Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Joop Alberda aan Gijs Ronnes 30 juni 2015

De vraag van… Joop Alberda, technisch directeur KNZB
Aan… Gijs Ronnes, bondscoach beachvolleybal heren

JoopAlberda125De vraag
Wat zijn de specifieke zaken waar je aandacht aan besteedt nu het WK
beachvolleybal in Nederland wordt gespeeld én je de wereldkampioenen
coacht?

Het antwoord
GijsRonnes150Dankjewel voor je vraag, Joop. Zo kort voor het WK beachvolleybal is jouw vraag een mooi moment om even te reflecteren of we op schema zijn om te presteren op het belangrijkste evenement van het jaar.

Presteren begint voor mij met het stellen van de juiste doelen. Ik coach drie mannenteams en elk van deze teams stelt in overleg met mij haar eigen doelen op. Ik geloof sterk in zelfsturing en de kracht van eigen gestelde doelen. Dit is een van de mentale vaardigheden die mijn spelers ontwikkelen. Een veel gestelde vraag aan mij is: wat verwacht je van het WK? Ik antwoord altijd: wij doen niet aan verwachtingen maar we werken met doelen.

De regerend wereldkampioen - Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen - heeft als doel het behalen van een medaille op het WK. Ditzelfde geldt voor Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst. En Michiel van Dorsten en Steven van de Velde hebben het behalen van de top 16 als doel.

"We werken vooral met procesdoelen: technische, fysieke, tactische en mentale doelen waarmee we het resultaatdoel gaan bereiken"

Is het niet raar dat de regerend wereldkampioen niet als doel heeft om weer goud te winnen, wordt mij vaak gevraagd. 'Nee', is hierop mijn antwoord. Een medaille winnen is een zeer uitdagend en tegelijkertijd ook een reëel doel. Tot dit seizoen heeft dit duo slechts één groot internationaal gewonnen en dat was het WK 2013. Wel zijn er inmiddels meerdere medailles gewonnen en dit seizoen voor het eerst een Grand Slam.
De opgestelde doelen zijn voor alle teams uitdagend en reëel. Overigens hebben we meerdere resultaatdoelen opgesteld en werken we ook vooral met procesdoelen. Met procesdoelen bedoel ik technische, fysieke, tactische en mentale doelen waarmee we het resultaatdoel gaan bereiken.

Jaarplanning
Het opstellen van de juiste doelen is ook zeer van belang voor het maken van een goede jaarplanning en het evalueren ervan. We hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om niet alle Grand Slams te spelen, zodat we fysiek en mentaal kunnen pieken op het WK. Dit in tegenstelling tot de rest van de wereld die wel alle Grand Slams speelt vanwege de punten voor de olympische ranking en ook vanwege het geld. Wij hebben er juist voor gekozen om de Grand Slam in Amerika een week voor het WK te laten schieten om goed te trainen en fris het WK te spelen.

Met Nummerdor/Varenhorst hebben we uiteindelijk wel in Amerika gespeeld omdat zij een eerder Grand Slam hebben gemist vanwege een blessure van Reinder en we meer wedstrijdritme wilden opdoen.

"Het doel is voor iedereen helder en dat gaan we bereiken door in het hier en nu te werken"

Een belangrijk onderdeel om goed te zijn op het WK is ook de gehele staf betrekken bij het doel en het proces. Het wordt ook hún doel en ieder heeft een bijdrage in het behalen ervan. Wat ik hierin benadruk is dat we ons focussen op 'vandaag'. Het doel is voor iedereen helder en dat gaan we bereiken door in het hier en nu te werken. Elke dag beter worden en werken aan de opgestelde procesdoelen. Op die manier zijn we goed op het WK.

Er is een aantal factoren die anders zijn op het WK dan op de Grand Slams. Zo spelen we bijvoorbeeld de poulefase slechts één wedstrijd in twee dagen in plaats van meerdere wedstrijden op een dag. Toch houden we vast aan de normale wedstrijdvoorbereiding. We werken met dezelfde staf, hebben de tactische voorbespreking anderhalf uur voor de wedstrijd en trainen niet specifiek op de tegenstander. Dit is voor ons gebruikelijk aangezien we vaak meerdere wedstrijden op een dag spelen en de volgende tegenstander pas laat bekend is.

Media-aandacht
Een ander belangrijk punt is de aandacht van de media. Deze is vele malen groter dan op de reguliere toernooien. Van groot belang hierin is dat we de arbeid-rustverhouding scherp in de gaten houden en de mediamomenten bundelen. Media-aandacht is erg goed voor onze sport en onze eigen zichtbaarheid en we werken hier ook graag aan mee. De ene speler krijgt echter energie van deze aandacht en de ander kost het energie. We kijken dan ook per individu wie waar aan meewerkt en op welk moment. De best mogelijke voorbereiding om te presteren is te allen tijde leidend.

"Het draait bij ons slechts om één ding: presteren! En presteren betekent: doelen realiseren!"

Ook een onderdeel dat energie kost of oplevert is de betrokkenheid van familie en vrienden. Het is waarschijnlijk altijd vanuit een positieve intentie, maar niet voor iedere speler levert het energie op. Daarom maken we ook hier duidelijke afspraken met de spelers wanneer er contact is met familie en vrienden en wanneer er gerust wordt.

Het is een uniek evenement, voor het eerst in Nederland, vier speelsteden en op fantastische locaties maar het draait bij ons slechts om één ding: presteren! En presteren betekent: doelen realiseren!

Volgende keer de vraag van Gijs Ronnes aan Tjerk Bogtstra, tennistrainer:
Wat zijn de piekmomenten in een tenniskalender en hoe zorg je er voor dat je juist piekt op de belangrijke toernooien?

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst