Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Eelco Sintnicolaas aan Bas van de Goor 29 september 2015

De vraag van… Eelco Sintnicolaas, meerkamper en lid van het nationaal sportnetwerk
Aan… Bas van de Goor, oud-volleybalinternational en oprichter van de Bas van de Goor Foundation

EelcoSintnicolaas125De vraag
Je bent toernooidirecteur geweest van het WK beachvolleybal en daarbij als maatschappelijk partner betrokken geweest vanuit je eigen foundation. Wat kan het EK atletiek volgend jaar in Amsterdam van jouw ervaringen leren? Niet alleen op het gebied van de toernooiorganisatie, maar ook de maatschappelijke aspecten daaraan?

Het antwoord
BasVanDeGoor150Dag Eelco,

Dank voor je vraag. Het is inmiddels al weer een paar maanden geleden dat we met vijfduizend uitzinnige fans - waaronder de koning en koningin - in het stadion op de Hofvijver zaten te kijken naar een Nederlands–Braziliaanse finale. Het was een fantastisch sluitstuk van tien dagen topsport. In Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag verrezen stadions waar uiteindelijk 110.000 mensen hebben kunnen genieten van een sport die nog aan populariteit te winnen had in Nederland.

Het WK Beachvolleybal was een belangrijk evenement voor de Nederlandse Volleybal Bond. De Nevobo had zich namelijk ten doel gesteld om volleybal weer prominent op de kaart te zetten. En dat is gelukt. Niet in de laatste plaats door de goede samenwerking met de vier organiserende steden. Zij hebben er samen met de Nevobo en TIG Sports voor gezorgd dat er naast een topsportevenement ook heel veel activiteiten daar omheen zijn georganiseerd. Met als doel om mensen weer zin te laten krijgen om zelf te gaan volleyballen. Met één toernooi is die dorst nog niet gelest. Van 26 september tot en met 4 oktober vind ook het EK Dames Indoor plaats in Nederland (en België). De (media-)aandacht voor volleybal is nu ook weer groot.

Natural fit
Voor organisaties van grote sportevenementen is het adopteren van een goed doel een manier om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. De aandacht die een topsportevenement ten deel valt kan worden ingezet om aandacht te vragen voor een goede zaak. Helemaal als de doelstellingen van deze twee partijen parallel lopen. Ik was dan ook zeer verheugd dat de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) uitgekozen werd om het goede doel van het WK Beachvolleybal te zijn. Het lijkt wellicht een logische keuze. En eerlijk gezegd was het dat wellicht ook. Als je als oud-volleyballer een eigen stichting opzet, je ook de toernooidirecteur bent en mensen (met diabetes in beweging) brengt - zoals als ook de Nevobo dat wil - lijkt dat een natural fit.

De missie van de BvdGF is de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbeteren door middel van sport en bewegen. Het in beweging brengen dus van mensen (met diabetes). Daar zijn er een miljoen van in Nederland. Een mooie kans om die groep ook aan te spreken om kennis te maken met de volleybalsport en sport in het algemeen en hen te verleiden dat wellicht vaker te gaan doen.

"We hebben tijdens het WK beachvolleybal het grootste beachvolleybaltoernooi ter wereld georganiseerd"

Ik zou graag drie voorbeelden willen noemen van maatschappelijke activiteiten die aan het toernooi gekoppeld waren. Ten eerste hebben we tijdens het toernooi het grootste beachvolleybaltoernooi ter wereld georganiseerd, als zodanig officieel geregistreerd in het Guiness Book of Records. Op 27 juni hebben op meer dan 300 velden liefst 2500 mensen meegedaan aan dit prachtig in beeld gebrachte toernooi. Ik ben aanwezig geweest op het strand in Scheveningen en het was een groot feest. Kijk zelf de beelden nog eens terug. Je krijgt spontaan zin om de korte broek weer aan te doen.

Fietstocht
Het tweede voorbeeld is een activiteit opgezet door de BvdGF in samenwerking met de Nevobo. We hebben een fietstocht gemaakt langs heel veel beachvolleybalverenigingen verspreid over het hele land en hebben hen de officiële WK beachvolleybal-bal overhandigd. Op deze manier hebben we in aanloop naar het WK aandacht gevraagd voor een fantastisch topsportevenement en onze boodschap. Vergelijk de driedaagse fietstocht met een fakkeltocht voor de Olympische Spelen. Vele malen kleiner natuurlijk maar de fietsteams zijn overal met veel enthousiasme ontvangen.

Het derde voorbeeld is de uitnodiging die naar scholen is gegaan. Elke dag zijn er op de vier locaties wel 750 kinderen uitgenodigd die niet alleen kwamen kijken naar de wedstrijden maar die ook vooraf op locatie deel hebben genomen aan volleybal- en andere culturele en educatieve activiteiten. Het was voor velen een introductie in het beachvolleybal. De terugkoppeling van de scholen was fantastisch, ook de onderwijzers en juffen vonden het geweldige dagen. En ik moet bekennen, ik heb weinig kinderen gezien zonder glimlach.

"De jongens en meiden van TIG Sports zullen alle ervaring die ze hebben opgedaan bij grote evenementen inzetten om atletiek weer een boost te geven"

Maar beste Eelco, wat betekent dat voor het EK Atletiek in Nederland in 2016? Om te beginnen goed nieuws. De jongens en meiden van TIG Sports - die als organisator het WK Beachvolleybal tot een succes hebben gemaakt - gaan samen met de Atletiek Unie het EK Atletiek organiseren. Zij zullen alle ervaring die ze hebben opgedaan bij grote evenementen inzetten om atletiek weer een boost te geven. Dafne heeft alvast een mooie aanzet daarvoor gegeven.

Gezond bewegen
De atletiek is bij uitstek een sport die matcht met een belangrijk maatschappelijk thema als gezond bewegen. De EK zijn dan ook een schitterend middel om veel kinderen en volwassenen daar bewust van te maken. En ik weet ook zeker dat dit met behulp van tal van side events zal gebeuren. Door het organiseren van geweldige evenementen in aanloop naar het EK kun je bovendien nog veel meer mensen mee krijgen en laten zien wat voor geweldige prestaties jullie als atleten neerzetten. Neem alleen al zo’n 200 meter. Wat is dat een eind. De week na de gouden plak van Dafne hebben we tijdens een trainingsrondje op Papendal, voor de gein ook een 200 meter gelopen. Ik wist niet dat het zover was. Het lijkt me geweldig om van die afstand door heel Amsterdam een mini-evenement te maken. Met als trigger: hoeveel langzamer ben jij dan Dafne? Wedstrijdje? Game On!

Terugkerend naar jouw vraag nog een paar opmerkingen: betrek zo veel mogelijk mensen die in Nederland een band hebben met atletiek bij het/een evenement. Dat kan heel lokaal zijn. Je bouwt daarmee een nog inniger band op met de mensen die al betrokken zijn bij hun favoriete sport en straks nog trotser met de borst vooruit lopen als ze bij hun lokale vereniging weer aan de slag gaan.

"Gebruik de aandacht voor het grote evenement om de sport te introduceren bij potentiële nieuwe leden"

Gebruik de aandacht voor het grote evenement om de sport te introduceren bij potentiële nieuwe leden. In de dagen en weken na het WK Beachvolleybal zag ik steeds meer kinderen met een balletje overspelen. De weken erna ben ik op vakantie gegaan en daar werd ik vaak aangesproken door Nederlanders dat ze kennis hadden gemaakt met de sport en dat hun kinderen nu ook wilden beachvolleyballen.

Dus kort samengevat: de organisatie van TIG Sports zal zorgen voor een prachtig evenement. Het zou geweldig zijn als je de bond sterker maakt door alle leden weer een energieboost te geven door ze te betrekken bij het EK, al is het wellicht bij lokale evenementen, dat wordt enorm gewaardeerd. En kijk of je met het EK de jeugd kunt bereiken met nieuwe leuke uitdagende evenementen (enter: Dafne).

En trouwens Eelco, ben jij ook het WK Rugby aan het volgen? Wat een geweldige sport is dat. Prachtig ook dat RTL 7 er voor heeft gezorgd dat we veel wedstrijden kunnen volgen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke rol Nederland speelt op het wereldpodium? Hoe zou die sport in Nederland een boost kunnen krijgen? Yves Kummer, die vraag wil ik heel graag aan jou stellen!

Volgende keer het antwoord op de vraag van Bas van de Goor aan Yves Kummer, oud-rugbyer en directeur van reclamebureau Kumpany:
Van medio september tot eind oktober wordt het WK Rugby in Engeland gehouden. Welke rol speelt Nederland op het Nederlandse podium? Hoe zou die in jouw ogen een boost kunnen krijgen?
« terug

Reacties: 1

Matthijs Künzel
30-09-2015

Dit verhaal sluit aan bij waar de gemeente Amsterdam in zeer nauwe samenwerking met de Amsterdamse atletiekverenigingen als sinds 2012 mee bezig is. Zie hiervoor ook het artikel van van februari 2013 (http://www.sportknowhowxl.nl/achtergronden/archief/nieuwsberichten/item/90972/) op deze website. 

Op dit moment vinden in Amsterdam de eerste edities plaats van de Amsterdamse Scholenkampioenschappen Atletiek en is het Amsterdamse jaar van de atletiek op 22 september gestart met de lancering van de sportstimuleringscampagne JE KAN HET. 

Donderdag (1 oktober) meer daarover in de nieuwsbrief van Sportknowhowxl en op het nieuw gelanceerde atletiekportal www.atletiek.amsterdam

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst