Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Naarstig gezocht: scheidsrechters en juryleden bij politie 3 maart 2011

door: Babette Dessing | 3 maart 2011

Al jaren dreigt er in de sportsector een groot tekort aan scheidsrechters en juryleden. Geschat wordt dat er circa 50.000 extra scheidsrechters nodig zijn om eind 2011 negentig procent van de wedstrijden in de sport in goede banen te laten leiden door gekwalificeerde personen. Daarom zijn twaalf sportbonden, NOC*NSF en de Nederlandse Politie Sport Bond in het kader van het Masterplan Arbitrage op 12 februari een wervingscampagne gestart om politieagenten te enthousiasmeren als scheidsrechter of jurylid in hun favoriete sport aan de slag te gaan.

Ruim vijf jaar geleden stelden NOC*NSF en 26 sportbonden het Masterplan Arbitrage op. Vanwege het huidige tekort aan scheidsrechters en juryleden, heeft een omvangrijk onderdeel van het masterplan betrekking op het werven van juryleden en scheidsrechters. Bovendien heeft NOC*NSF in september 2009 een convenant met de politie gesloten om het aantal banen van topsporters bij de politie te verdubbelen. “Daarin zijn toen ook artikelen opgenomen over toekomstige samenwerking tussen NOC*NSF en de politie, bijvoorbeeld op het gebied van het werven van scheidsrechters en juryleden in eigen gelederen. De politie heeft al een aantal bekende scheidsrechters afgeleverd, denk bijvoorbeeld aan voetbalarbiters Pieter Vink en Danny Makkelie”, aldus Sandro Dirckx, hoofd bondsbureau van de Nederlandse Politie Sport Bond.

Posters ‘Overeind blijven tussen toppers’
De wervingscampagne die nu tot stand is gekomen, is een uitvloeisel van het convenant tussen NOC*NSF en Politie Nederland. “Nadat het convenant is opgesteld, is de regiegroep van het Masterplan Arbitrage aan de slag gegaan om het wervingsgedeelte verder uit te werken tot een aparte campagne”, legt Nathalie Verdult uit, die vanuit de KNWU in de regiegroep van het Masterplan Arbitrage zit.

Met posters waarop boegbeelden en aansprekende teksten staan met een link naar de politie, wordt geprobeerd om agenten warm te maken als scheidsrechter of jurylid aan de slag te gaan. Verdult: “Deze posters worden verspreid in politiebureaus en opleidingsinstituten, bovendien komen er artikelen en advertenties in politievakbladen en vaktijdschrift Scheids!, waarin sportbonden hun sport en het scheidsrechters-/jurylidvak promoten.” Politiemedewerkers die interesse hebben, kunnen zich via de website Scheidsrechterworden.nl aanmelden. Daarna krijgen ze door de betreffende sportbond automatisch een cursus of meeloopstage aangeboden. “De agenten spelen op die manier een belangrijke rol in hun favoriete sport. Bovendien kunnen ze doorgroeien tot (inter)nationaal scheidsrechter of jurylid en krijgt de agent een onkostenvergoeding van de betreffende sportbond”, aldus Dirckx.

Beslissingen nemen in een spit seconde
Volgens Dirckx zijn politieagenten bij uitstek de juiste persoon om als scheidsrechter of jurylid aan de slag te gaan. “Agenten hebben een aantal eigenschappen die in de sportsector zeer gewenst zijn. Ze zijn eerlijk, streng maar rechtvaardig, gewend om snel beslissingen te nemen en ze hebben de ervaring en de juiste vaardigheden waardoor ze sportwedstrijden in goede banen kunnen leiden.”

Hij benadrukt bovendien dat de politie als maatschappelijk betrokken organisatie graag een steentje wil bijdragen. “Het is belangrijk dat agenten een bijdrage leveren aan de nationale sport. Daarom zoeken we scheidsrechters en juryleden voor alle takken van sport. En of dat nu voetbal, hockey of wielrennen is, dat maakt niet uit. Als je er maar affiniteit mee hebt.”

Reacties tot nu toe positief
Volgens Verdult was het erg gokken hoe de campagne zou aanslaan. “We zijn nog maar net begonnen, dus het is lastig om daar al harde uitspraken over te doen, maar de eerste reacties zijn tot nu toe goed. Zo heeft de KNWU al een aantal aanmeldingen binnen van kandidaten die jurylid of scheidsrechter willen worden binnen het wielrennen en ik hoor ook van de andere sportbonden dat de campagne vruchten afwerpt.” Dirckx benadrukt dat de belangstelling onder de politiemedewerkers groot is en niet alleen in de voetbalsector. “Tijdens de kick-off in Nijmegen, die werd gestart met een judodemonstratie, was er meteen al een aantal aanmeldingen voor verschillende sportbonden. Dat laat wel zien dat het onderwerp leeft.”

Eind april wordt de eerste balans opgemaakt over de opbrengst van de campagne. Hoewel er geen specifieke doelstelling is, stellen zowel Verdult als Dirckx dat het geen wervingscampagne is met een korte adem. “We hebben van te voren niet vastgesteld om een bepaald aantal mensen te werven. Maar het is in ieder geval geen campagne die er na twee maanden weer mee ophoudt. We kijken waar het eindigt en doen er alles aan om het een succes te maken.”

Voor meer informatie: www.scheidsrechterworden.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst