Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Zorgt klapzwemschoen voor revolutie in zwemwereld? 3 maart 2011

door: Babette Dessing | 3 maart 2011

Voor de meeste kinderen is de schoolslag de lastigste zwemslag om onder de knie te krijgen. Zo merkte ook Benno Ponds, eigenaar van het Huissense zwembad Jottem. Om de schoolslag sneller te leren, ontwikkelde hij de klapzwemschoen. De zogenoemde Bèpo ziet eruit als een afgeknipte flipper met een grote, ronde flap aan de onderkant, die de voet extra afzetkracht geeft. Hierdoor voelen kinderen de beweging die ze tijdens het zwemmen maken beter aan.

Al lange tijd liep Benno Ponds van zwembad Jottem met het idee rond of hij geen hulpmiddel kon ontwikkelen om kinderen sneller en makkelijker de schoolslag te leren. Hij zag steeds dezelfde problematiek tijdens de zwemles terugkomen: kinderen die de schoolslag niet onder de knie kregen, liepen een achterstand op tijdens de zwemles en kwamen niet mee met hun leeftijdsgenootjes. “Na drie jaar experimenteren, kwam ik zodoende op de klapzwemschoen. Daarna heb ik met Harm Kuipers - hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht - contact opgenomen om ook op wetenschappelijk niveau te kijken of mijn uitvinding zoden aan de dijk zou zetten. Een dag later zat ik bij hem op kantoor en werd ik in contact gebracht met Roald van der Vliet, bewegingswetenschapper van InnoSportNL”, vertelt Ponds.

Corrigerende werking
Van der Vliet bestudeerde de innovatie van Ponds met grote interesse in het InnoSport Lab in het nationale zwemcentrum De Tongelreep. Hij zag al snel de meerwaarde van de klapzwemschoen bij het leszwemmen. Bij de klapzwemschoen wordt het stuwvlak aan de onderkant van de voet vergroot. Wanneer een kind met zijn voeten opzij duwt, gaat het per slag meer vooruit. “Bovendien is de snelheid groter waardoor kinderen beter blijven drijven en de voeten niet naar beneden zakken, wat het maken van de slag lastiger maakt. De zwemschoen heeft dus een corrigerende werking bij de beenslag tijdens het intrekken-spreiden-sluiten. Deze slag komt ook bij enkelvoudige rugslag voor”, legt Ponds uit.

Ponds testte de Bèpo, die naar hemzelf is vernoemd, gedurende anderhalf jaar bij honderden kinderen in zijn zwembad. Tijdens de les werd afwisselend met en zonder zwemschoen gezwommen. “Op die manier leren kinderen geleidelijk de juiste beweging.” Al snel bleek het succes van de klapzwemschoen in de praktijk. De gemiddelde lestijd tot aan het zwemdiploma ging bij vijfjarigen omlaag van 48 uur naar 32 uur. De Bèpo’s zijn voornamelijk bedoeld voor kinderen van vier tot zes jaar die op zwemles zitten, maar niet meekomen met de rest van de groep. “Maar ook voor andere kinderen is de zwemschoen interessant. Voor hen is het een hulpmiddel om zwemmen leuker te maken en omdat ze er snel mee vooruitgaan, geeft het ze ook meer zelfvertrouwen.”

Ook voor in de (top)zwemsport?
De klapzwemschoen is uniek. Er zijn geen vergelijkbare hulpmiddelen waardoor de schoolslag sneller kan worden aangeleerd. De belangstelling voor de Bèpo’s neemt dan ook iedere week toe. “Zwemscholen in Groningen, Den Haag en Assen hebben de zwemschoen nu ook al in gebruik. Ondertussen hebben ook ruim veertig zwembaden en een even groot aantal particulieren een paar zwemschoenen besteld om deze uit te proberen.” De Bèpo kost 47 euro euro inclusief BTW.

Ponds ziet ook mogelijkheden om de Bèpo te gebruiken in de (top)zwemsport. “De klapzwemschoen zou voor krachttraining gebruikt kunnen worden tijdens het maken van de juiste beenslag. Vergelijk het met peddels die aan de handen worden bevestigd en waarmee zwemmers de armen trainen.” Ponds wil graag met die volgende fase starten. “Maar de prioriteit is om de klapzwemschoen eerst in het leszwemmen bekend te maken. Daarna ga ik pas aan de slag met het maken van meerdere varianten voor de wedstrijdzwemsport.”

Voor meer informatie: www.zwemschoen.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst