Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuw 'Sport Mobiliteitscentrum' in krappe arbeidsmarkt

door: Leo Aquina | 24 april 2014

Het aantal arbeidsplaatsen in de sport staat onder druk. Dat weerhield de sportsector er niet van een Sport Mobiliteitscentrum (SMC) op te zetten om mensen van werk naar werk te helpen in de sport. “Dat is natuurlijk best een moeilijk verhaal”, zegt André Preijde, directeur van het Huis voor de Sport in Nieuwegein. Het SMC kwam er naar aanleiding van een sociaal contract tussen werkgevers en werknemers in de sportsector en het wordt gefinancierd vanuit het arbeidsmarktfonds in de sport genaamd ‘Samen Presteren’. Preijde, die veel ervaring heeft in HR-management, werd aangesteld als mobiliteitsmedewerker in de sport.

“We zijn eind vorig jaar begonnen met het SMC en vanaf 1 februari van dit jaar is het operationeel”, vertelt Preijde. Hij begon met een inventarisatie van het aantal medewerkers in de sportsector dat naar verwachting boventallig zou raken en het aantal te verwachten vacatures. Op basis daarvan concludeert Preijde dat het niet reëel is iedereen die zijn baan in de sportsector verliest, ook weer aan een baan in de sport te helpen. Het is dus van belang om mensen ook bewust te maken dat er buiten de sport ook andere perspectieven bestaan.

“Onze eerste prioriteit is om mensen weer binnen de sport aan een baan te helpen en daarnaast ook verder te kijken. Mensen zijn zich er niet altijd bewust van dat zij in de sport veel kennis en kunde op doen die zij op andere plekken in de maatschappij ook goed kunnen gebruiken.”

Sinds de start in februari hebben zich ongeveer veertien deelnemers bij het SMC gemeld. “Zij zijn onder meer afkomstig van een vijftal bonden”, vertelt Preijde, die in 2014 verwacht nog zo’n twintig tot veertig aanmeldingen meer te krijgen. Daarbij telt hij de ongeveer dertig boventallige medewerkers van de KNVB niet mee. Randstad heeft daar samen met het SMC een eigen traject voor opgezet. Het idee daarbij is dat zowel het netwerk van Randstad als het netwerk binnen de sport van het SMC benut worden.

Basisaanbod
Het SMC wil in eerste instantie voorzien in een ‘basisaanbod’. Wat houdt dat in? Preijde: “Meteen als werkgevers duidelijk hebben van welke medewerkers ze afscheid nemen, kunnen ze het SMC inschakelen. Wij houden een intakegesprek met de betrokken medewerkers en brengen ze kennis van zichzelf en de arbeidsmarkt bij door middel van workshops. We helpen de medewerker zijn eigen kennis, kunde en ambities goed in kaart te brengen. Daarnaast maken we ze - als dat nodig is - bekend met nieuwe media als LinkedIn. Veel medewerkers in de sport zitten er al heel lang, hebben al heel lang niet meer gesolliciteerd en weten eigenlijk niet meer goed hoe dat moet. We helpen ze dus met het maken van keuzes op de arbeidsmarkt. We kunnen adviseren hoe je goede sollicitatiebrieven en cv’s kan opstellen en bieden aan sollicitatiegesprekken te oefenen, wanneer ze uitgenodigd worden op gesprek te komen.”

Preijde constateert dat mobiliteit belangrijk is en dat die mobiliteit in de sport lager ligt dan in veel andere sectoren. “Ik heb in het verleden in de ICT-sector gewerkt en daar werd veel inspanning gedaan om medewerkers bewust te maken van het belang om de eigen kennis en kunde op peil te houden. Dat noemen we nu duurzaamheid. We weten dat in de nabije toekomst het SMC daar ook een rol in heeft. Mensen zitten nu vaak lang op een plek zonder zich te ontwikkelen om er dan plotseling achter te komen dat hun functie andere competenties vereist of zelfs overbodig is geworden. We moeten mensen er bewust van maken dat ze in staat zijn dit vooraf zelf signaleren.”

Buiten de sport
Tot nu toe heeft het SMC twee deelnemers opnieuw binnen de sport aan het werk gekregen. “Mensen moeten zich realiseren dat ze met hun in de sport opgedane competenties ook elders aan de slag kunnen. Werken in de sport is niet anders dan werken in andere sectoren. Kennis van subsidies, het opstellen van beleidsplannen of het aansturen van projecten, allemaal vaardigheden die ook van pas kunnen komen bij gemeentelijke instellingen, provincies en posities in het bedrijfsleven.”

Het SMC onderhoudt nauwe banden met Randstad. Naast de samenwerking bij de begeleiding van boventallige medewerkers van de KNVB verzorgt Randstad workshops in opdracht voor het SMC. Met het UWV heeft Preijde geen contact. “Het UWV is zelf flink ingekrompen en heeft die instantie nagenoeg geen capaciteit om te voorzien in een adequate ondersteuning van boventallige medewerkers.”

Voor meer informatie: klik hier. Bijna 3.400 mensen hebben zich bij Sport Knowhow XL aangemeld voor de Vacature Alert zodat zij de nieuwe vacatures die geplaatst worden direct in hun mailbox krijgen. Je ook daarvoor aanmelden? Klik hier.
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst