Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Keeperz.nl wil keepershelm ‘cool’ maken 8 november 2012

door: Lennart Bloemhof | 8 november 2012

Chelsea-doelman Petr Cech is onlosmakelijk verbonden met zijn helm. Toch zijn keepershelmen nog altijd een zeldzaamheid op het voetbalveld. Daar wil Bart van Dorst verandering inbrengen. Vorig jaar richtte hij samen met Bjørn van Haaren 'Keeperz.nl' op: een bedrijf dat voetbalkeepers wil informeren over de noodzaak van goede bescherming op het veld.

Van Dorst kwam op het idee voor zijn initiatief nadat een jaar geleden de keepers Maarten Stekelenburg (AS Roma), Przemyslaw Tyton (PSV) en Agil Etemadi (beloftenteam FC Groningen) kort na elkaar geveld werden door hoofdblessures. Zijn idee is geboren uit ouderschap, verklaart hij. Van Dorst is namelijk vader van drie zoontjes die allen keeper zijn.“Na die ongelukken dacht ik: oei, daar moeten we wat aan doen. Ik ging toen googelen en vond alleen keepersbescherming voor hockeyers.” Vervolgens benaderde Van Dorst de keeperstrainer van zijn zoontjes, Bjørn van Haaren, waarmee hij Keeperz.nl oprichtte.

Online community
“We hebben een aantal helmen besteld en die door jongens uit Tilburg laten testen, waaronder door mijn zoontjes. Daarna vroegen we aan hen hoe het is om te keepen met zo’n helm. Daarop kregen we een positieve respons. Met name de ouders waren geïnteresseerd. Als het aan hen ligt speelt denk ik negentig procent met helm.”

Vijftien jeugdkeepers in de regio Tilburg dragen inmiddels het beschermende hoofddeksel. Keeperz.nl opereert als een community-website en heeft een eigen Facebook-pagina dat mensen aan zich en met elkaar wil verbinden. Verder beheert de site een webshop waarop naast helmen ook beschermende keeperskleding te verkrijgen is.

“We merkten dat de markt zich in een heel jonge levensfase bevond”, zegt Van Dorst, die benadrukt dat bewustwording van de nut en noodzaak van keepersbescherming het primaire gedeelte van het initiatief vormt. Dat doel wordt nagestreefd door het bedrijf op twee manieren: het uitbannen van risico’s via beschermende keeperskleding en het verbeteren van keepersvaardigheden via workshops, zodat doelmannen potentieel risicovolle situaties eerder kunnen vermijden.

Ambassadeurs
Voor zowel Van Dorst als Van Haaren is Keeperz.nl geen dagelijkse hoofdbezigheid. De oprichters moeten het daarom hebben van creatieve marketing en werken met ambassadeurs. Eén van die ambassadeurs is Erik Matser. Een neuropsycholoog die bekend staat om zijn onderzoeken naar de hersenen van topsporters. Via e-mail kwamen de oprichters in contact met hem en de wetenschapper was direct geïnteresseerd in het project. Zondag 28 oktober gaf hij een lezing in Tilburg, georganiseerd voor keepers die de helm al aan hun standaarduitrusting hadden toegevoegd.

“Dat was echt geweldig. Het was in een voetbalkantine en tegelijkertijd werd daar Feyenoord-Ajax gekeken. Tijdens de lezing van Matser hebben die jongens - in de leeftijd van negen tot veertien - geen enkele keer achterom naar de televisie gekeken. Hij gebruikte zijn praktijkervaringen bij voetbalclubs Chelsea en Swansea als voorbeelden. Dat vonden ze prachtig.”

Bottom-up benadering
Na die lezing mochten de jonge keepers trainen met Nico Pellatz, keeper van Sparta. Pellatz is de enige doelman in het Nederlandse betaald voetbal die bewust kiest om met beschermende helm te spelen. Aanleiding voor de 26-jarige Duitser waren dezelfde keeperblessures die Van Dorst op het idee van Keeperz.nl bracht, een jaar geleden. Pellatz draagt zijn helm puur vanuit een preventieve gedachte: een wezenlijk verschil met Chelsea-keeper Cech, die op basis van medisch advies met helm keept.

Van Dorst erkent wel dat het als profkeeper lastiger is om voor een helm te kiezen, dan als amateurkeeper. Zo bekende Pellatz tegen Van Dorst dat hij regelmatig opmerkingen krijgt van supporters. Verder koos de Sparta-goalie - overigens los van de fanopmerkingen - ervoor om in juni de hoofdbescherming weer tijdelijk af te zetten. “Pellatz is een echte professional”, zegt Van Dorst over dat besluit. “Hij analyseerde zichzelf, en bedacht: hoe vaak ben ik in een risicovolle situatie terechtgekomen in wedstrijden of trainingen? Dat was niet vaak. Maar toen hij weer even zonder helm keepte voelde dat toch vreemd. Hij wilde geen risico nemen als dat niet nodig was.”

Vanwege de langzame acceptatie van helmen in het profvoetbal, heeft Van Dorst niet de ambitie om eredivisiekeepers te overtuigen met helm te spelen. “We moeten een helm gewoon zo ‘cool’ mogelijk maken. Wij geloven daarom in een bottom-up benadering, waarin amateurclubs een voorbeeldrol spelen.” Die eerste stap werd na de lezing van Matser gezet. Twee Tilburgse amateurclubs benaderden Van Dorst met het bericht dat de keepercoördinatoren van beide verenigingen gingen peilen of er draagvlak bestond voor helmen in de jongste jeugd.

Onvermijdelijke invoering?
In 2003 werd de langverwachte helmplicht in het wielrennen ingevoerd, na een opeenstapeling van (fatale) ongevallen met profrenners. Van Dorst ziet niets in een dergelijke helmplicht voor voetbalkeepers, maar denkt dat zoiets in de toekomst onvermijdelijk is. “De maatschappij streeft steeds meer naar preventie. Die trend zie je bijvoorbeeld ook bij verzekeraars, die nadruk gaan leggen op eigen verantwoordelijkheid. Maar zoiets kan nog wel een jaar of tien duren.”

Tot nu toe opereert Keeperz.nl alleen nog vanuit Tilburg. Van Dorst heeft de ambitie om op termijn heel Nederland te bedienen. Of daar voldoende draagvlak voor is? “Dat is moeilijk te beoordelen, de website is pas net online. Maar het enthousiasme na de lezing heeft onze stoutste dromen in ieder geval al overtroffen.”

Voor meer informatie: www.keeperz.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst