Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Regio Zuidwest Nederland begeleidt sporttalenten intensief 8 december 2011

door: Thomas van Zijl | 8 december 2011

De Regio Zuidwest Nederland barst van het jonge sporttalent. Een kleine honderd van hen komen wekelijks naar Talentencentrum Zuidwest Nederland (TCZWNL) voor training en begeleiding. Om de juiste randvoorwaarden voor deze talenten te creëren is het centrum op zoek naar partners die financieel iets kunnen bijdragen. De beloning is meer dan zomaar een bordje in de kantine.

Drijvende kracht achter TCZWNL is het bedrijf Aleco Sport Visions, dat zich oorspronkelijk met name richtte op de begeleiding van revalideren-de sporters. Oprichters André de Klerk en Koen Konings kregen al vrij snel door dat er veel afkomt op talenten. De Klerk: “Je raakt als jonge sporter makkelijk de weg kwijt te raken tussen al die goedbedoelde adviezen. Vanuit Aleco spreken wij ons netwerk aan om dat te voorkomen. Wij stellen schema’s op, brengen talenten in contact met trainers, diëtisten en mensen die op het mentale vlak voor begeleiding kunnen zorgen. Dat neemt veel onrust weg.” Misschien is dat een van de verklaringen dat steeds meer regionale talenten sinds de opening in 2008 de weg naar het talentencentrum weten te vinden. Welke sport zij beoefenen is niet van belang. TCZWNL is er voor voetballers, hardlopers, tennissers, rugbyers, speerwerpers en zwemmers. Het centrum is gevestigd op Sportpark Vierhoeven in Roosendaal (West-Brabant), waar het onder meer de beschikking heeft over een kunstgrasveld, een eigen krachttrainingsruimte en twee verzorgingsruimtes. Maar Aleco Sport Visions werkt op verzoek ook op locatie.

Het talentencentrum werkt nauw samen met het Olympisch Netwerk dat zich eveneens inzet voor jonge sporttalenten, maar hanteert andere criteria. De Klerk: “Nederlandse sporters moeten ook op jonge leeftijd al aan veel eisen voldoen en limieten halen. Lukt dat niet, dan is het in veel gevallen einde verhaal. Bij het talentencentrum kijken we buiten de sportieve prestaties veel meer naar drive en ambitie.” Bovendien speelt mee dat TCZWNL ook openstaat voor sporters die misschien niet de absolute top halen, maar wel op behoorlijk niveau meekomen. “Wie bepaalt wat talent is? Natuurlijk dromen voetballers van FC Barcelona, maar in de Topklasse wordt ook al veel van de spelers gevraagd en is goede begeleiding nodig.”

Talenten die gebruik willen maken van TCZWNL betalen per kwartaal 100 euro, maar daarmee zijn de kosten niet gedekt. De Klerk is dus op zoek naar partners. Op dit moment werkt het centrum samen met ongeveer twintig bedrijven die financieel iets bijdragen. “Bedragen noemen vind ik niet netjes, maar het gaat om aanzienlijke bedragen. Toch raken wij – als er geen nieuwe aanwas komt – aan het einde van onze mogelijkheden, terwijl we juist willen groeien.” De samenwerking met gemeente, scholen, clubs en (club)trainers levert namelijk steeds meer animo op. Partners van TCZWNL nemen niet de rol van traditionele sponsors aan. “Verwacht bij ons geen bordje met de bedrijfsnaam in de kantine. Wij doen andere dingen voor onze partners.”

Werknemers van bedrijven die zich verbinden aan het talentencentrum en bijvoorbeeld fysiotherapie nodig hebben, kunnen terecht bij mensen uit het netwerk van TCZWNL. Een aantal sponsoren traint zelf bij het talentencentrum, in het kader van gezonde leefstijl. En de sporttalenten worden ingezet tijdens sportieve bedrijfsuitjes en teambuildingsdagen van de partners. De Klerk gaat er van uit dat daarmee ook de relatie tussen bedrijf en talent echt vorm krijgt. “Betrokkenheid bij de sport en de sporter is cruciaal en misschien wel belangrijker dan directe zichtbaarheid.” Door het volgen van deze filosofie hoopt De Klerk het talentencentrum beetje bij beetje uit te breiden. “Wij zijn geen multinational, alles gaat hier geleidelijk, er wordt weinig van bovenaf opgelegd, maar dat we de komende jaren groei gaan doormaken, ligt wel in de lijn der verwachting.” Die groei moet op zijn beurt leiden tot de doorbraak van meerdere talenten. “Ze hoeven echt niet allemaal de Olympische Spelen te halen. Elke sporter heeft zijn of haar eigen talent en het is onze ambitie om dit talent eruit te halen.”

Voor meer informatie: www.talentenwordenhelden.nl
« terug

Reacties: 2

-
08-12-2011
Goede opmerking hieronder. Het centrum is gevestigd op Sportpark Vierhoeven in Roosendaal (West-Brabant), waar het onder meer de beschikking heeft over een kunstgrasveld, een eigen krachttrainingsruimte en twee verzorgingsruimtes. Dit is ondertussen toegevoegd aan het artikel.
-
10-12-2011
Op welke topniveaus sporten de verschillende topsporters? en waar kan ik dit terug vinden?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst