Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Gido Vermeulen aan Merijn Zeeman 16 juni 2015

De vraag van… Gido Vermeulen, volleybalbondscoach bij de heren
Aan… Merijn Zeeman, coach van wielerploeg LottoNL-Jumbo

GidoVermeulen125De vraag
Hoe doe jij dat, het managen van zo’n grote staf rondom jullie wielerploeg?

Het antwoord
MerijnZeeman150Beste Gido,

Dank voor je vraag. Het managen doen we met het technisch management bestaande uit Nico Verhoeven, Louis Delahaije en ik onder leiding van algemeen directeur Richard Plugge. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de coaching.

Ons begeleidingsteam is toegespitst op dat wat nodig is bij de wielerploeg. Anno 2015 zijn er veel verschillende vlakken waarop expertise het verschil maakt, zoals bijvoorbeeld training, voeding, aerodynamica, koers specifieke zaken, logistiek, fietstechniek (o.a. mecaniciens), verzorging, marketing en communicatie. Nico Verhoeven is bijvoorbeeld onze technisch directeur die zich met de wedstrijdkalender en (nieuwe) renners bezig houdt en sportief technisch eindverantwoordelijk. Louis Delahaije is verantwoordelijk voor de training en voeding en stuurt de trainers en innovatie mensen aan. En ik ben dus voor de coaching.

"Onze visie is: iedereen geeft alles voor één doel, ieder zet zich op zijn vlak 100% in voor het team"

Ik zal het onderdeel coaching specifiek toelichten. De opdracht voor ons als team is alle experts (renners en begeleiders) samen te laten werken en hun volle potentieel te laten benutten om het maximale uit het team te halen. Onze visie is: iedereen geeft alles voor één doel, ieder zet zich op zijn vlak honderd procent in voor het team. Persoonlijke ontwikkeling, zelfkennis, jezelf continu verbeteren en ontwikkeling van het teamproces helpen bij het bereiken van dat doel. Dat is waar de coaches zich mee bemoeien.

Dit proces is even ingewikkeld als simpel en vergt kennis van zaken van het menselijk functioneren en het communiceren in de wereld van een ander. Ik geloof in echt contact. Voor mij bestaat dat uit de kennis van de persoon met wie ik te maken heb. Wat zit er onder de buitenkant die ik zie en hoor? Welke persoon schuilt er achter het gedrag? Welke gedachten en gevoelens kenmerken deze persoon? Uiteindelijk met als kerndoel: dat deze persoon het maximale uit zichzelf haalt en zichzelf volledig inzet voor het teambelang.

Voor mij betekent dit aandacht voor de mensen waarmee ik werk. Ik geloof erin dat de basisbehoefte van ieder mens gezien en gehoord worden is. Gezien en gehoord worden als mens en niet als renner, trainer, inspanningsfysioloog of voedingsdeskundige. Verdieping tot de kern. Ik heb een passie voor mensen en het werken met mensen. Wat maakt dat iemand de ene keer wel goed in zijn vel zit en de andere keer niet?

"Op het moment dat er echt contact is en we ons allebei kwetsbaar opstellen kom ik er achter wat iemand echt drijft of wat iemand echt motiveert"

Op het moment dat er echt contact is en we ons allebei kwetsbaar opstellen kom ik er achter wat iemand echt drijft of wat iemand echt motiveert. De inhoud verdwijnt naar de achtergrond. Als coach moet ik zorgen dat diegene bewust wordt van eigen functioneren en de gereedschappen in handen heeft om hier zelfstandig mee verder te kunnen, waardoor diegene in staat is te excelleren in zijn specialisatie.

Ik geloof erin dat ieder mens een drive heeft om zich te ontwikkelen en dan vooral als mens. Inzichten opdoen en jezelf beter leren kennen en begrijpen. Waarom irriteert mij iets, waarom raakt mij iets? Wat zegt dat over mij? Voor mij is een goed functionerend team een groep mensen dat zich kwetsbaar opstelt naar elkaar. Een groep mensen die echt aandacht heeft voor elkaar en verder kijkt dan het stereotype gedrag wat mensen in een groep vertonen. Ken je de gedachten en gevoelens van je collega? Kun je je inleven wat iets met een ander doet en vraag je daar ook naar?

Ware betrokkenheid bij het team en de teamdoelstellingen begint en eindigt bij aandacht voor elkaar. Het begint bij aandacht van de leider of coach voor de mensen waaraan hij leiding geeft. Zie je wat er leeft bij de ander? Neem de tijd voor de ander. Benoem wat je ziet, vraag ernaar en vraag vooral door. Het voeren van een waar coachgesprek waarbij de ander tot inzichten komt, zonder dat jij daar een oordeel over hebt. Je mag er zijn en je bent goed zoals je bent.

"Als iedereen zijn taken met passie uitvoert slaat dat over op het hele team en komen er resultaten in koersen"

Als wij als team in het hier bovengenoemde slagen, zal iedereen een stap harder zetten en met nog meer inzet en passie zijn taken uitvoeren. Als iedereen zijn taken met passie uitvoert slaat dat over op het hele team en komen er resultaten in koersen. En dat is waar het uiteindelijk om gaat in topsport.

Volgende keer de vraag van Merijn Zeeman aan Joop Alberda, technisch directeur bij de KNZB:

In hoeverre speelt groepsdynamica een rol in jouw zwemteam? Wat is de rol van het team in jouw sport, waarbij de zwemmer individueel presteert?

« terug

Reacties: 1

Janny Brienen
16-06-2015

Mooi en inspirerend geschreven Merijn. Wat prachtig dat je zo'n mooi team hebt weten op te bouwen. Je laat je atleten zo goed mogelijk uit de verf komen, en daardoor maak je je eigen ambities waar!!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst