Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Rudmer Heerema aan Joëlle Staps 18 augustus 2015

De vraag van… Rudmer Heerema, woordvoerder sport voor de VVD
Aan… Joëlle Staps, directeur van de volleybalbond

RudmerHeerema125De vraag
Het WK beachvolleybal was een mooi feest en ik heb er als liefhebber ook enorm van genoten. Kun jij mij vertellen wat jou is meegevallen en wat er is tegengevallen bij dit evenement? Waar zit er ruimte om zo’n evenement nóg beter te maken? En welke tips kun je aan andere bonden geven die ook aan de vooravond staan van een dergelijke organisatie?

Het antwoord
JoelleStaps150Beste Rudmer,

Allereerst dank voor het compliment dat je maakt ten aanzien van het WK Beachvolleybal. Ik denk nog iedere dag met een grote glimlach terug aan het WK, ook al ligt het alweer een paar weken achter ons. Want inderdaad; wat was het een feest en wat hebben we veel mensen kunnen laten genieten van prachtige sport en topentertainment!

Als je me vraagt wat me is meegevallen, ofwel wat onze verwachting overtroffen heeft, dan is dat de impact dat een dergelijk evenement heeft. Impact op de mensen in het stadion, impact op de volleybalgemeenschap en impact op Nederland.

Kippenvel bij het Wilhelmus à capella door 5.500 mensen op de Hofvijver

Om met dat eerste te beginnen; meermaals heb ik met kippenvel en tranen in mijn ogen in één van de stadions gezeten. De vele schoolkinderen die meedansten met Mascotte Spike. Het 'Raise your Hands' - een ode aan alle spelers op het WK - waar werkelijk iedereen in het stadion, ook de hoogwaardigheidsbekleders, aan meedeed. Het Wilhelmus à capella voorafgaand aan de mannenfinale door 5.500 mensen op de Hofvijver of de opkomst van onze Oranje-spelers die keer op keer op een staande ovatie konden rekenen.

Trots
Ruim 110.000 mensen hebben beachvolleybal in één van de stadions beleefd. En dat alles in een grote vrolijkheid en vriendelijkheid zonder incidenten. Op zulke momenten realiseer ik me hoe mooi sport kan zijn en hoe verbindend dit kan werken tussen mensen en in een samenleving. Want mede dankzij de NOS is het gelukt om dit effect niet alleen in de stadions te bewerkstelligen, maar heel Nederland hiervan mee te laten genieten. De dagelijkse uitzending op NPO3 zorgde voor het grote bereik en daarmee - naast het weer - voor een grote versneller. Niet alleen voor de kaartverkoop of de bekendheid van beachvolleybal, maar ook voor de trots binnen de volleybalgemeenschap en de trots in Nederland. Want ineens hadden de ouders op het schoolplein, die net als ik op hun kroost stonden te wachten, het over beachvolleybal. Over wat een mooie sport het is, hoe mooi de stadions eruit zagen en hoe opvallend goed Nederland erin is.

En als ik dan toch een minpunt moet noemen dan is het de sportieve prestatie van onze teams. Want ondanks dat Reinder Nummerdor & Christiaan Varenhorst de zilveren medaille veroverden, hadden we sportief op meer ingezet.

"Het nóg beter doen, het nóg mooier maken, zal voor ons een hele opgave zijn"

Over je vraag hoe we zo’n evenement nog beter kunnen maken, heb ik, naast de sportieve prestaties van de Nederlandse teams, wat langer moeten nadenken. Want het nóg beter doen, het nóg mooier maken, zal ook voor ons een hele opgave zijn. En dat is niet alleen omdat wij ons nu wentelen in de complimenten en het succes, maar omdat we eigenlijk op alle facetten (organisatorisch, financieel, exposure, impact) zeer tevreden zijn.

Droom
Als ik dan wat verder dan het evenement op zich kijk, heb ik wel een droom voor de toekomst en dat is een nog intensievere koppeling met de breedtesport. Het behaalde wereldrecord beachvolleybal tijdens het WK Beach op het strand van Scheveningen met ruim 2.300 deelnemers was een succes, evenals de vele clinics (al dan niet door onze eigen toppers) op scholen die aan het evenement vooraf gingen. Daarmee bereiken we echter nog maar een klein deel van de Nederlandse bevolking en staan bovendien nog veel van onze verenigingen aan de zijlijn.

Mijn droom is voor een volgend evenement om iedereen die we nu als toeschouwer bereikt hebben via onze clubs, eens met de voeten in het zand te laten staan om beachvolleybal zelf te ervaren. Niet alleen groeit daarmee de beleveniswaarde van het evenement omdat mensen zich dan pas echt realiseren hoe knap het is wat de atleten tonen. Ook kunnen we op die manier een structurele impact op Nederland maken waar het gaat om het versterken van de volleybalinfrastructuur en het verhogen van de sportparticipatie en sociale cohesie. Grote woorden, maar er moet wat te dromen overblijven.

"Om daadwerkelijk impact te maken is een creatief, innovatief concept nodig dat verder reikt dan de sport zelf"

De eerste tip die ik voor andere bonden heb die aan de vooravond staan van een groot event is dan ook: 'durf te dromen'. Een sportief goed EK of WK organiseren kunnen we allemaal, maar hoe ga je daadwerkelijk impact maken? Daarvoor is een creatief, innovatief concept nodig dat verder reikt dan de sport zelf; pas dan kun je echt impact hebben en help je je sport écht verder.

Promotor
Daarmee kom ik meteen ook aan bij tip twee: zoek partners die je hierbij kunnen helpen.
Voor ons is TIG Sports als promotor van grote waarde hierin geweest. Want waar wij goed zijn in het organiseren van de sport en vooral sterk zijn in al datgene dat binnen de boarding plaatsvindt, denken zij daarbuiten. Hierdoor is het ons gelukt om zowel interne partijen als spelers, coaches en de internationale volleybalbond (FIVB) te verrassen, als ook de sponsoren, bezoekers, media en speelsteden. Overigens allemaal partijen die op hun manier een grote bijdrage geleverd hebben aan het succes.

"Omarm de doelstellingen van alle betrokken partijen in de wetenschap dat iedereen baat heeft bij een succesvol evenement"

Tip drie hangt daarmee samen: omarm de verschillende belangen van de deelnemende partijen. Want ook wij hebben in de aanloop naar het event menige discussie gehad met TIG, FIVB, de speelsteden, sponsoren en andere betrokkenen. Iedereen heeft een eigen doel met het evenement. De één wil zoveel mogelijk kaarten verkopen, de ander de bevolking activeren en weer een ander zoveel mogelijk exposure voor zijn deel. Omarm de doelstellingen van alle betrokken partijen in de wetenschap dat iedereen baat heeft bij een succesvol evenement en er dus vanuit zijn eigen belang aan wil bijdragen. Veel betrokken partijen maken het organisatorisch complex, maar zorgen ook voor grote impact, ieder in zijn eigen wereld.

Voor ons als bond was de impact op de volleybalwereld het primaire belang, en onze verwachtingen zijn daarbij ruimschoots overtroffen. We maken ons nu op voor ons volgende grote evenement; het EK zaalvolleybal voor dames dat 26 september van start gaat. Ook daar gaan we weer samen met een promotor (Shivers ditmaal) en vier speelsteden (Apeldoorn, Eindhoven, Rotterdam en Antwerpen) een groot volleybalfeest van maken. Dus voor diegene die het WK beach heeft moeten missen, is er dit najaar weer een nieuwe kans op een unieke sportbeleving!

Volgende keer de vraag van Joëlle Staps aan Jan Kossen, directeur van de zwembond:
In het acht uur-journaal van zaterdag 11 juli werd aandacht besteed aan een nieuw zwemdiploma dat jullie geïntroduceerd hebben. De eerste SuperSpetter-diploma’s werden op die dag uitgereikt. Mijn vragen: waarom introduceert de KNZB dit nieuwe zwemdiploma? En waarom doet de KNZB dit zelfstandig en niet samen met het Nationaal Platform Zwembaden?
« terug

Reacties: 1

Koen Bart
19-08-2015

Beste Joelle,

Je verhaal is terecht een lofzang. Ik denk dat heel veel mensen hebben genoten van het evenement en dat is iets om trots op te zijn! Ik weet als oud-Nevobo'er iets van de dromen en ambities rond beachvolleybal en ben onder de indruk van wat er allemaal is waargemaakt.

Je noemt verschillende stakeholders die allemaal hun doel hebben kunnen bereiken. Ik mis één groep: de internationale partners van de FIVB. Transavia, BvdG Foundation, T-Mobile en Sony kunnen onmogelijk klagen over gebrek aan exposure en impact, maar is dit niet ten koste gegaan van bijv. Honda? Dit is toch een Official Partner van de FIVB die vermoedelijk een flinke investering doen. Kun je inschatten of Honda en andere FIVB-partners net zo tevreden zijn?

Groeten,

Koen

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst