor het lectoraat wordt ingediend bij de Hogeschool van Amsterdam, werkt het lectoraat nadrukkelijk onder de vlag van zowel de HvA als Inholland. Baart de La Faille zoekt ook samenwerking met andere partners, zoals de gemeente Amsterdam, de Vereniging voor Sportgeneeskunde, het Jeugd Sportfonds (afdeling Amsterdam) en Le Champion. “Ik wil onderzoek initiëren en aansturen en daarbij zal ik financieel zowel op subsidies als op geld uit de markt steunen. Ik ga een subsidieaanvraag bij Europa doen, maar ik wil ook contractonderzoek doen voor partijen die daar behoefte aan hebben.”

Als Baart de La Faille de opzet voor het lectoraat heeft ingediend, moet het College van Bestuur die goedkeuren. Daarop volgt formeel een sollicitatieprocedure. Als alles zonder hapering verloopt, wordt het nieuwe lectoraat in het studiejaar 2014 -2015 ingesteld.

Meer informatie is spoedig te vinden op deze website
« terug

Reacties: 3

-
21-06-2014
Goede ontwikkeling, interessant. Gefeliciteerd Marije!
-
21-06-2014
Groet, Marloes Voskuilen
-
29-06-2014
Veel succes Marije! Mooi om hier bij betrokken te zijn met de Dam tot Damloop!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst