Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Sportbestuurders delen ervaringen tijdens Sport Convent 10 november 2011

door: Roelof Jan Vochteloo | 10 november 2011

Een aantal sportbestuurders wacht vlak na de champagne en oliebollen een educatief verblijf op Kasteel Engelenburg in Brummen. Sport Convent geeft professionals met een passie voor sport de kans om buiten de eigen omgeving van elkaars ervaringen te leren. Philip Wagner - voorzitter van het Sport Management Institute - licht de achtergronden van het evenement toe en werpt desgevraagd een kritische blik op de bestuurscrisis bij Ajax.

Philip Wagner stond twintig jaar geleden aan de wieg van het Sport Management Institute, dat valt onder de door hem opgerichte Wagner Group. Het instituut biedt als enige in Nederland de Executive MBA Sport Management aan, bedoeld voor sportmanagers en -professionals die op HBO-plus of academisch niveau denken en vijf jaar werkervaring hebben.

Wagner: “Wij bieden de MBA Sport Management aan, maar verder bestaat er voor sportbestuurders geen andere leerschool dan de praktijk. Dit terwijl ze tegenwoordig aan steeds hogere eisen moeten voldoen en moeilijk te vinden zijn. Sport Convent biedt professionele bestuurders van sportorganisaties de mogelijkheid om hun ervaringen met anderen te delen en zo van elkaar te leren.” De maximaal vijftien deelnemers betalen per persoon een bedrag van 740 euro exclusief arrangementskosten en btw.

Belangrijkste bijzaak
Naast de tweejarige MBA-opleiding organiseert het Sport Management Institute elk jaar de Sport Management Meeting. Van oorsprong een alumniprogramma met een actueel thema en gerenommeerde sprekers. En daarnaast vindt dan op 5 en 6 januari de eerste editie plaats van Sport Convent. Wagner: “Sport Convent is kleinschaliger en specifieker gericht op de eigen ervaringen en de ontwikkeling van de deelnemende professionals. Tijdens mijn bestuurlijk advieswerk merkte ik dat er behoefte is aan bijeenkomsten in deze vorm. Sport Convent komt vanaf nu elk jaar terug, met telkens een ander thema. Deze editie draait het om ‘Goed bestuur is de belangrijkste bijzaak’.”

“Het is geen seminar waarbij één iemand aan het woord is en de rest luistert. Ook geen incrowdgroep van mensen die elkaar de hele week al spreken, maar een divers gezelschap van directeuren, toezichthouders, topfunctionarissen en ex-topsporters die - met input van gerenommeerde hoogleraren - hun blik op de toekomst van de sportwereld willen verbreden. Wat iedereen verbindt is de wens om zich als bestuurder in de sport te ontwikkelen.”
Wagner heeft zich vaak afgevraagd of het besturen van een sportorganisatie iets eigens heeft of dat het een normale vorm is, waarbij de bestuurder iets meer in de picture komt. Inmiddels weet hij het antwoord. “Het heeft absoluut iets eigens. De grootste evenementen ter wereld zijn sportevenementen. Sport heeft zo’n enorme aantrekkingskracht en sportorganisaties hebben te maken met een krachtenveld dat niet te vergelijken is met dat van andere organisaties. Anders dan vroeger krijgen sportbestuurders door bijvoorbeeld de enorme media-aandacht niet de tijd en ruimte om in het ambt te groeien. Sport Convent biedt bestuurders een vertrouwde setting en een goed programma om zichzelf te ontwikkelen.”

Ajax
Bestuur. Media-aandacht. De gedachten dwalen al gauw af naar de Amsterdam Arena. Wagner waagde zich in 2008 al tot de volgende voorspelling. ”Ajax haalt Johan Cruijff er nu bij, maar ik vraag mij of hij goed in staat is om dit hele paneel van complexe dimensies adequaat in beschouwing te nemen. Ik ben bang dat hij alleen naar poppetjes gaat kijken.”

Gevraagd naar zijn mening over de huidige bestuurscrisis komt Wagner tot drie punten van kritiek: “Ten eerste profileert Cruijff zich in de media met een opdrachtgevende stijl, terwijl hij als lid van de Raad van Commissarissen slechts een toezichthoudende functie heeft. Het besturen zelf moet worden gedaan door de statutair algemeen directeur, maar mede door Cruijff is die er momenteel niet. Daarmee heeft de Raad van Commissarissen zichzelf in de voet geschoten.”

De onderlinge samenwerking van de vijf commissarissen leidt ook tot een kritische kanttekening. “Een Raad van Commissarissen heeft een collectieve verantwoordelijkheid. Cruijff treedt solistisch op en dat leidt vroeg of laat tot een onhoudbare toestand.” Wagners derde punt van kritiek is dat Cruijff zich pas onlangs bij de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven als lid van de Raad van Commissarissen. “Hij had de eerste maanden officieel geen statutaire verantwoordelijkheid, terwijl hij zich wel als commissaris uitgaf. Ten Have, Olfers, Römer en Davids hadden dus geen plicht om rekening te houden met Cruijff. Een bestuur moet zijn omgeving met respect benaderen en Ajax zette Nederland zo een beetje voor gek.”

Wagner is kritisch, maar hoopt dat de situatie in Amsterdam zich ten goede keert. “De Nederlandse sportwereld heeft er baat bij dat zoveel mogelijk organisaties goed en duurzaam worden bestuurd. Ja, natuurlijk zijn Cruijff & co welkom op Sport Convent. Ook voor hen zou het goed zijn om los van de dagelijkse druk van andermans ervaringen te leren.”

Voor meer informatie over het Sport Convent klik hier; kijk ook op www.wagnergroup.nl/sport-management-institute
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst