Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Korfbal- en frisbeebond: liefde op het eerste gezicht 5 augustus 2008

door: Roelien Luijt | 5 augustus 2008 

Een jaar geleden werden het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) en de Nederlandse Frisbeebond (NFB) door een accountmanager van NOC*NSF aan elkaar voorgesteld. De beide bonden zouden uitstekend bij elkaar passen voor een structurele samenwerking. Matchmaker NOC*NSF ging met beide partijen om de tafel en er bleek sprake te zijn van liefde op het eerste gezicht: enkele maanden later tekenden de bonden een samenwerkingsovereenkomst.

De frisbeebond (650 leden) draaide tot voor kort volledig op vrijwilligers. De op één na kleinste sportbond van Nederland beschikte over onvoldoende mankracht en middelen om zijn eigen plannen tot groei en professionalisering ten uitvoer te brengen. Max Pieters, voorzitter NFB: “Wij waren ambitieus en wilden groeien en professionaliseren. Alleen beschikten we niet over het kader en de middelen om een eigen bondsapparaat in te richten. Zonder bondsapparaat kun je eigenlijk niet groeien. Het ontbreekt vrijwilligers vaak aan visie, er is onvoldoende sturing en er zijn niet genoeg middelen. De samenwerking met het KNKV moet voor structuur en groei zorgen. De sport is op dit moment klein, we willen bekender worden. Ook daar kan het KNKV aan bijdragen.”

De samenwerking tussen de NFB en het KNKV bestaat niet alleen uit het delen van een bondsbureau en directeur. Het KNKV ziet de samenwerking vooral als kans om het sportaanbod te verbreden. Ruud Andries, beleidsmedewerker sportstimulering KNKV: “We willen als bond marktgerichter gaan denken en ons sportaanbod verbreden. En we willen meer mensen aan het sporten krijgen. Door de samenwerking willen we onze leden langer behouden en ook nieuwe leden werven. Zo kunnen mensen die geen zin meer hebben in competitie andere dingen gaan doen, zoals ultimate frisbee en discgolf. Korfballers hebben te maken met een zomerstop, in de zomer kunnen ze meedoen aan de cityleague. Dat zijn laagdrempelige frisbeewedstrijden voor beginners. Andersom kunnen frisbeespelers die geen zin hebben in de indoorcompetitie in de winter gaan korfballen.”

Beide partijen hebben een langdurige samenwerking op het oog, in een meerjarenprogramma staan de doelstellingen beschreven. Max Pieters: “De eerste stap is de overdracht van de ledenadministratie en financiën. Het sportieve gedeelte staat daarna op het programma. We willen bijvoorbeeld frisbeeclinics gaan aanbieden aan korfbalverenigingen. Korfballers kunnen ook meedoen aan frisbeewedstrijdjes voor beginners tijdens onze jaarlijkse cityleague. Daarnaast zijn we een starterspakket voor korfbalverenigingen aan het ontwikkelen. In dat pakket zitten professionele wedstrijdfrisbees en een trainershandleiding waar meer instaat over het spel.” Ruud Andries: “Dit jaar nog gaan we in een tiental steden starten met gezamenlijke activiteiten. Het is de bedoeling dat we frisbee- en korfbalclubs aan elkaar gaan linken. We werken toe naar de cityleague die ook de volgende zomer in verschillende steden plaatsvindt. We beginnen in tien steden, daarna zullen we in meer steden samenwerkingmogelijkheden zoeken.” Andries wil zelf - samen met de verenigingskaderconsultenten van het KNKV - op pad gaan om bij de vertegenwoordigers van de frisbeeverenigingen –en korfbalverenigingen te inventariseren wat de wensen en mogelijkheden zijn.

Beide partijen zijn tot nu toe erg tevreden over de samenwerking. Ruud Andries (KNKV): “We hebben al veel reacties van korfbalverenigingen. Ze vragen ons of ze al kunnen samenwerken met een frisbeevereniging en of ze alvast frisbeeactiviteiten kunnen starten.” Max Pieters (NFB): “Hoewel we nog in de overdrachtfase zitten hebben we nu al profijt van de samenwerking. We zijn beter bereikbaar, mensen die contact opnemen met de NFB krijgen een reactie van iemand van het bondsbureau. Deze beantwoordt de vragen zelf of brengt de persoon in contact met iemand van de frisbeebond. Ook is er nu een professionele kracht bezig om voor ons subsidies aan te vragen. Subsidies waar we voorheen misschien niet eens weet van hadden. Nu zijn we nog druk bezig met de overdracht, maar in de toekomst zal ons bestuur meer tijd over hebben voor het besturen, de uitvoerende taken liggen bij het bondsbureau. Als je als bond het doel hebt te groeien en vooruit te gaan, dan is het aan te raden om te gaan samenwerken om meer armslag te krijgen.”

Ook NOC*NSF - initiator van de samenwerking tussen de NFB en het KNKV – is blij met het resultaat. Yvette Vergunst accountmanager NOC*NSF: “We willen dat de sport in Nederland groeit, zowel in de top- als in de breedte. Het versterken van de sportbranche lukt alleen met bonden die daarvoor zijn ingericht. Door samenwerking ontstaat meer daadkracht bij kleine bonden.” Overigens zijn er al veel voorbeelden van bonden die samenwerken. Vergunst: “Het Huis van de Sport in Nieuwegein is een bekend voorbeeld. Ook de Handboog- Scherm- en Vijfkampbond delen een bondsbureau, in Rosmalen. De Koninklijke Nederlandse Schaats Bond en Skate Bond Nederland gaan binnenkort samenwerken en de hockeybond neemt de Nederlandse rollersport en bandybond onder zijn vleugels.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst